Magyarország legfontosabb hadiipari partnere egy világszinten egyedülálló páncélozott szörnyeteget mutatott be (VIDEÓ)

2024. szeptember 14. 15:18

A jármű nemcsak aknamentesítésre, hanem különféle harctéri akadályok eltávolítására is alkalmas.

2024. szeptember 14. 15:18
null

Nyitókép: Paolo Valpolini /AFP

A magyar kormány legnagyobb hadiipari partnere, a zalaegerszegi székhelyű Rheinmetall vállalatcsoport látványos videót tett közzé a YouTube-on egy új típusú műszaki járműről. Az eszköz a Keiler Next Generation nevet kapta, és elsődleges feladata a harctéri akadályok eltakarítása és az aknamentesítés lesz – számol be róla a Portfolio.

Az első Keiler műszaki járműveket a Rheinmetall az 1990-es évek végén mutatta be, amikor az amerikai M48 Patton harckocsikat alakították át aknamentesítő eszközökké.

A német hadiipari vállalat most bemutatta a Keiler járműcsalád új generációját. A Keiler NG (Next Generation) célja, hogy egy univerzális műszaki járművet hozzon létre, amely

nemcsak aknamentesítésre, hanem különféle harctéri akadályok eltávolítására is alkalmas. 

Az alapját a Rheinmetall és a RUAG közös fejlesztésű Kodiak műszaki járműve adja, amely a Krauss-Maffei Wegmann Leopard 2 alvázán működik.

A videó egyik leglátványosabb része, amikor a Keiler az aknamezők megtisztítására használt robbanó kábeltöltetet használja, amely a felvétel közepén látható.

A Rheinmetall szerint a jármű képes egy 9 méter széles és 160 méter hosszú folyosót kialakítani bármilyen aknamezőn, amelyen szinte bármilyen harcjármű kényelmesen áthaladhat. A robbanótöltet mellett egyébként a Keiler fel lesz szerelve egy olyan aknamentesítő rendszerrel is, amely a Rheinmetall ígérete szerint egy mágneses jel segítségével fel fogja tudni robbantani az aknákat a jármű előtt, ahogy az halad előre. Ha netán ez mégsem sikerül, a gép elejére szerelt karok segítségével tud biztonságos utat teremteni a harctéren.

A Rheinmetall a magyar kormány legnagyobb és legfontosabb hadiipari partnere, de egyelőre nincs információ arról, hogy a Keiler NG gyártására, rendszeresítésére itthon sor kerülne.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2024. szeptember 15. 13:16
mnmnB_kanya 2024. szeptember 14. 18:27 "Békeidőben ok, de támadás előtt ezzel megtisztítani a terepet?" TEHÁT? Hogy néz ki egy támadás a drónimádók egyháza szerint, Ideáliában?
llnnhegyi
2024. szeptember 14. 20:35
Már újkorukban harctéri roncsok!! NUDLI! Civil tömegtüntetések ellen valók csak.
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 14. 19:48
Ez most minek??? Amikor kezd elterjedni a no till talajmuveles a mezogazdasagban pont akkor veszunk valtvaforgato eket a huszaroknak?
egonsamu-2
2024. szeptember 14. 19:31
Keiler = vadkan...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!