Magyar Péter döntött: nem ül be Fővárosi Közgyűlésbe

2024. szeptember 23. 07:46

Kilátásban az ellenzéki pártok koalíciója fővárosban?

2024. szeptember 23. 07:46

Nyitókép: Fotó: Attila KISBENEDEK / AFP

A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter, a vasárnapi bejelentette, hogy nem fog beülni a Fővárosi Közgyűlésbe, ugyanakkor a június 9-i önkormányzati választások eredménye alapján pártja tíz képviselőt delegálhat a testületbe – írta meg az Index.

A politikus részletesen ismertette, kik képviselik majd a pártot a fővárosban: Ordas Eszter jogász, Porcher Áron Somerville közgazdász, Böröck-Gémes Szilvia business coach, Bovier György esélyegyenlőségi szakértő, Barna Judit Annamária kulturális menedzser, Bujdosó Andrea Anna vezetőfejlesztési tanácsadó, Molnár Dániel oktató, Orbán Árpád István közgazdász, Balogh Balázs szabadúszó, valamint Kollár Kinga jogász és EP-képviselő.

A jelenlegi Fővárosi Közgyűlés tagjainak mandátuma szeptember 30-án lejár, az újonnan megválasztott képviselők pedig október elején foglalják el helyüket. Magyar Péter korábban hangsúlyozta, hogy Budapest lakosai egyértelművé tették: „egy tiszta, rendezett, élhető, békés, modern, korrupciómentes, együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapuló világváros építéséért” kell dolgozniuk a város vezetőinek.

A választóktól kapott óriási felhatalmazás felelősségét átérezve, a Tisza Párt elnökeként minden budapesti listavezetőt egyeztetésre hívtam. A felek közül egyedül a Fidesz-frakció nem élt a felajánlott eszmecsere lehetőségével

 – mondta Magyar Péter.

Magyar-Karácsony paktum

Magyar szerint a Tisza Párt egyik frakcióval sem köt majd koalíciót, és nem delegál tagokat sem a fővárosi cégek igazgatóságaiba, sem felügyelőbizottságokba, továbbá főpolgármester-helyettest sem javasol. A Fidesz budapesti frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra úgy reagált: „megszületett a Karácsony–Magyar Péter-paktum a fővárosban,” hozzátéve, hogy a budapestiek nem erre szavaztak.

A sajtóban megjelent hírek szerint Magyar Péter, Kovács Gergely és Vitézy Dávid körülbelül három hete titokban egyeztetett egy olyan fővárosi koalícióról, amely mentes lenne mind a Fidesztől, mind a Demokratikus Koalíciótól. A források szerint Magyar Péter koalíciós javaslata a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, valamint az LMP és Vitézy Dávid közötti együttműködésre épült, amellyel többséget szerezhettek volna a Fővárosi Közgyűlésben, ezzel Karácsony Gergely főpolgármestert kész helyzet elé állítva.

Sajtóhírek szerint 

Magyar Péter Vitézy Dávidot szerette volna főpolgármester-helyettesként látni, és hatáskörébe vonta volna a BKV, BKK, valamint a Budapesti Közművek Zrt. vezetését.

Kovács Gergely megerősítette a találkozót, míg Vitézy Dávid azt nyilatkozta, hogy először hall a paktumról és arról, hogy őt szeretnék főpolgármester-helyettesnek.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szilvarozsa
2024. szeptember 23. 09:11
"Magyar Péter döntött: nem ül be Fővárosi Közgyűlésbe" Majd akkor, ha az üléseket a Keleti melletti sörözőben tartják. De addig coki!
KovG_1
2024. szeptember 23. 09:05
Nem is gondoltuk volna, hogy bármilyen munkahelyre bejárna. Az EP-sem jár be, csak a milliós fizetést veszi fel a semmiért.
nempolitizalok-0
2024. szeptember 23. 08:57
Azzal együtt nem kellene minden második posztban ezzel a majommal foglalkozni.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 23. 08:51 Szerkesztve
Aligha ülhet, amíg EP-képviselő... Ez az idióta még ezt sem tudja, hogy ez nem döntés kérdése?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!