Kitart a kutyameleg, de máskor is volt már ilyen – térképen mutatjuk az eddigi magyarországi rekordokat!

2024. szeptember 04. 16:30

2024 augusztusa sokkal forróbb volt az ilyenkor megszokottnál.

2024. szeptember 04. 16:30

Nyitókép illusztráció. Fotó: Marcos del Mazo/LightRocket via Getty Images

Az augusztusról készített összefoglaló szerint az idei nyár többi hónapjához hasonlóan 2024 utolsó nyári hónapja is sokkal melegebb volt az ilyenkor megszokottnál – számolt be az MTI a HungaroMet elemzéséről.

Június az ötödik, július az első, augusztus a második legmelegebb hónap lett 1901 óta. Az augusztusi középhőmérséklet országos átlaga 24,53 Celsius-fok volt, ami megegyezik az idei júliusi középhőmérséklettel, és mindössze 0,01 fokkal marad el az 1901 óta legmelegebb hónap, az 1992. évi augusztus mögött – írták.

Megjegyezték, az utóbbi tíz évben többségben voltak az átlagosnál melegebb évek, az idei év ezek közül is kiemelkedik. 

A legmelegebbet az Alföld déli részein, a leghűvösebbet az ország magasabban fekvő területein mérték. 

Az átlagtól vett különbség Pécsnél volt igazán rendkívüli – ismertették.

Augusztus első hetében a napi középhőmérséklet 2-3 fokkal az 1994-2023-as átlag alatt alakult, majd augusztus 13-ig a napi átlaghőmérséklet napról-napra növekedett, és 

a hónap legmelegebb napjain 27,5 fok közelében stagnált.

Augusztus 16-a után a napi átlaghőmérséklet lassan csökkent, 23-ára pedig az 1994-2023-as átlag közelébe süllyedt. Ettől kezdve fokozatosan visszamelegedett az idő, és a hónap utolsó napjaiban is maradt a szokatlanul meleg idő, augusztus 31-én 7 fokkal volt melegebb az 1994-2023-as átlagnál – sorolták az elemzésben.

Az alábbi térképen az eddig mért magyarországi melegrekordok láthatók:

Forrás: KSH/Nemzeti Archívum/MTI

Ez több mint a „vénasszonyok nyara”

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a hónapváltás sem hozott egyelőre lényeges változást időjárásunkban. Szeptember elején is maradnak a 30 Celsius-fok feletti maximumok napközben. Azonban csütörtöktől délnyugaton elszórtan előfordulhat egy-egy gyenge zápor vagy zivatar.

Pénteken a napsütés mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és helyenként záporok, zivatarok is kialakulhatnak. A keleti, délkeleti szél több helyen élénk, délkeleten pedig erős lesz. A maximum hőmérséklet 29-34 fok között várható.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. szeptember 04. 16:42
Ez már cicameleg idő
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!