Fontos uniós portfoliót kapott Várhelyi Olivér: az egészségügyért és az egész gyógyszeriparért ő fog felelni a jövőben

2024. szeptember 17. 17:12

„Ez a jelölés elismerése annak a több, mint száz éve a világ élén járó magyar egészségügynek és tudásnak, amit olyan nagy nevek fémjeleznek, mint Semmelweis, Szentgyörgyi vagy Karikó” – mutatott rá a magyar diplomata.

2024. szeptember 17. 17:12
Omer Bolat - Oliver Varhelyi meeting in Ankara

Nyitókép: ANADOLU / Anadolu via AFP

„Nagy megtiszteltetés, hogy a mai napon Von der Leyen Elnökasszony az Egészségügyért és Állatjólétért felelős biztosi pozicióra jelölt” – jelentett be közösségi oldalán Várhelyi Olivér kedden.

Mint Magyrország uniós biztosa rámutatott:

Ez a jelölés elismerése annak a több, mint száz éve a világ élén járó  magyar egészségügynek és tudásnak, amit olyan nagy nevek fémjeleznek, mint Semmelweis, Szentgyörgyi vagy Karikó”. 

„Óriási a feladat, hogy hitelesen képviseljem ezt a kiválóságot. Kemény munkával igyekszem a bizalmat megszolgálni, ahogy azt az elmúlt 5 évben is tettem” – tette hozzá az X-en Várhelyi Olivér.

Miért jelentős ez a jelölés?

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: az elmúlt időszakban megjelent sajtóhírek rendre arról szóltak, hogy a magyar biztost az eddiginél sokkal kevésbé jelentős feladatra jelöli majd Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnökének keddi bejelentése azonban arra utal, hogy

sikeresnek bizonyult a magyar lobbi Brüsszelben, és Várhelyi olyan portfoliót kapott, amely magában foglalja az Európai Unió egészségügyi rendszereit, az unió teljes gyógyszeriparát, de a magyar biztos lesz majd felelős a járványügyi védekezésért, valamint az oltási programokért.

A magyar diplomatához fog tartozni a közös európai egészségügyi unió felépítése, de ő fogja vezetni a rák leküzdésére és a betegségmegelőzésre irányuló munkát is.

Várhelyinek továbbá a biotechnológiáról és a kulcsfontosságú gyógyszerekről kell majd egy új jogszabálytervezetet megalkotnia, hogy csökkentsék az időszakos hiányokat, és a dohányzás elleni egységes szabályokat is felül kell majd vizsgálnia. Teendői között szerepel még az állatjóléti szabályok modernizálása.

A magyar biztos jövőbeni feladatai az Európa-szeret egyre fontosabbá váló élelmiszerbiztonságra is kiterjednek. 

Várhelyinek tervet kell kidolgoznia az élelmiszer-pazarlás megelőzésére és csökkentére, valamit az élelmiszerbiztonsági szabvány végrehajtásának ellenőrzése is az ő felelőssége lesz.

***
 

 

Összesen 200 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000086
2024. szeptember 18. 17:56
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­­a­­­ ­­­s­z­e­­­x­i­­­ ­p­u­­n­­c­­i­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­𝐔­­­𝐍
Zjzj
2024. szeptember 18. 02:46
Nem teljesen vilagos, hogy miert csak ugy valtogatjak az unios biztosokat egyik agazatbol a masikba. Ujhelyi eseteben ugye az eu expanziobol az egeszsegugybe: elegge mas teszta…. Az helyett, hogy szakembereket / specialistakat biznanak meg ….
BCMVML
2024. szeptember 17. 22:28
A hülye bunkóknak: az EU egyik stratégiai területe az egészségügy. Ha el tudnátok olvasni az unijó ezzel kapcsolatos dokumentumait akkor nem kárognátok annyit. Másrész az állatjólét magában foglalja pl. a sertéspestis, madárinfluenza stb. jellegű kérdéseket, ami miatt számos orszában, így Magyarországon is az élelmiszeripar jelentős megoldandó problémákkal küzd. Amúgy meg a ti állatkertetekre is ráféne már náhány jóléti intézkedés talán akkor talán nem lennétek ilyen hülyék - pl. nyomogassátok a pettyes gumilabdátotak a disznóólban, hátha attól megnyugodtok. Na röfögjetek.
tferenc-2
2024. szeptember 17. 21:36
Saját véleményemet próbálom röviden... Szerintem az egészségügy, gyógyszeripar (állatjólét) Felügyelete irányítása igenis nagyon fontos és stratégiailag kiemelkedő. Gondoljunk bele a gyógyszeripar a fegyveripar után rögtön a második helyen van, hatalmas kutatási, gyártási struktúrával és a biotechnológia adta innovációval, Európa csak kullog ezekben a témákban. India, Kína az egyik legnagyobb gyógyszer alapanyag gyártó és exportőr. Probléma, hogy a kutatás mellett megszűnt az orvostechnológiai termékek, műszerek fejlesztése és gyártása, Kínából vásárolunk. (A nagy kutatóbázisok elsorvadtak, tönkrementek) Az egészségügyi intézmények kórházi struktúrák nyugaton is elavultak, hatalmas fejlesztések kellenének, hogy beérjük USA-t, Kínát de még Oroszországot is. A magyarországi helyzet is vetülete a felsorolt problémák összességének. A biztos úrnak lesz mit dolgoznia, kegyetlenül drága és összetett terület ez.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!