Érkezik a hidegfront: kiadták a vészjelzést a zivatarok és az esőzés miatt

2024. szeptember 12. 06:47

Számos területen záporokra, zivatarokra és viharos széllökésekre lehet számítani.

2024. szeptember 12. 06:47
September Starts Rainy In Barcelona.

Nyitókép: Marc Asensio / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A HungaroMet jelentése szerint csütörtöktől hidegfront érkezik hazánkba, amely jelentős gomolyfelhő-képződést és csapadékos időjárást hoz magával. Számos területen záporokra, zivatarokra és viharos széllökésekre lehet számítani. A legnagyobb mennyiségű, tartós eső elsősorban a Nyugat-Dunántúlon várható.

 A nappali hőmérséklet országszerte 22 és 29 fok között alakul.

Ugyanakkor a nyugati és északnyugati országrészeken ennél hűvösebb, mindössze 14-20 fokos hőmérséklet várható. A hidegfront kettéválasztja az országot: míg keleten több napsütés várható, a Dunántúl nyugati és északnyugati részein egyre vastagabb felhők jelenhetnek meg. A nyugati megyékben az északnyugatira forduló szél jelentősen megerősödik, míg keleten továbbra is mérsékelt déli légmozgás marad jellemző.

Kiadták a vészjelzést

A HungaroMet figyelmeztetést adott ki zivatarok miatt Baranya és Bács-Kiskun vármegyékre, ahol elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben. A viharokat elsősorban villámlás kísérheti, de erős széllökések és jégeső is előfordulhat. Hasonló figyelmeztetés érvényes Vas és Zala vármegyékre is az eső miatt, ahol 24 óra alatt akár 20 milliméternél több csapadék is eshet.

A hidegfront érkezése az időjárás-érzékenyeket is megterhelheti: fejfájás, görcsös panaszok és migrénes tünetek jelentkezhetnek, a szeles időjárás pedig tovább fokozhatja a kellemetlenségeket. A borús és csapadékos vidékeken alacsonyabb hőérzetre lehet számítani, növelve a megfázás veszélyét.

***

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
petya-806
2024. szeptember 12. 10:45
Van esernyőm + esőkabátom. Tőlem jöhet.
Osztap_Bender
2024. szeptember 12. 09:46
Ebben az országban már az eső is veszélyt jelent. Bitang egy világ ez, még villámlás és szél is lehet. No és persze mindezt a "Tisza párt" szabadította az országra, ugye Göbbelsz elvtárs?
coyote-0
2024. szeptember 12. 08:53
Ugrott a 7végi szalonnasütésés és grillezés. :-( De azért várjuk ki a végét. A tűzijáték előtt is csak egy órával tudták biztosra, hogy lesz e vihar... Benne van a pakliban a jó idő.
somatic335 - Legyetek bátorak
2024. szeptember 12. 07:18
Na végre egy Mandiner cikk amiben igazat irnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!