David Pressman megint előadta a nagyjelenetet: végveszélyben Magyarország!

2024. szeptember 21. 06:11

Mindig pikáns, ha a halottak voksaihoz hozzáadott gyanús levélszavazatokkal triumfáló Amerikából érkezik a kioktatás.

2024. szeptember 21. 06:11
null
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt

(Nyitókép: Szentgallay Bálint / AFP)

Lamberg szívében kés”, írta Petőfi. A Bécsben, a birodalmi központban kinevezett teljhatalmú megbízott csúfos véget ért 1848 szeptemberében. A feldühödött tömeg a pest-budai hajóhídon meggyilkolta. Ennek a versnek a következtében – talán nem teljesen megérdemelten – a szabadság örök elnyomójaként vonult be a történelmünkbe. Így aztán a helytartói tisztség igen rosszul cseng mifelénk.

A világ leghíresebb helytartója is, aki megölte az emberré lett Istent, minden vasárnap megneveztetik a hiszekegyben, el ne felejtse valaki.

A modern korban már nem nyíltan küldik a helytartókat, hanem mindenféle diplomáciai álcát kapnak.

Az USA, miután a kilencvenes években átvette a közép-európai portfóliót a Szovjetuniótól, a nagyköveteken keresztül is aktívan beavatkozik a belpolitikánkba. (Mondjuk azért ez még mindig jobb, mint a vietnámi, jugoszláv, afgán vagy iraki módszer.) Mindjárt a rendszerváltáskor Mark Palmer révén világossá tették, mi a felállás: kik azok, akik kedvesek Washingtonnak, és kik a rossz fiúk.

Néhány éve a beszédes nevű Goodfriend próbálkozott aktív szerepvállalással a magyar belügyeket illetően,

kinevezése óta pedig ugyanebben a cipőben jár David Pressman is. Még azzal sem törődnek, milyen végtelenül megalázó ez a honi ellenzékre nézve, amelyről már nem is feltételezik, hogy képes ellátni a kormány bírálatát kellő színvonalon. Szerencsére ellenzékünk annyira impotens, hogy észre sem veszi, mennyire ciki a Nagy Testvér atyáskodása.

Az egész persze egy játék része, hiszen vannak a nagyhatalmi érdekek és vannak a mieink, s a kettő között nyilvánvalóan feszülnek ellentétek.

Lehetne egy normális kiegyezésre törekedni,

de amikor demokrata elnök van Amerikában, sosem merül fel ilyesmi a konzervatív magyar kabinetek vonatkozásában. Pressman eljátssza, hogy ő jó ember, szeret minket, és a megbízóival együtt csak a javunkat akarja, mi pedig ismerjük már ezt az attitűdöt a történelemből, van benne gyakorlatunk és van hozzá kellő immunrendszerünk, ezért bár nyíltan nem küldjük haza – hiszen mégis vannak bizonyos erőnléti különbségek –, de legalább jelezzük neki, hogy értjük a dörgést.

Pressman pedig, a forgatókönyvnek megfelelően, időnként előadja a nagyjelenetet.

Ezúttal a megszűnt, kiebrudalt, beszántott, illegalitásba kényszerült CEU Demokrácia Intézete, a Political Capital és a baloldali többségű Fővárosi Önkormányzat közös rendezvényén rontott neki a magyar kormánynak: „(…) megkérdőjelezzük, valóban demokrácia-e Magyarország”. A demokratikus berendezkedés két pillérének ugyanis a működő civil társadalmat és a szabad médiát tekinti, és meglátása szerint épp ezt a kettőt érte súlyos támadás a Szuverenitásvédelmi Hivatal részéről az elmúlt hónapokban.

Ezt is ajánljuk a témában

Én ugyan

a demokrácia legfontosabb pillérének a népakarat figyelembe vételére alapuló politikai rendszert tartom,

ahol a többség által kinyilvánított szándék nyomán létrejövő törvényhozói és végrehajtói hatalom működik, de ez már-már filozófiai kérdés. Nálunk a civil társadalom aktivitását semmi sem gátolja, inkább az a gond, hogy Pressmanék azt értik civil társadalom alatt, hogy (lehetőleg balliberális) politikai irányultságú szervezetek működjenek, kapjanak sok-sok támogatást, mivel a pártjaik nem látják el a feladatukat.

A szabad médiáról pedig bárki meggyőződhet, ha végignyomkodja a televíziója távkapcsolóját,

az internetes keresőjében kutakodik, vagy ha egy áruház nyomtatottsajtó-kínálatát veszi szemügyre.

Mindig pikáns, ha a halottak voksaihoz hozzáadott gyanús levélszavazatokkal triumfáló Amerikából érkezik a kioktatás.

Ahol tovább volt rabszolgaság, mint nálunk jobbágyság,

ahol már az alapító nyilatkozatban is meghazudtolták saját rendszerüket („minden ember egyenlőként teremtetett”). Nálunk már 1222-ben kimondták, hogy ha a király nem tartja be a törvényeket, le lehet váltani, de akkoriban Manhattanben még bölények legeltek. (Tényleg, a medvék életteréért most aggódók mikor bontják le a felhőkarcolókat és adják vissza az élőhelyet az ott őshonos bölényeknek? Az indiánokról most nem is szólok, mert ők csak emberek.)

Egy olyan ország képviseletében osztja az észt, amelyikben – mint Orbán Balázs válaszában megírta

az ellenzéki jelölt szó szerint életveszélyben viszi végig a kampányt.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Orbán Balázs

Facebook

Idézőjel

Innen is látszik, hogy napjainkban nem könnyű a demokrata adminisztráció barátjának lenni.

Vagy ahol saját rendszerüket meghekkelve, az előválasztáson a legtöbb elektor támogatását megszerző jelölt (az egyébként hivatalban lévő elnök) visszalép, majd az elektorok felsorakoznak egy olyan személy mögé, akire a jelölőgyűlésen nem is lehetett szavazni.

Ez még a magyar ellenzékieken is túltesz, akik a saját előválasztásuk harmadik helyezettjét tették végül miniszterelnök-aspiránssá (MZP),

nem is termett sok babér neki.

Pressman egyébként az ilyen lózungok – nincs demokrácia, médiaszabadság, civilek, blabla – mellett egészen konkrét ügyekben is szívesen keveri a lapokat. A nagykövetség Facebook oldalán például elhencegett azzal, hogy Budapesten vitatta meg külföldi (többek között finn és lengyel) vezetőkkel „Magyarország energetikai és biztonsági helyzetét”.

Pedig egyszerűbb volna, ha Zelenszkijnek szólna, hogy ne tekergesse az olaj- és gázcsapokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Jó lenne persze végre őszintén szövetségesként tekinteni az aktuális szövetséges nagyhatalomra, de mivel rendre úgy kezelnek minket, mint alávetetteket, ez elég nehéz. Ismerjük ezeket a szövetségeseket – Hitlertől Sztálinig –, de szerencsére már csak a tankönyvek lapjairól.

Ahol majd a Pressmanek földje is elfoglalja a helyét, s afféle lábjegyzet lesz a történelmünkben,

mint az Arany Horda, a Habsburgok, az Oszmánok, a Harmadik Birodalom vagy a Szovjetunió.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kohán Mátyás

Mandiner

Idézőjel

Magyarország egyik kulcsiparága rejlik a súlytalannak szánt portfólióban.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
templar62
2024. szeptember 21. 08:49
Megszállás következik ? Nehogy kilépjünk EU - ból , NATO - ból ?
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 08:47
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­­k­­­e­­­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­x­­i­­­ ­­p­u­n­­c­­­i­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Orange79
2024. szeptember 21. 08:46
Innét üzenem Pressman elvtársnak, hogy civilként, szabad akaratomból támogatom szavazatommal a jelenlegi magyar kormányt ugyanakkor mélységesen aggaszt az amerikai demokrácia állapota, pontosabban a demokrácia hiánya. Fogja be a sunyi pofáját és sepregessen a saját házuk körül!
templar62
2024. szeptember 21. 08:46
PUNCIUS PINATUS helytartó .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!