Az okoseszközök gyerekeket érő káros hatásaira figyelmeztet a szakember

2024. szeptember 01. 22:22

Tari Annamária neves klinikai szakpszichológus szerint az MI sok területen hasznos lehet, de itt az ideje visszatérnünk a valósághoz.

2024. szeptember 01. 22:22
null

Nyitókép: Tari Annamária/Facebook

Szeptember 9–10-én  újra megrendezik az AI Summit konferenciát a Magyar Zene Házában és a Néprajzi Múzeumban, ahol Tari Annamária is előadást tart az online világ és a mesterséges intelligencia (MI) életünkre és a gyerekeink fejlődésére gyakorolt lélektani hatásairól. A neves klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, pszichoanalitikust ez alkalomból kérdezte az Index. 

A szakember világossá tette, az MI sok területen – orvoslás, ipar, kereskedelem – nagy segítségünkre lehet, 

az okoseszközeinken lévő „nem emberi rendszerek” bizonyos életkorban kimondottan károsak is lehetnek.

A gyerekek 18 éves korukig tanulnak meg gondolkodni, véleményt formálni, döntéseket hozni, személyiségük kialakul, önértékelésük és énképük stabilizálódik, énhatáraik megszilárdulnak” – mondja Tari a lapnak. Szerinte ahogy a társas kapcsolataik, kötődéseik formálódnak, ezzel egy időben annak a képességnek is kell alakulnia, hogy tudjanak egyedül lenni; ezen nagyon sok múlik.

Ahogy azon is, hogy e képességek a realitásban alakulnak-e ki. Most viszont azt tapasztaljuk, hogy a korai okoseszköz-használat miatt az ezekhez az eszközökhöz kötődő érzelmek „lassan, de biztosan elfordítanak attól a valóságtól, ahol minden lassabb, erőfeszítést igénylő vagy épp kudarcok árán megszerezhető”.

A ChatGpt-t említi példaként, amit ha túl korán kerül a gyerek kezébe, és a használata rutinná válik, leszoktathat a gondolkodásról, miközben a jövő fiatal munkavállalóinak magabiztos szaktudásra, így „a gondolkodás transzformációjának képességére” van szüksége. Úgy véli, most éppen fordított a helyzet:

 a realitást bírjuk ki, és az online-ra vágyunk mint azonnali örömszerzésre.

Azt is mondja, hogy a szülőknek nehéz a dolga, mert egyszerre kell biztosítaniuk a „modern gyerekkort” okoseszközökkel, és kontrollálniuk is azok használatát. Ezért gyakoriak a családon belüli konfliktusok: „a gyerek feszült, ha elveszik tőle a dopaminadagot, a szülő feszült, ha szenved a gyerek”. 

A fiatal felnőttekkel kapcsolatban az a meglátása: egyre többször látni közöttük olyanokat, akik nem hisznek abban, hogy meg tudnak saját célokat fogalmazni, szoronganak, mert „a közösségi média állandó rivalizációs közege mentén formálódó online személyiségre senki nem tud valósan támaszkodni”.

Az MI-vel ezért szerinte a legnagyobb probléma, hogy nem a kontrollra már képes felnőttek kezében maradt, hanem „leszivárgott” a gyerekekhez is. Miközben gyerek- és kamaszkorban sokkal aktívabb életforma kellene minél több valós szituáció átéléséhez. Manapság viszont az ellenkezőjét tapasztaljuk: az online tér szabályai átkerülnek az offline-ba, így nagyobb az agresszió, a türelmetlenség, a szorongás, az önkontroll gyors feloldása, minden az azonnali élményhajszolásnak rendelődik alá. 

A lájkvadász, narcisztikus kultúra pedig nem csak a fiatalokra, mindannyiunkra hat. 

Azt is a veszteségek közé sorolja, hogy eltűnik az életből a „small talk”, vagyis az utcai, sorban állás közbeni kis beszélgetések, hiszen ha várakoznunk kell, egyből a telefonunkhoz nyúlunk. Ez azért is veszélyes, mert egyre kevésbé tudunk „csak önmagunkkal, a gondolatainkkal” lenni, ami negatívan befolyásolja a konfliktuskezeléseinket, elvárásainkat is.

Ezért, szögezi le a szakember az Indexnek, a valódi társas kapcsolatainkra kellene a leginkább figyelnünk, amit nem helyettesíthet az MI nyújtotta mesterséges társaság. 

Végül Gelencsér András levegőkémikusra hivatkozva megjegyzi,

 a jövő a kis, egymást segítő közösségeké. 

Ehhez az MI mellé fel kell húzni a realitást.

Menjünk kirándulni, főzzünk közösen, vegyük elő a társasjátékokat, olvassunk könyvet, akár baráti könyvklubot alapítva, hallgassunk komolyzenét, ezek mind olyan tevékenységek, amik pihenést jelentenek az idegrendszerünknek.

 

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
RasPutin
2024. szeptember 02. 07:12
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2 2024. szeptember 02. 07:07 Neked hány éves gyerekeid vannak?
mi-egy-nagy-vibralo-tojast-hasznalunk-2
2024. szeptember 02. 07:07
Mindenki tudja, hogy igaza van, ahogyan minden epeszu ember erti, hogy a fidesz ezzel kapcsolatos dontese is nagyon kellett mar. megeis, az ellenzek ehhez a kerdeshez sem kepes a politikat felreteve tamogatoan hozzaallni. Nem, mert nekik a folytonos konfrontacio es a kaosz szitasa a feladata es ebben a kozegben kepesek letezni, definialni onmagukat. Legyen minden mennel szarabb, hatha egyszer minket valasztanak elkeseredesukben az emberek. Az ember gyomra kifordul ezektol.
RasPutin
2024. szeptember 02. 06:41
Most már a sokadik poszt jelenik meg ebben a témában a mandineren de még olyan hozzászólást nem olvastam hogy gyakorló szülőként ezt meg ezt teszem a gyerekem okostelefon használatával. Minden hozzászólás egy kívülről való beleugatás.
Tasi János
2024. szeptember 02. 06:37 Szerkesztve
Csakhogy az elme mindig megtalálja a kielégüléshez vezető legrövidebb utat és ha ez leválik a valóság síkjáról, akkor az élet is odavész. "Az ember anyag... Dobd ki az ablakon, le fog zuhanni. Gyújtsd meg, el fog égni. Temesd el, és el fog rothadni, mint minden hulladék. Szellemétől megfosztva az ember hulladék...." a22-es csapdája A kérdésem az, hogy a virtuális tér mit ad hozzá/von el az érző lények szelleméhez/től?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!