Az Európai Parlament Magyarország schengeni övezetből való kizárásával kacérkodik

2024. szeptember 04. 18:04

A vitát az váltotta ki, hogy Magyarország júliusban kiterjesztette a Nemzeti Kártya-programot az orosz és belarusz állampolgárokra.

2024. szeptember 04. 18:04

Nyitókép: Alexandros Michailidis / Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

A szeptember 4-i ülésen Ylva Johansson belügyi biztos jelenlétében heves vita bontakozott ki az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE), amelynek középpontjában a magyar kormány Nemzeti Kártya programjának kibővítése állt – írja az Index. A vitát az váltotta ki, hogy Magyarország júliusban kiterjesztette a programot az orosz és belarusz állampolgárokra.

Johansson, aki már augusztusban választ kért Pintér Sándor belügyminisztertől a program módosításával kapcsolatban, most először kommentálta nyilvánosan a magyar kormány válaszát. A belügyi biztos kijelentette, hogy a magyar kormány magyarázata ellenére továbbra sem érti, miért volt szükség erre a lépésre. Kiemelte, hogy 

Oroszország egyértelmű veszélyt jelent az Európai Unióra, a demokráciára és a békére, ezért különösen fontos lenne óvatosan kezelni a harmadik országbeli állampolgárok belépését az unió területére.

Johansson hangsúlyozta, hogy a geopolitikai helyzet súlyossága miatt szigorúan vizsgálni kell, kik kapnak belépési engedélyt az EU-ba. Emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió korábban felfüggesztette az orosz és belarusz állampolgárok számára a könnyített vízumkiadást, aminek hatására 90 százalékkal csökkent az érintett országokból érkezők száma. A biztos szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy minimalizálják a kockázatot, amit az orosz és belarusz állampolgárok jelenthetnek az unióra nézve.

Az ülésen néhány EP-képviselő felvetette annak lehetőségét is, hogy Magyarország schengeni tagságát akár fel is lehetne függeszteni, 

amennyiben a kormány nem vonja vissza a vitatott intézkedést. Johansson szerint a schengeni rendszer egyik alapvető pillére a tagállamok közötti bizalom, amelyet alááshat, ha egy tagállam nem tartja be a közösen elfogadott biztonsági előírásokat. A belügyi biztos emlékeztetett, hogy a schengeni egyezmény résztvevőinek közös feladata és felelőssége a biztonság fenntartása, különösen egy olyan időszakban, amikor az orosz fenyegetettség mindennapossá vált több tagállamban.

 

 

Összesen 390 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vaszatyi
2024. szeptember 12. 07:24
Az a baj,hogy forgatókönyv szerint csinálnak mindent brüsszelbe...ez a kurva ki akarja zarni a magyarokat mindenből...közbe a barátai meg azt csinálják amit a magyarok mondanak...😇😇😇😇😇😜😜😜😜
alexandrosz-2
2024. szeptember 05. 18:42
A vétótlan köpcös geci csicskával bármit megtehetnek, következmények nélkül. A pofája nagy, de vétózni csak a zsidó gazdáiért tud a korrupt, tolvaj cigány. Rohadjon meg!
konyvtaros-0
2024. szeptember 05. 11:53
Nemetorszagban hivatalosan 260 000 orosz utlevellel rendelkezo munkavallo el es dolgozik de jelentos a szamuk a balti orszagokban is.
NokiNokedli
2024. szeptember 05. 09:32
"Az ülésen néhány EP-képviselő felvetette annak lehetőségét is, hogy Magyarország schengeni tagságát akár fel is lehetne függeszteni, " Az újnémetek (törökök), és az újolaszok (románok) azonnal tiltakoznának. Ennyi álságok alattomos embert! Miközben nyakra főre engedik be Európára veszélyes pl. iszlamistákat, és adnak, sőt kötelezik munkavállalásra őket, - ezek rinyákolnak Magyarországnak! Nehogy már!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!