Aki tiltással nevel, hazudni tanít

2024. szeptember 06. 06:00

A telefonelkobzás korunk gyermekeinek a legsúlyosabbnak megélt büntetések egyike.

2024. szeptember 06. 06:00
null
Mérő Vera
Mérő Vera
Glamour

Nyitókép: Mérő Vera Facebook-oldala

„Most úgy büntetik kollektíven az egész bagázst, hogy nem csináltak semmi rosszat. Ezt kell most velük valahogy megbeszélni. Ehhez pedig értenünk kell, mit éreznek és miben van igazuk, ha most nagyon dühösek. De lássuk meg a lehetőséget is a helyzetben! Ugyanis a kormányrendelet meghagyja a tanári autonómiát, csak tudni kell vele élni. És akkor a büntetés még neveléssé is válhat. Az alábbiakban érvek következnek, tanároknak, szülőknek és diákoknak. Mert az iskola csapatjáték.

Ezt is ajánljuk a témában

A probléma valós, a megoldás összetett

A képernyőfüggőség szinte az egész társadalmat érinti, 8-88 éves korig. Számtalan, bizonyított kárt okoz, nagyon fontos lenne lassan megtanulnunk, hogyan maradjunk digitálisan egészségesek. Erre való a tudatos képernyőidő-szabályozás, időszakos önkorlátozás, illetve a gyerekek esetében az értelmes és értelmezhető korlátozás.

Nehéz ügy, mert a digitális detox csak önkéntes alapon működik: saját, jól felismert érdekemben adott időre leteszem a telefont, a tabletet és a laptopot, azért, hogy kapcsolódjak magammal, a természettel, más emberekkel, és kipihenjem az információs szupersztráda fáradalmait, lelassuljak vagy éppen másképp gyorsuljak fel, sporttal, beszélgetéssel, izgalmas programokkal. Hogy másképp, máshogyan figyeljek kifelé és befelé. Hogy az elsuhanó, gyönyörű tájat nézzem, ne pixeleket. De mi értelme digitális detoxra menni akkor, amikor percenként van szükség az online megszerezhető információkra?

Amikor én jártam iskolába, sokat vitatkoztam a tanáraimmal, volt, hogy ők tévedtek, volt, hogy én, bárkivel előfordulhat ilyesmi, aki kinyitja a száját. Az ilyen viták lezárása, továbbgördítése néhány másodperc lett volna, ha van okostelefonunk. Könyvtár volt helyette, persze csakis szünetben vagy tanítás után, az információt nem lehetett csak úgy, magától értetődő azonnalisággal megszerezni. Ma már ez lehetséges, és óriási hiba, ha a túlzott képernyőhasználat és annak káros hatásainak megelőzéséért kiöntjük a fürdővízzel a gyereket is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 131 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
time
2024. szeptember 09. 11:23
Önkéntes alapon, hát persze. Még a felnőtteknek sem megy. Hallottál már arról, hogy az önkorlátozásért is felelős frontális lebeny csak húsz éves kor körül fejlődik ki teljesen? Tudod a korlát a szakadék mellett hasznos tud lenni.
nzoltan-818
2024. szeptember 08. 23:04 Szerkesztve
Vera. te hány gyereket neveltél eddig? Tudom: Egyet sem, sajátot egészen biztosan nem! Ezért állíthatod ennyire biztosan, hogy a tiltás hazudni tanít. A neveléshez megfelelő időben és helyzetben minden eszközre, pozitív stimulálásra, tiltásra sőt büntetésre is szükség lehet és helye is van. A hazudozás , a hisztizés stb. minden gyerek érdek érvényesítő észőztárában jelen van, annál inkább, minél értelmesebb a gyerek, és bizony meg is próbálja, sőt ki is fogja használni a szülő, nevelő engedékenységét, gyengeségét, ha az csak a pozitív megerősítésre, a megértésre. a "lelki-dumára" alapoz. A határok megismertetése és azok betartatása bizony a tiltást és a büntetést is feltételezi, persze a megfelelő helyzetben és időben és a megfelelő mértékben, túlzások és önkényeskedések nélkül. És még egy fontos dolgot jegyezz meg Verácska. Minden gyerek egyedi és megismételhetetlen és így egyedi módszereket kell alkalmazni és ez a nevelés művészete, mert sablon módszerek nem léteznek.
auditorium
2024. szeptember 08. 14:30
Ez a szép nyanya hány saját gyereket nevelt fel eddig ? Ui. a nevelés nem más mint korlátlan akaratnak HATÁRT szabni. Nem tanult a hölgy pedagógiát és fejlődéspszichológiát ? Ha tanitana bármit, bármilyen szinten, akkor észrevenné mit jelent, ha éppen magyarázata közben a fél osztály a pad alatt nyomogatná a mobilját, internetezne vagy akár a legújabb pornót mutatja padtársának. Hol él ez a nő, a Holdon ?
catalina11
2024. szeptember 08. 10:49
Mérő neeee!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!