Régen és most: kézzelfogható különbségek a családtámogatásban

2024. augusztus 31. 14:29

Mutatjuk a konkrét számokat.

2024. augusztus 31. 14:29

A nyitókép illusztráció. Fotó: Eric Audras / AltoPress / PhotoAlto via AFP

„Azt tartom a legfontosabbnak az idei tanévkezdésnél, hogy a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátások már augusztus végén megérkeztek, múlt hét pénteken kézbesítette a Magyar Posta és az államkincstár a gyedet, a gyest, illetve a családi pótlékot” – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjúban Vitályos Eszter kormányszóvivő, a Pilis–Dunakanyar választókerület ország­gyűlési képviselője. Mint hangsúlyozta, megpróbálnak minél több terhet levenni a családok válláról nemcsak a tanévkezdés miatt, hanem általában is.

Vitályos Eszter felhívta rá a figyelmet, hogy az Orbán-kormány egész adórendszere úgy épül fel, hogy a magyar családoknak nemcsak a tanévkezdéskor, hanem az év minden egyes időszakában, minden hónapjában segítséget nyújtson. Több mint harminc családpolitikai intézkedést hoztak, amelyek közül a legfontosabb a családbarát adórendszer, amit minden gyermeket nevelő szülő érezhet. 2010 és 2023 között a családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően összességében 4500 milliárd forint maradt a családoknál, amelyhez jelentősen hozzájárult a 2022-ben adott nagy mértékű adóvisszatérítés.

„Csak a mi Szentendre központú választókerületünkben kilencmilliárd forint volt az az összeg, ami a családoknál maradt, kizárólag az adóvisszatérítésből. Ez egy eléggé jelentős juttatás” – mondta a térség országgyűlési képviselője.

A tanári béremelésekről a kormányszóvivő kijelentette: a mostani kormány az első, amelyik komolyan kezeli ezt a kérdést.

2010 előtt az egész közszféra az akkori kormányzás sérültje volt, és hátrányba került. Az oktatásból és az egészségügyből is szakdolgozókat bocsátottak el, összevontak és bezártak iskolákat, tehát kijelenthető, hogy hazánk akkor a közszolgáltatások egy nagyon rossz időszakát élte. A jelenlegi kormány arra törekszik, hogy 2030-ig egy folyamatos béremelési szinten tartsa a tanárokat.

„Már az idei fizetésemeléssel is jelentőset léptünk a tanári átlagbérekben, most 670-680 ezer forint ennek az összege. A bérnövekedés január elsejével folytatódik, az idei 32 százalék után a jövő év elejétől újabb 21 százalék körüli emelés következik. Ez azt jelenti, hogy körülbelül 820 ezer forintra növekszik a tanári átlagbér, ami 2027-re akár az egymillió forintot is meg fogja haladni. Ez egy érezhető és indokolt béremelés, amit a diplomás átlagbérhez igazítottunk, hiszen a kormány azt vállalta, hogy annak minimum nyolcvan százalékán fogja tartani a tanári átlagkeresetet” – szögezte le.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Finale
2024. augusztus 31. 19:10
Ez D-dúr és e-moll Tenyleg bunkocska? Es KI az a ki kifizette a korhazak adossagat a gyurcsany kormany utan? Ki tiltotta be a paraszolvenciat? Kik emeltek meg az orvosok fizeteset? Megis KIK kuldtek el tobb ezer pedagogust? " Gyurcsány és a szocialisták több ezer pedagógust tettek az utcára, elvettek tőlük egy havi bért, megalázóan alacsony bérekért dolgoztatták őket és az elmúlt években egyszer sem szavazták meg a pedagógus-béremelést. A pedagógusok bére az elmúlt években átlagosan 50 százalékkal emelkedett, 2010-hez képest 355 milliárddal többet költtek a pedagógusbérekre.Most pedig Öt év alatt közel duplájára nő a tanárok és óvónők fizetése.A teljes béremelésre 2030-ig összesen 5000 milliárd forintot szánnak. Mennyit is koltottek a baloldali partok a tanarok fizetesere? Mutass mar nekem egy hivatalos adatot,hogy mivel tetek tonkre a kozlekedesi halozatot?! Ebbol is latszik,hogy gozod sincs semmirol csak hulyesegeket obegatsz a nagyvilagba!
files32
2024. augusztus 31. 17:58
Hol van ehhez képest az oszták rendszer amit mindjárt előzünk, igaz birkák?
files32
2024. augusztus 31. 17:54
Mit válaszolt Varacskos Eszter szeptemberi csp kérdésre.
Akitlosz
2024. augusztus 31. 17:11
Ő, te, én, mi mindannyian a családoknál hagyjuk azt a pénzt, ami már amúgy is a családoknál van. Ez SEMMIBE NEM KERÜL. Az nem juttatás, ha nem raboljuk el a családok pénzét. Ettől a családoknak semmivel nem lesz több pénzük, mint amennyi pénzük már amúgy is volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!