Ingyenes lesz a jogosítványszerzés középiskolásoknak – íme, a részletek

2024. augusztus 02. 18:48

A B kategóriás járűvezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti ismereteket, beleértve az elsősegélynyújtást szeptembertől középiskolai keretek között is lehet majd tanulni.

2024. augusztus 02. 18:48
null

Nyitókép forrása:MTI/MTVA/Faludi Imre 

Megjelent az a kormányzati rendelettervezet, amely a közúti járművezetők és közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának szabályait módosítja. Ez szeptember 1-jén lép hatályba, és számos változással jár a középiskolai tanfolyamok és vizsgák terén, segítve az e korosztály számára korábban megígért ingyenes jogosítványszerzési lehetőséget – írja a Portfolio.  

A kormány még tavasszal jelentette be, hogy a magyar középiskolások ingyen szerezhetnek jogosítványt, ez idáig azonban csak egy pilotprogram indult, a részletekről semmit nem lehetett tudni. A most megjelent tervezet viszont több fontos elemet is tisztáz ezzel kapcsolatban. 

A legnagyobb újdonság, hogy a B kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges ismereteket (közlekedési alapismeretek, járművezetés elmélete, szerkezeti és üzemeltetési ismeretek, valamint elsősegélynyújtás) mostantól már középiskolai keretek között is lehet tanulni.

Az oktatás zárt rendszerű elektronikus távoktatás formájában zajlik majd, ehhez az állam akkreditált, digitális tananyagokat biztosít, és az elméleti vizsgákat szintén online számítógépes formában lehet letenni – szóbeli vizsgára nem lesz lehetőség. A vizsgák időpontját és helyszínét az iskola határozza meg, és a vizsgafelügyeletet is az intézmény biztosítja.

A rendelet szól a közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjának támogatásáról is. Ezt azok a középiskolások vehetik majd elvileg igénybe, „akik egészségi állapotuk, nemzetiségi nyelvi igényeik vagy hallássérülésük miatt nem tudnak részt venni az online képzéseken és vizsgákon”. A támogatás mértéke legfeljebb 50 000 forint lehet, amely magában foglalja a tanfolyam és a vizsgák díját is.

A kormány szerint a kedvezmények körülbelül százezer embert érintenek. Arról már korábban döntöttek, hogy átképzett honvédek is tarthatnak majd gyakorlati oktatást a diákoknak az ingyenes jogosítványszerzés során.

 

 

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. augusztus 03. 00:53
Nincs még elég agyhalott az utakon?
Akitlosz
2024. augusztus 02. 19:58
Miért csak a középiskolásoknak? Zárt rendszerű távoktatásban bárki részt tud(na) venni. Ahhoz nem kell középiskola. Lásd a 2020-2022. közötti időszakot. Miért nem egységes a képzés?
Ad majorem Dei gloriam
2024. augusztus 02. 19:55
Ez az, még több telefonozó balfaszt az utakra!
letsgobrandon-2
2024. augusztus 02. 18:53
ezért is vinnyogni fognak a libsik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!