Hazánkban a valós minimálbér az uniós középmezőnyben van

2024. augusztus 08. 10:10

Elindult egy bérfelzárkózás az egész kelet-európai régióban – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

2024. augusztus 08. 10:10
null

Nyitókép: Shutterstock

A valós minimálbér az uniós középmezőnyben van – írja közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium, amelyben tévesnek és szakmaiatlannak titulálják, hogy egyes sajtóhírek úgy tálalják az Eurostat statisztikáit, miszerint a minimálbérek tekintetében Magyarország az uniós összehasonlításban az utolsó előtti helyen áll. Miközben 2010-hez képest több mint három és félszeresére emelkedtek a keresetek Magyarországon.

Suppan Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium makrogazdasági elemzésért felelős helyettes államtitkára volt az M1 Híradó vendége a téma kapcsán.

Mit jelent pontosan az effektív minimálbér?

A szakember elárulta: jogilag kétféle minimálbér létezik – van az alap minimálbér, ami a közbeszédben széles publicitást kap, és létezik egy másik minimálbér is hazánkban, ami a szakképzettséget indokló szakmákhoz kötődik. 

Gyakorlatilag ez egy garantált bérminimum. 

Ez a kettő már több mint 15 éve szétvált egymástól Magyarországon, ezzel értékelve azoknak a teljesítményét, akik valamilyen szakképesítést szereztek” 

– fogalmazott a helyettes-államtitkár.

Suppan Gergely ennek kapcsán egy nagyon fontos dologra hívta fel a figyelmet. Mivel a minimálbéresek között kétszer annyian vannak bejelentve a garantált bérminimumon, ezért technikailag érdemes egy elméleti – úgynevezett effektív minimálbér – fogalmát is bevezetni. „Ez nem egy jogi, hanem egy technikai fogalom, 

ami abban segít, hogy jobban tudjunk tájékozódni abban a tekintetben, hogy Magyarország valójában hogyan áll a minimálbérek rangsorában” 

– magyarázta. A szakember hozzátette: van ugyan máshol is egy-egy példa erre a modellre, de nagyon ritka megoldás ez.

A helyettes államtitkár kifejtette: ha csak a szimpla minimálbért nézzük, akkor Magyarország valóban az utolsó előtti helyen van, 

viszont ha a garantált bérminimumot nézzük, akkor már hat uniós tagállamot megelőzünk. 

Ha pedig létrehozzuk ezt a technikai értelemben vett effektív minimálbért, abban az esetben öt uniós tagállamot tudnánk megelőzni. Tehát a rangsorok teljesen másképpen alakulnak abban az esetben, hogyha figyelembe vesszük azt is, hogy a garantált bérminimumon jóval többen vannak bejelentve Magyarországon, mint a minimálbéren” – jegyezte meg a szakember.

Mit jelentenek ezek a fogalmak a számok tekintetében?

Suppan Gergely rávilágított: a minimálbér 73 ezer forint körül volt még 2010-ben, mára ez 266 ezer forint fölött van, 

tehát gyakorlatilag több mint három és félszeresére növekedett a minimálbér. 

Ezt egy picit meghaladó mértékben nőtt, tehát 1-2 százalékkal magasabb növekedést mutatott a garantált bérminimum. Tehát összességében azt lehet elmondani, hogy ha visszatekintünk a 2010-es évtől eltelt inflációra, akkor körülbelül 94-95 százalékkal nőtt a minimálbér reálértéke” – szögezte le.

A szakember azt is hozzátette, hogy amikor emelik a minimálbéreket, akkor az sok olyan munkavállalót is elér, akik éppen fölötte voltak bejelentve, tehát ott is emelni kell a béreket. Azaz bekövetkezik egyfajta bértorlódás. 

Mi a helyzet a munkaerőhiánnyal?

A gazdasági szakember emlékeztetett: Magyarországon az elmúlt években, főleg az elmúlt 4-6 évben kialakult egy jelentős munkaerőhiány is, tehát feszes lett a munkaerőpiac. Emiatt a vállalkozások versenyeznek egymással, hogy ki tudja magához csábítani a munkaerőt. 

Magyarország már versenyez a többi régiós országgal is, hogy hol hogyan alakulnak a bérek, hol szaladnak el, kik hiteleznek, tehát van egy régiós bérverseny is, és vannak olyan szakmák, ahol már gyakorlatilag a nyugati bérekkel kell versenyeznünk, ami azt jelenti, 

hogy gyakorlatilag elindult egy bérfelzárkózás az egész kelet-európai régióban” 

– fogalmazott rá Suppan.

 

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. augusztus 28. 22:45
"Emiatt a vállalkozások versenyeznek egymással, hogy ki tudja magához csábítani a munkaerőt. " Dehogy versenyeznek! Azért vannak pl. az autógyárak szétszórva az országban, hogy a munkavállalóknak ne legyen választási lehetőségük, ne alakulhasson ki bérverseny.
Akitlosz
2024. augusztus 28. 22:43
Tehát összességében azt lehet elmondani, hogy ha visszatekintünk a 2010-es évtől eltelt inflációra, akkor körülbelül 94-95 százalékkal nőtt a minimálbér reálértéke” – szögezte le. A reálérték az az arany. Tehát 14,39%-kal csökkent a minimálbér reálértéke 2010. óta.
Akitlosz
2024. augusztus 28. 22:39
"Suppan Gergely rávilágított: a minimálbér 73 ezer forint körül volt még 2010-ben, mára ez 266 ezer forint fölött van, tehát gyakorlatilag több mint három és félszeresére növekedett a minimálbér. " MAFLA vagy rosszabb. 73 500 forint 2010-ben = 10,67228 gramm arany 266 000 forint 2024-ben = 9,3294 gramm arany Tehát ma jóval kevesebb a minimálbér, mint volt 2010-ben valódi értéken.
Akitlosz
2024. augusztus 28. 22:33
"A helyettes államtitkár kifejtette: ha csak a szimpla minimálbért nézzük, akkor Magyarország valóban az utolsó előtti helyen van" Ez a lényeg. És a valós minimálbér.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!