Hányással és hasmenéssel járó járvány söpört végig egy veszprémi gyermektáborban

2024. augusztus 12. 19:56

A táborban 99 ember lett rosszul.

2024. augusztus 12. 19:56

Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Veszprém vármegyében egy gyermektáborban enterális járvány tört ki, amely 2024. július 28-án kezdődött – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ heti jelentésében. A táborban részt vevő 3 154 fő közül összesen 99-en betegedtek meg, köztük 96 gyermek és 3 felnőtt személyzet. 

A betegség enyhe tünetekkel járt, hőemelkedés, hányás és hasmenés jelentkezett a pácienseknél, akik többségénél a fertőzés gyors lefolyású volt. Egy esetben volt szükség kórházi ellátásra.

A járvány kapcsán hat beteg esetében végeztek laboratóriumi vizsgálatot, melynek során egy esetben calicivírus-fertőzést mutattak ki. Az érintett járási hivatal népegészségügyi osztálya a fertőzésről szóló értesülést követően azonnal megkezdte a helyszíni járványügyi vizsgálatot. Az illetékes hatóságok a járvány terjedésének megakadályozása érdekében azonnal megtették a szükséges intézkedéseket.

Az elvégzett járványügyi vizsgálat alapján nem valószínű, hogy az élelmiszer vagy az étel közvetítő szerepet játszott volna a fertőzés terjedésében. A hatóságok szerint a fertőzés legvalószínűbb forrása a kontakt terjedés volt, ami felveti a személyes higiéniai szabályok fokozott betartásának szükségességét a jövőbeni megelőzés érdekében.

 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
files32
2024. augusztus 13. 06:05
Nekünk a Balaton a Szajna, Zánka Erzsébet tábor az olimpia.
connorj
2024. augusztus 13. 04:30
Gyógyulást! www.szantobrigitta.hu/index.php/blog/652-vizsgaidoszak ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚
T. Péter
2024. augusztus 12. 22:08 Szerkesztve
Zánka, Erzsébet-tábor. Ezt az egyet valamiért nem akaródzott közölni, mi? :-)) Pedig mindenhol tud fertőzés lenni, pláne ilyen időjárási körülmények között. Egyébként a gyerekek szerint meg igen, étkezés után kezdtek hányni (valami gyümölcslevesről volt szó).
Pandaka pygmaea
2024. augusztus 12. 21:18
Wtf? A jelentésből semmi konkrétum nem derül ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!