Elhunyt Novák Ferenc Tata Kossuth-díjas koreográfus

2024. augusztus 17. 17:17

Mélyen, de nem kritikátlanul szerette hazáját, melynek sorsáért az utóbbi években rengeteget aggódott... – olvasható a család közleményében.

2024. augusztus 17. 17:17
null

Nyitókép: MTI/Komka Péter

Novák Ferenc, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas koreográfus, rendező, etnográfus, érdemes művész augusztus 17-én hajnalban, 93 éves korában elhunyt – derült ki a család közleményéből, melyet a Revizor is megosztott. „Kivételesen nagyszerű, gazdag, robbanékony és termékeny életét az utolsó pillanatig szellemi frissességben töltötte; idén áprilisban a Táncháztalálkozón még többszáz embernek tartott tánctörténeti előadást. A szakmája iránt szenvedély és felelősség fűtötte, utolsó nagyobb interjúja három hete jelent meg” – olvasható a közleményben. 

„Sokat köszönhet neki a magyar kultúra és Magyarország. Mélyen, de nem kritikátlanul szerette hazáját, melynek sorsáért az utóbbi években rengeteget aggódott...” 

– tették hozzá.
Generációja – többek között Martin György, Timár Sándor, a Pesovár testvérek – olyan történelmi jelentőségű etnográfusi munkát végzett el a huszadik század ötvenes éveitől kezdve, ami csak Bartók és Kodály érdemeihez mérhető; túlzás nélkül a Kárpát-medence sokszínű néptánchagyományának fennmaradását köszönhetjük nekik. 

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Areményhal
2024. augusztus 19. 08:12
Te "Tahó" mondta nekem. Béke vele.
Katcsi
2024. augusztus 18. 08:58
Õszinte részvétem ! A családnak vigasztalást kívánok! Nagy EMBER volt !
counter-revolution
2024. augusztus 17. 19:48
Isten nyugosztalja!
Bernard
2024. augusztus 17. 18:12
Isten nyugosztalja! Az egyik remek történet róla, mikor Erdélybe (Kalotaszeg?) mentek gyűjteni, valahogy ott termett egy román rendőr, aki gyanúsan méregette a társaságot. Tata elhívta a kocsmába, ott az asztal alá itta és mikor a rendőr be is esett az asztal alá, akkor elindult a csapat gyűjteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!