„Egyre brutálisabbak a harcok az orosz-ukrán fronton” – tájékoztatott Szijjártó, de azt sem rejtette véka alá, kinek szurkol az amerikai elnökválasztáson

2024. július 23. 13:42

„Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, s azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb, Közép-Európába is visszatérjen a béke” – fogalmazott.

2024. július 23. 13:42

A nyitókép illusztráció. Fotó: ERCIN ERTURK / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

Az amerikai elnökválasztási verseny friss fejleményei ellenére is az a legfontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump indul, aki a béke reményét jelenti a világ számára – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető többek között arról is beszámolt Joe Biden amerikai elnök visszalépése kapcsán újságíróknak nyilatkozva, hogy az Egyesült Államok választása komoly kihatással van a világpolitikára, ezért nyilvánvalóan fontos,

de ennél is fontosabb, hogy a Republikánus Párt színeiben Donald Trump indul.

„Azt is mindannyian tudjuk, hogy Donald Trump a béke reményét jelenti a világ számára. Mindannyian tudjuk, hogy ha Donald Trump meg tudja nyerni az elnökválasztást, akkor az hatalmas esélyt kínál arra, hogy a világba, s azon belül Európába is, és azon belül, ami nekünk még fontosabb, Közép-Európába is visszatérjen a béke” – mondta.

„Látható, hogy mivel egyre brutálisabbak a harcok az orosz-ukrán fronton, szükség van egy olyan külső hatásra, külső tényezőre, amely képes lenne a háborúzó feleket a tárgyalóasztalhoz ültetni, és világossá tenni számukra, hogy nincs megoldás a csatatéren” – tette hozzá.

Most ilyenre egyedül Donald Trumpnak lesz esélye, s őszintén reméljük, hogy minél előbb találkozunk is ezzel az eséllyel”

– szögezte le.

Josep Borrell döntésének „nincs nagy jelentősége”

Szijjártó Péter ezután úgy vélekedett, hogy nincs nagy jelentősége annak, hogy az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője az eredetileg tervezett Budapest helyett Brüsszelbe hívja össze a blokk informális külügyi tanácsát augusztusban. Kifejtette, hogy a hétfői tanácskozáson jóval többen érveltek amellett, hogy az ülés Budapesten legyen, de végül ennek ellenére ez a döntés született. „Nekem az elején is mindegy volt, meg most is mindegy. Most annyi van, hogy nem a Puskás Stadionba kell mennem, amit sokkal szívesebben megtettem volna, mivel ott lett volna a helyszín, hanem megint el kell majd mennem Brüsszelbe, ami sokkal kevésbé jó hely” – jelentette ki.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­­é­­­k­e­l­d­ ­­­a­­­ ­s­­z­­e­­­x­i­­ ­­­p­u­­n­­c­­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Lajoss
2024. július 23. 18:04
Szerencsétlen Sancho Panza…🙉
Namond
2024. július 23. 17:23
Orvbán féle hülyeséget beszélsz Petya.
canadian-deplorable
2024. július 23. 16:50
Lindsay Graham amerikai szenátor pár hónapja kikotyogta, hogy miért támogatják Ukrajnát. $1-1,5 billió dollárnyi ásványról van szó, ami amerikai vállalatoknak lett ígérve. Na és persze meg akarnak szabadulni a nagy riválistól is. Gazdaságilag nem nagy tényező, de katonailag igen, a világ legnagyobb atom arzenáljával. Ezért robbantották ki a háborút. Az nagyon fontos volt nekik, hogy Oroszország tűnjön az agresszornak, ők támadjanak, hogy aztán Ukrajna segítségére siessenek. Ezt úgy érték el, hogy az ukrán hadsereg tüzérséggel lőtte az orosz civileket a Donbászban. Ugyanezt a trükköt vettették be Grúziában is, csak ott az oroszok nem sétáltak bele a csapdába. Gyorsan odavertek Szakadt Vilinek, aztán ki is vonultak. Ukrajnában erre nem volt lehetőség, belekényszerítették őket a háborúba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!