Momentum után szabadon: Magyar Péter szövetségesei támadást indítottak Magyarország ellen

2024. július 16. 14:17

Az előző európai parlamenti ciklusban Cseh Katalinék próbálkoztak hasonlóval.

2024. július 16. 14:17
Európai Parlament, Roberta Metsola, Manfred Weber

Nyitókép forrása: FREDERICK FLORIN / AFP

Magyarország uniós szavazati jogának megvonását követeli az Európai Parlament (EP) újonnan megválasztott képviselőinek egy része Orbán Viktor békemisszióját követően – írja a brüsszeli Politico egy, a birtokába került levél alapján. Összesen 63 EP-képviselő fordult Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság jelenlegi elnökéhez, Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez és Roberta Metsola európai parlamenti elnökhöz – kit időközben újraválasztottak e tisztségre –, mondván, a magyar kormányfő „jelentős károkat okozott azzal, hogy kihasználta és visszaélt az Európai Bizottság szerepével”.

A 63 fős listán bizony szerepelnek néppárti képviselők is, tehát Magyar Péter baloldali politikus újdonsült szövetségesei.

A levél aláírói utalnak a miniszterelnök békemissziójára, azt mondván: Orbán „több diplomáciai látogatást tett az elmúlt időszakban, nevezetesen Oroszországban Putyinnál és Hszi Csin-pingnél Kínában”, és az utak során „szándékosan félrevezetésre használta a pozícióját. A képviselők felszólították az parlamentet, ennek megfelelően reagáljon a történtekre”.

A kormányfő viszont több alkalommal is jelezte, több fórumon szintúgy elmondta:

habár az Európai Unió (EU) elnökségi tisztségét épp Magyarország tölti be, nem az unió soros elnökeként lépett fel, hallgatta meg a felek álláspontjait.

Mit jelent a 63 EP-képviselő által kért és elvárt határozott döntés? „Valós intézkedésekre van szükség, például Magyarország szavazati jogának felfüggesztésére a Tanácsban, hiszen a gyakorlat azt mutatja, hogy a helyzet puszta szóbeli elítélése nem ér semmit.”

Emlékezetes egyébként, az előző ciklusban még Donáth Annát és Cseh Katalin momentumos EP-képviselőket is soraiban tudó Renew Europe nevű liberális EP-formáció próbálkozott már egy hasonló kezdeményezéssel.

Ezt is ajánljuk a témában


 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­É­r­­­t­­é­­­k­­e­­­l­­­d­ ­­­a­­­ ­­s­­z­­e­x­­i­ ­p­­­u­­­n­­c­­i­­­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
Lajoss
2024. július 17. 08:27
A magyar pártállam nem EU-konform. Ennyi. 🤷‍♂️
Spiritmonger
2024. július 16. 23:55
Vergődnek, fenyegetőznek, de nem fog nekik sikerülni. Bármelyik tagállamnak joga van a szuverén külpolitikához, oda utaznak a politikusok, ahova akarnak, nem kell ehhez senki engedélyét kérni.
nyugalom
2024. július 16. 19:20
Hej Vargáné, jatszák mar le weber et-nak! A cd-t megküldtek platopetinek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!