Egyre többen támogatják Orbán útjait és tárgyalásait a békéért

2024. július 15. 14:03

Kutatás is alátámasztja, hogy a magyar lakosság több mint 60 százaléka elégedett a miniszterelnök békemissziójával.

2024. július 15. 14:03

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Kicsit több mint két hete annak, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Brüsszelben hivatalosan átvette a soros EU-elnökséget a következő hat hónapra. A magyar kormányfő már másnap Kijevbe utazott, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel egyeztetett. Mint ismert, 

Zelenszkij elutasította Orbán tűzszünettel kapcsolatos ajánlatát. 

A Politico beszámolója szerint az ukrán elnök azt vallja, a magyar kormányfő nem tudja betölteni a közvetítő szerepét a béke érdekében, mert Magyarország nem elég erős hozzá. 

Azonban a magyar miniszterelnök békemissziója itt még nem ért véget, sőt, csak ezután pörgött fel igazán: július 5-én, pénteken váratlanul maratoni tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben. Azután elutazott a Türk Államok Szervezetének ülésére, hétfőn pedig már Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott Pekingben. Ezt a diplomáciai körutazást a múlt héten a NATO-csúcs követte az Egyesült Államokban. 

Ezt is ajánljuk a témában

Békemisszió: pörög a diplomáciai nagyüzem

Kijev, Moszkva, Peking és Washington – az EU soros elnökségét átvevő Orbán Viktor szinte minden fontos helyszínen megerősítette háborúellenes üzenetét, konkrét javaslatot téve a fegyvernyugvásra

Az elmúlt két hétben a hazai sajtó mellett a nemzetközi is a magyar kormányfő missziójától volt hangos. Mindeközben pedig részben fideszes kezdeményezésre létrejött a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció, amely rögtön a harmadik legnagyobb képviselő­csoport lett a brüsszeli testületben.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Pozitív külföldi visszhangok

Bár Orbán Viktor moszkvai útja kapott hideget, meleget, a békére irányuló kezdeményezése mind idehaza, mind Európa más országaiban egyre több támogatóra talál. Legutóbb például a Welt tudósítója állt ki a magyar miniszterelnök mellett, miután munkatársa korábban egy interjúban faggatta Orbánt.

Christoph B. Schiltz egy rövid írásában úgy fogalmazott, „ideológiai alapon kritizálhatjuk ugyan, de fel kell ismernünk, hogy 

a valóságban több hasznot hozott eddig Orbán Viktor békemissziója, mint amennyit ártott az EU megítélésének.

Nem is beszélve arról, hogy a magyar miniszterelnök nemcsak beszélt, hanem tett is valamit az ukrajnai békéért”.

Schiltz szerint „a magyar miniszterelnök megérdemel egy esélyt. Erdogan török elnök mellett Orbán az egyetlen európai kormányfő a NATO-ban, akinek jó kapcsolatai vannak Kínával és Oroszországgal.”

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Viktor a Bildnek is nyilatkozott. A YouTube-ra is feltöltött videós interjú alatt több ezer német állampolgár nyilvánította ki a véleményét. Ezekből kiderült, 

míg a német kancellár nem ért egyet Orbán Viktor békemissziójával, addig német állampolgárok tömegei igen.

Sőt, a legtöbb hozzászóló szerint a magyar miniszterelnök tette eddig a legtöbbet a mindenki által vágyott békéért, míg a német kancellár „az amerikaiak érdekeit lesi, Brüsszelben pedig bürokratikus tötymörgés folyik”.

A YouTube azóta letiltotta az Orbán Viktor békepárti politikájával azonosuló németek kommentjeit és új hozzászólást sem lehet írni. Az ugyanakkor nem világos, hogy a Bild mint a csatorna üzemeltetője, vagy maga a videómegosztó tette elérhetetlenné a hozzászólásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Macron: A NATO egységesen nagy tisztelettel viseltet Magyarország iránt

De nemcsak a német újságírók és kommentelők, hanem a francia elnök, Emmanuel Macron is kiállt Orbán Viktor mellett. A Mandiner értesülése szerint Magyarország szuverenitását hangsúlyozta Emmanuel Macron francia elnök a NATO-csúcson, amikor Orbán Viktor békemissziójáról kérdezték. A francia elnök visszafogottan beszélt a magyar miniszterelnök oroszországi és kínai útjáról, valamint arról, hogy a csúcstalálkozó után Donald Trumppal is találkozott és azt hangsúlyozta, hogy ezeken a találkozókon 

Orbán Viktor nem az Európai Uniót, hanem Magyarországot képviselte. Macron arról is beszélt, hogy találkozott Orbánnal, és továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy az államoknak megvan a joguk a saját szuverenitásukhoz és ahhoz, hogy diplomáciai kapcsolataikat függetlenül intézzék. Majd hozzátette, hogy 

a magyar kormányfő látogatásai szerinte „nagyon hasznosak” voltak,

 végül azt is kiemelte, a NATO egységesen „nagy tisztelettel” viseltet Magyarország iránt. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Felmérés: az ellenzéki szavazók is támogatják a béketörekvéseket

Roger Köppel, a Die Weltwoche című svájci hetilap főszerkesztője – aki Kijevbe és Moszkvába is elkísérte Orbán Viktort – pedig a Mandinernek adott interjújában leszögezte: 

a magyar miniszterelnöknek sikerült elérnie, hogy a béke kerüljön a középpontba.

Ezt is ajánljuk a témában

Sőt, mint az a Magyar Társadalomkutató felméréséből kiderült: a magyar felnőttek 62 százaléka elégedett Orbán Viktor békemissziójával, amely Ukrajnát, Oroszországot és Kínát is érinti. Az eredmények arra is rámutatnak, hogy az ellenzéki szavazók harmada is támogatja Orbán Viktor béketörekvéseit.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 196 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:29
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­é­­k­­­e­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­­s­­z­­e­­x­i­­ ­p­­u­­n­c­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
irmag2
2024. július 15. 22:29
Jól látom? Orbán Viktor aranyszárnyakat kapott a fotóstól!
lazio154-2
2024. július 15. 19:32
A kocsmában is ha két ember összeverekedik csak egy erősebb tudja szétvállasztani őket! Elérkezett Muhamed Ali ideje! A frontvonal közepén induljon el miniszterelnökünk konvoja, és harsogja a hamgszóró: Én vagyok a legerősebb, és a legnagyobb! Én vagyok a legokosabb! Én vagyok a legszebb! Minden harcos megszeppen ilyen nagyság láttán, szedi a sátorfáját és hazamegy! Valahogy így gondolják itt sokan.
Kovács Ubul
2024. július 15. 19:07
"A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült" :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!