Békemisszió: pörög a diplomáciai nagyüzem

2024. július 10. 22:33

Kijev, Moszkva, Peking és Washington – az EU soros elnökségét átvevő Orbán Viktor szinte minden fontos helyszínen megerősítette háborúellenes üzenetét, konkrét javaslatot téve a fegyvernyugvásra. A reakciók vegyesek, ám a magyar álláspont minden korábbinál hangsúlyosabban megjelent a nemzetközi térben.

2024. július 10. 22:33
ORBÁN Viktor
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

 Nyitóképen: Orbán Viktor békemissziója Moszkvába érkezik július 5-én. Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher 

Korántsem túlzott Orbán Viktor, amikor a moszkvai útjáról hazafelé újabb meglepetéseket ígért. Miután a miniszterelnök múlt kedden Kijevben járt, s találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy ismertesse béketervét, pénteken váratlanul maratoni tárgyalásokat folytatott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben. Aztán elutazott a Türk Államok Szervezete ülésére, s hétfőn már Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott Pekingben, a hét során pedig következett a NATO-csúcs az Egyesült Államokban. És ki tudja, hol van még a vége!

Ha idevesszük, hogy hazánk soros uniós elnökségének július elsejei kezdete előtt a magyar kormányfő személyesen találkozott Olaf Scholz német kancellárral és Emmanuel Macron francia elnökkel is, akkor ezt egy újabb maratoni diplomáciai nagyüzemnek tekinthetjük. Ráadásul bár a moszkvai út miatt bőven kapott hideget és meleget, szinte össztűz zúdult rá, az biztos: az elszigeteltség korántsem érvényes kifejezés aktuális nemzetközi állapotára. Tegyük mindezek mellé, hogy részben fideszes kezdeményezésre eközben létrejött a Patrióták Európáért európai parlamenti frakció, amely rögtön a harmadik legnagyobb képviselő­csoport lett a brüsszeli testületben.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 13. 02:08
PÖRÖG A DIPLOMÁCIAI NAGYÜZEM! 😱😱😱 👇👇👇 www.tiktok.com/@insidegeopolitics/video/7390461354525674783
Namond
2024. július 11. 09:14
"Nyilatkozatot fogadtak el a NATO-tagállamok vezetői arról, hogy visszafordíthatatlan Ukrajna euroatlanti integrációja, ami a szövetséghez való csatlakozását is magában foglalja. A washingtoni NATO-csúcson született dokumentumot minden tagállam képviselője, így Orbán Viktor magyar miniszterelnök is aláírta." A szavatartó.
kastellorizo
2024. július 11. 08:54
recipdoki 2024. július 11. 06:49 Náci söpredék vagytok. Ez nap mint nap kiderül.🤡
Osztap_Bender
2024. július 11. 07:54
Aztán bátran idézhetünk Arany János Toldijából: "Egy, csak egy legény van talpon a vidéken" Azt is leszarják a háborúból mérhetetlen hasznot húzó, elfajzott uniós vezetés és tagországai, valamint a jenkik ordasai. A mindennél fontosabb béke helyett nekik elsődleges cél az ukrán és az orosz katonák mielőbbi halála, házaik, gyáraik, infrastruktúrájuk totális lerombolása, a szerencsétlen ukrán menekültek hazánkra szabadítása és a tagországok háborúba kényszerítése. Ugyanis ez termeli a lőszer és fegyverkereskedők mérhetetlen hasznát, amiből (gondolom) ezeket is pénzelik. A béke lehetőségének keresése nekik "politikai hiba". No persze, ha béke jön, oda a haszon, oda az ukrán földek megszerzésének lehetősége is, sőt talán még az esetleg észre tért ukrán nép is ellenük fordul. Sokan reméljük, hogy a magyar miniszterelnök valóban őszintén keresi a békés megoldás lehetőségét, nem valami hátsó, saját hatalmát erősítő szándékkel. Járjon sikerrel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!