Kiderült: ezért késnek többet a kánikulában a vonatok

2024. július 11. 13:47

A MÁV elárulta, hogy a nagyon magas sínhőmérséklet a pálya egyes szerkezeti elemeiben maradandó alakváltozásokat okozhat.

2024. július 11. 13:47

Nyitókép illusztráció. Fotó: MÁV Facebook-oldala

Baleset, forgalmi fennakadás, csatlakozásra várás, műszaki hiba – számos oka lehet annak, ha késik a vonatunk. Azonban akik napi szinten közlekednek vasúttal idehaza, azoknak feltűnhetett, hogy a füllesztő nyári meleg beköszöntével jelentősen megnő a késések száma az év többi időszakához képest. 

A boon.hu kíváncsi volt ennek az okára, ezért megkereste a MÁV-ot. Többek között azt a kérdést tették fel a vasúttársaságnak, hogy a kánikula miatt növekszik-e meg a menet-, illetve a várakozási idő a különböző vonalakon. 

A MÁV válaszában rámutatott: a magas sínhőmérséklet – 50-60 Celsius-fok között – 

a pálya egyes szerkezeti elemeiben maradandó alakváltozásokat okozhat, tehát lényebében megolvadnak a sínek, annyira meleg van.

Hozzátették, amennyiben ennek megmutatkoznak az előjelei, a vasúttársaság a biztonságos vonatközlekedtetés érdekében sebességkorlátozást vezethet be.

De válaszukban hangsúlyozták, a szakemberek éjjel-nappal készenlétben vannak, amennyiben azonnali beavatkozásra van szükség, el tudják azt végezni.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. július 12. 10:38
Az egyébként 1560 fokon olvadó sínek 50 fokon lényegében olvadnak...
Chekke-Faint
2024. július 11. 20:07
Egyébként késés nélkül nem lenne MÁV. Alap érték náluk.
grün
2024. július 11. 16:18
egyébként a magyar vonatok azért késnek, mert közlekednek...
hernadvolgyi-2
2024. július 11. 15:34
Rózsi megénekelte. "A vonat nem vár, a sorompó áll és a szerelem, ha beindul, nincs megállás"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!