Itt a legfrissebb statisztika: Magyarország mögött kullog Németország, Ausztria és Svédország is

2024. július 31. 13:59

Hazánk gazdasági teljesítménye a maga 1,3 százalékos bővülésével az uniós átlagot kétszeres mértékben múlta felül.

2024. július 31. 13:59

Nyitókép: SARAH MEYSSONNIER / POOL / AFP

A magyar gazdaság az idei második negyedévben 1,3 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ezzel az Európai Unióban adatot közlő országok közül a negyedik helyen található – derül ki a statisztikai összesítésből. A hír kapcsán a Világgazdaság megjegyezte, hogy ezzel a magyar GDP bővülési üteme megelőzi a többi között Németországot, Ausztriát, Svédországot vagy épp az eurózóna és az Európai Unió egészének átlagos növekedését is.

A lap bemutatta, hogy hazánk gazdasági teljesítménye a maga 1,3 százalékos bővülésével az uniós átlagot kétszeres mértékben múlta felül,

hiszen az Európai Unió összességében csak 0,7 százalékos növekedést ért el az Eurostat adatai szerint. Az eredmény értékét növeli, hogy mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a kedvezőtlen külső körülmények, valamint a háború elhúzódása visszafogja hazánk iparát és a fogyasztói bizalom erősödését.

A tavalyi évhez képest az adatot közlő tagországok közül három esetében is csökkent a gazdasági teljesítmény: Írországban 1,4, Lettországban 0,4, míg a hazánk szempontjából kifejezetten fontos Németországban 0,1 százalékos zsugorodás volt tapasztalható.

Ausztriában és Svédországban pedig stagnált a gazdaság.

Magyarország gazdasági felzárkózása az EU átlagához továbbra is folyamatos. A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy ha az orosz–ukrán háború a közeljövőben véget ér, a magyar GDP bővülése a jelenleginél is dinamikusabb mértékben folytatódhat.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 229 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
steinamanger-2
2024. augusztus 03. 07:09
Fúbazmeg erre már nem is írok semmit.
B_kanya
2024. augusztus 01. 08:49
zabszem 2024. augusztus 01. 08:20 • Szerkesztve "Nyilvánvaló a probléma : Németország.... ... Orbán érdeme, hogy nyitvatart mindenki más felé is. " makronom.eu/2024/04/16/olaf-scholz-kinaban-keringo-berlintol-pekingig/ De ugye amit szabad a májashurkának...
B_kanya
2024. augusztus 01. 08:44
endeneu 2024. július 31. 15:56 "És b-kanya újra. Így már értem. Szerinted a többi mutatóban jók vagyunk" És nem? És akkor már mégsem "csak egy" mutató a GDP? Igen, tudom olvastad 1952-ben. Csak én meg 2010 óta olvasom a negyedévente elkerülhetetlen államcsődöt. Na, de a hozzáértő marha a felsorolt tényezőket megnézte, összevetette a tendenciákat a bezzegállamokkal és elmondta, hogy "komponens a témában".
2024. augusztus 01. 08:20 Szerkesztve
Nyilvánvaló a probléma : Németország.... Pedig iszonyatos előnyük van ezeknek az országoknak, nemcsak anyagilag, de politikailag... A jelenlegi EU gyakorlatilag a német (és nyugati) jólét fenntartásának a látszatát finanszírozza... És ez most már nyíltan történik a "közös hitelek" felvételével (helyreállítási alap, ukrajnai hitelek), amikkel ezen országok "nagylelkűségét" és hülyeségét finanszírozzuk... Ugyanez megy a "migrációs paktum" - al is... Tulajdonképpen a nyugati elb@szott és eredménytelen migrációs politikát szeretnék finanszíroztatni mindenkivel, csakúgy mint Lengyelország bejelentett lázálma, hogy a hadseregfejlesztésük szintén menjen a közösből.... És ezekért az előnyökért cserébe Németország nem nyújtja az elvárt teljesítményt, nyílvánvalóan az elcseszett olcsó orosz energia hiányában. És lehet itt papolni, de nem sikerült ugyanilyen olcsó és mennyiségű energiával pótolni. Pedig az EU-s teljesítményt No motorja adta... Orbán érdeme, hogy nyitvatart mindenki más felé is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!