Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A túlélés ellenforradalma

2024. július 03. 05:32

Orbánnak sikerülhet, amit Tisza István és Horthy Miklós nem tudott véghez vinni.

2024. július 03. 05:32
New alliance of anti-EU and far-right parties from Austria, Hungary and Czech Republic in Vienna
Huth Gergely
Huth Gergely
Magyar Nemzet

Nyitókép: Askin Kiyagan/Anadolu via Getty Images

„A nagy kérdés, hogy sikerül-e elkerülni a háborút vagy legalább kimaradni belőle, és sikerül-e az elkövetkező kereskedelmi háborúban – különleges alkuk révén – megvédeni a Magyarországra települt hatalmas gyárakat és vállalatokat. Amelyek egyben az életbiztosításaink is a következő évekre…

Ilyen látószögből kell értelmezni a külföldi befolyásolási kísérleteket, benne a Magyar Péter és az eljövő új magyarpéterek jelenségét, illetve Orbán Viktor meghökkentően bravúros diplomáciai offenzíváját. Utóbbit neveztem a túlélés ellenforradalmának (már ha a másik oldalon az örök vörös forradalmárok állnak). Azaz elengedni a veszett fejsze nyelét, s belátni, hogy az orosz–ukrán kérdés túlságosan megosztja az európai patrióta oldalt is. E bölcs kompromisszummal, nehezékek levágása után egységesülő európai jobboldallal a normalitás és a nyugalom irányába tolhatja az egész kontinenst, a magyar patrióta politika pedig ismét irányadóvá válik.

Ki hitte volna, de Orbán mint a soros EU-elnökség vezetője és Zelenszkij találkozója ebben fontos eszköz lehet, különösen, ha eddigi higgadt álláspontunk révén azután sikerül a kifáradó ukránok álláspontját a tűzszünet lehetőségét keresgélő oroszokkal is egyeztetni.

Orbán Viktornak tehát sikerülhet, ami 1914-ben Tisza Istvánnak és 1944-ben Horthy Miklósnak nem: kibújni a halálos szorításból. Ne tévesszük szem elől, hogy a józan ész elengedhetetlen, hiszen ebben a zűrzavaros világban bármikor átgázolhatnak a hazánkhoz hasonló országokon!

Külön cikk témája lehetne, de azért idebiggyesztem: Tisza és Horthy tragikus példája is arra int, hogy amíg a békepártiak és a háborúpártiak nagy meccsén a magyar miniszterelnök csodás kapusgólt rúgva ismét világpolitikát ír, a kormánypártoknak nem ártana jobban odafigyelni a hátországra, hiszen ezen úszott el 1914 és 1944 reménye.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 03. 20:11 Szerkesztve
Gergely, abszolút háború parti volt Tisza: “ Politikai nézetei szerint az osztrák–magyar dualista rendszer fenntartásának a híve volt, valamint az akkor elterjedt liberális-konzervatív konszenzus képviselője, ezáltal egyszerre volt híve a joguralomnak, a parlamentarizmusnak és az alkotmányos monarchiának, ugyanakkor ragaszkodott az arisztokrácia és a dzsentri vezető szerepének, és a korlátozott szavazati jog rendszerének fenntartásához is. Véleménye szerint csak ezek révén maradhat fenn a nemzeti kisebbségekkel szemben a magyar szupremácia, a hagyományos társadalmi rend és kultúra.” Na ezt tessék kidumálni!
Obsitos Technikus
2024. július 03. 11:34
Nem vagyok derűlátó. Ha utolsónak is, de el fogunk bukni, amikor már minden lángban áll körülöttünk. De ha csak egy kis időt nyerünk, az is emberéletek ezreit jelenti.
2024. július 03. 09:38 Szerkesztve
én nem tudom, hogy mi a faszért nem javasolja orbán azt, hogy: minden necces területen kontrollált népszavazást kell tartani a hovatartozásról. ennyi az egész! ez gyors, olcsó, vértelen, maximálisan demokratikus, és legfőképpen békés! garantálja a hosszútávú stabilitást, mert a helyiek akaratán nyugszik. nem mellesleg: teljesen feleslegessé teszi a háborúskodást, mert akkor nincs miért... ezt az orbáni béketervet kéne kommunikálni minden szinten, ahogy a csövön kifér. erre: senki köpni/nyelni nem tudna! de nem, az istennek sem! mert mindent erővel, nagy/hatalommal akarnak eldönteni a fejesek! orbánnak üzenem: nem elég a békéről papolni, hanem így sarokba kell szorítani azokat, akik háborút akarnak, és akik abban érdekeltek, nem pedig demokráciában. egyből elválna a szar a májától. Te pedig, orbán, maximálisan rácáfolnál a "diktátor-imázsodra", másrészt pedig így távolról is/indirekte megszégyenítenéd Trianont. dupla haszon! ja, és még precedenst is teremtenél!
ekeke1
2024. július 03. 09:11
"a magyar miniszterelnök csodás kapusgólt rúgva ismét világpolitikát ír," Hát, nem is tudom, majd kiderül hamarosan mit és mekkorát rúgott. Tény hogy Magyarország még egy ilyen öt évet nem bírna ki, mint amilyen az elmúlt öt év volt Brüsszelben, folyamatos fenyegetésekkel, zsarolásokkal, pénzelvonásokkal, eljárásokkal. Én inkább azt javasoltam hogy a Főnök vonuljon hátrébb és persze cserélje le a vörös posztóként szerepelő lejáratódott kurvákat. Ehelyett úgy látom inkább felvette a harcot és ismét nyakig beleállt. Drukkolok neki, de egyben érthetően aggódom is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!