Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia

Pofon a baloldalnak: meglebegtette Morawiecki, hogy összefognak Orbán Viktorral az EP-ben

2024. június 29. 16:22

„Az új csoportot nevezhetnénk akár a Három Tenger Csoportjának is” – mondta a volt lengyel miniszterelnök.

2024. június 29. 16:22

Nyitókép: LUDOVIC MARIN / AFP

A lengyel jobboldali Jog és Igazságosság Pártja (PiS) azt fontolgatja, hogy kilép a Giorgia Meloni vezette szövetségből az Európai Parlamentben, és tárgyalásokat folytat a többi jobboldali párttal egy új csoport létrehozásáról. A pártok közé tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök Fidesze, Andrej Babis csehországi Elégedetlen Polgárok Akciója és Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártja – írja a Politico.

Elég nyilvánvaló, hogy egy földrajzi platformon, és nem egy ideológiai platformon lehetünk egységesek”

– mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök.

A lap szerint ez a lépés óriási csapás lenne Meloni számára, mivel az európai konzervatív és reformerek képviselőcsoportja a közelmúltban a harmadik legnagyobb erővé nőtte ki magát az Európai Parlamentben. A belső tárgyalások az ECR-ben a lengyel és az olasz delegáció között feszültté váltak, miután az ECR szerdán lemondott egy ülést.

A lap szerint Mateusz Morawiecki azt sugallta, hogy az új csoport létrehozásához szükséges létszám elérése nem okoz gondot, és úgy vélte, hogy 40 vagy 50 tagja lehet.

„Az új csoportot nevezhetnénk Közép-Kelet-Európának, vagy akár a Három Tenger Csoportjának.” A lap úgy tudja, hogy Robert Fico Smerje nem vesz részt a tárgyalásokon. Babis, aki nemrégiben kilépett a liberális Renew-ból, a héten azt mondta, hogy érdeklődik egy új, migráció, valamint Green Deal-ellenes csoport létrehozása iránt. Jansa egyik EP-képviselője azonban „álhírnek” minősítette, hogy pártja a jobbközép Európai Néppártból való kilépést fontolgatja.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2024. június 30. 08:31
23 fő, 7 országból. Ennyi kell egy frakcióhoz! Nem lesz meg, de ha meglenne, sokra akkor sem menne a 720 fős parlamentben. A magyar érdekérvényesítő képesség Magyar kezébe került! A TiSza van a legkedvezőbb pozícióban ehhez!
omega
2024. június 30. 07:28
Szerintem hívják egyszerűen Orbán pártnak. Attól megütné a guta a baromarcúakat. Lehetne OPP! (Orban's People's Party)
sexykitty-101
2024. június 30. 01:07
🍓 ️ ­É­r­­­t­é­­k­e­­­l­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­m­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
sexykitty-101
2024. június 30. 01:05
🍓 ️ ­­­É­r­­t­­­é­k­­­e­l­d­ ­­­a­­­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­u­n­­c­­­i­­­m­­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!