Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Marx és Vidnyánszky

2024. június 28. 11:11

A feledés unott homályába is veszett volna ez az interjú, ha a beszélgetés egy pontján Vidnyányszky nem coming out-ol.

2024. június 28. 11:11
Fekete Rajmund
Látószög

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

„A Nemzeti Magazin nyári számának adott interjút Vidnyánszky Attila színházigazgató, amelyben többek között »az új évadról, az átalakuló társulatról, feladatokról, nemzetköziségről, hiányérzetekről, válságról és reményről« nyilatkozott. Talán – leszámítva a hardcore színházba járókat – a feledés unott homályába is veszett volna ez az interjú, ha a beszélgetés egy pontján Vidnyányszky nem coming out-ol – na, persze nem úgy!

Az igazgató ugyanis színpadra szeretné állítani Karl Marx Tőkéjét, amely – elmondása szerint – már nagyon régóta foglalkoztatja (egészen pontosan a beregszászi időszaka óta). Többek között arról is beszél, hogy »A pénz, a tőke vagy az osztályharc csupa olyan fogalom, ami megszemélyesítve egy egész életünket meghatározó drámát ír le«, Marx mondataiból pedig csak úgy árad a »drámai potenciál«. Arról A tőkéről nyilatkozik így a Nemzeti Színház igazgatója, amelyről maga a szerző is úgy vélte, hogy »a legfélelmetesebb lövedék, amelyet valaha a polgárok fejéhez röpítettek.« És arról a Marxról vélekedik így, aki mind a mai napig tündöklő csillagként ragyog a kommunista istenek egén. Akiről még Lenin is úgy vélekedett, hogy a »modern proletariátus legjelentősebb tudósa és tanítómestere az egész civilizált világban«. 

Egy olyan műben lát drámai potenciált, amelynek gyakorlatba ültetése szerte a világban káoszhoz és összeomláshoz vezetett. Ilyen, Marx iránti lelkesedést – a nyugati haladókat leszámítva – utoljára azoknál a német kommunistáknál látott az ember, akik kiadták Karl Marx és Friedrich Engels klasszikusait. Ízlelgessük az ő szavaikat: »A tőke mélyen és minden oldalról megalapozta a tudományos kommunizmus elméletét. Ez a halhatatlan mű a marxizmus minden alkotóelemének jelentős továbbfejlődését eredményezte: ezek a politikai gazdaságtan, a filozófia, a szocialista forradalomról szóló tanítás és a proletárdiktatúra elmélete. A tőke erős és legyőzhetetlen elméleti fegyver a proletariátus kezében a kapitalista elnyomás elleni harcban.«

Töltődjön fel a Mandinerrel!
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ez D-dúr és e-moll
2024. június 29. 11:09
"Ehetős Odó 2024. június 28. 18:29 Remélem, Marcsa ad egy-két kokit ennek az agyhalott Rajmund gyereknek, hogy ne rontsa ilyen butaságokkal az ő éles Látószögét." Szerinted Rajmundka csak úgy irkálgathat a főnöke, Marcsa néni oldalára a saját feje szerint? Kevés dologban lehetsz biztos, de abban igen, hogy az a Vidnyánszky elleni támadás Marcsa néni tudtával, beleegyezésével, valószínűleg utasítására, került arra az oldalra.
Bodzay
2024. június 29. 01:30
Egy eredeti drámát el lehet képzelni, abba ágyazva hiteles szereplők által közvetítve a marxi dolgozat tételeit. Kérnénk ezt posztmodern, ötkerekű, transzrealista allűrök nélkül. Nagy meló. Az irodalmi munkàt ki végezné el a garantált minőség biztsítékaként? Vidnyánszky mekkora mozgásteret hagyna a szerzőnek? Sok-sok kérdés.
lajajakab11
2024. június 28. 21:10
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
kovsa2
2024. június 28. 19:58
Nos, ebben nem látok semmi ellentmondást. Az ellenség legyőzéséhez az első lépés, az ellenség pontos ismerete. Aki nem ismeri az ellenségét, soha nem fogja tudni legyőzni. Egy drámai mű lehet egy eszköz arra, hogy bemutassuk az ellenséget és megmutassuk gyenge pontjait mindenkinek. Például, hogy minden társadalmi rendszerben vannak tőkések. Ha tetszik ez nekünk, ha nem. Az általunk "szocializmus"-nak nevezett rendszer is kapitalista rendszer volt. A CAPITAL - TŐKE a termelőeszköz maga. Aki tömegterméket akar előállítani annak termelőeszközre van szüksége. Aki birtokolja ezeket a termelőeszközöket az kapitalista. A "szocializmusban a pártelit rendelkezett a termelőeszközökkel, miközben ők voltak az állam vezetői is. Tehát amit nekünk "szocializmus"-nak hazudtak az igazából egy államkapitalista rendszer volt, ahol a "választóknak" annyi beleszólása volt a tőke kezelésébe, mint Kovács Pisti mamájának a holdra szállás irányításába.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!