Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Kampányfinis: a Fidesz felszántotta az országot, Magyar Péternél elmaradt a katarzis

2024. június 08. 21:08

Vasárnap már eredmények, ám a véghajrá is erősre sikerült. Gyorselemzés és helyzetkép az utolsó pillanatban.

2024. június 08. 21:08
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

nyitóképünkön a múlt hétvégi Békemenet: MTI/Czeglédi Zsolt

És akkor nincs más hátra lassan, mint a szavazás napja. Vasárnap európai parlamenti és önkormányzati választás lesz, késő estére jóval okosabbak leszünk, ám a véghajrában azért történt annyi minden, hogy így a célegyenesben ezeket összegezzük. A legfontosabb mégis az, éljünk a lehetőséggel, minél többen menjünk el voksolni, hiszen nem csupán saját településünk, de Európa egészének sorsára is hatással lehetünk. Utóbbi kapcsán

a Fidesz jelölte meg a legvilágosabb tétet: háború vagy béke!

Magyar Péter az szavazás előtti napra hirdette meg nagyszabásúra tervezett erődemonstrációját, miután vidéki főtereken szónokolt hetekig egy platós kocsiról. A Tisza Párt kétségtelenül átrendezte az erőviszonyokat a baloldalon, ám hiába ígért egyenesen kormánybuktatást az önjelölt népvezér, meg hadovált mindenfélét, a legfrissebb mérések szerint sem sikerül megközelítenie a ciklus közepén, a kegyelmi üggyel és gazdasági gondokkal terhelt Fidesz-KDNP-t. De persze tudjuk: nem közvéleménykutatást, hanem választást kell nyerni!

Ami a Hősök terére gründolt, két és félórás, nyolcvanperces Magyar-beszéddel nehezített megmozdulást illeti, nos, a nagy mutatvány ezúttal elmaradt. Hiába szólta le a rekedt szónok a múlt hétvégi Békemenetet, annak több százezres tömegének nyomába sem ért az alig húszezres csődület. Sőt, még Magyar Péter áprilisi, Kossuth-téri demonstrációja is népesebb közönséget vonzott, mint ez a mostani cirkusz.

Ezt is ajánljuk a témában

Aligha túlzás tehát kijelenteni:

mind a mérések, mind a szombati tüntetés arra utal, kifulladóban a jelenség, inkább apad, mintsem árad a Tisza.

A haragos folyó persze még így is nagyobb mint némely kiszáradó erecske, például a Momentum nagyjából kimúlóban van, az MSZP és a Párbeszéd pedig már fel is oldódott a Gyurcsány-pártban. Ettől még a trendek alapján az egyre több botránnyal súlyosbított „one man show” inkább hátra megy már, mint előre. Nemhogy katarzis nem volt, méretes csődület sem. Ennyi.

Ezzel párhuzamosan az ellenzéki sajtó és elemzők által az év első felében jórészt lesajnált kormánypártok jól felszívták magukat. Kezdődött a múlt hétvégi Békemenettel, folytatódott az addig sem gyenge mozgósítással, s végül betetőzte mindezt az utolsó nap egymillió találkozása.

A Fidesz-KDNP választásról választásra bizonyítja: elképesztő teljesítményre képes, nem vesz félvállról semmilyen megmérettetést, sőt!

Ezt is ajánljuk a témában

Ettől még a lehetőséget szavazatokra kell váltani, ez a demokrácia műfajának lényege! Ahogy a régi Fidesz-szlogen mondja: ne otthon kuksoljon, voksoljon!

További adalék, hogy a kormánypártok főpolgármester-jelöltje az utolsó pillanatban visszalépett, esélyt adva ezzel Vitézy Dávidnak, hogy leváltsa Karácsony Gergelyt, s ezzel Gyurcsányt is kiebrudalja a Városházáról. Budapest első emberének ötéves teljesítményével aligha lehet elégedett bárki, ettől függetlenül nem sansztalan az újrázása. Viszont a pénteki döntéssel érdemi lehetőség adódott ennek megakadályozására!

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Szentkirályi Alexandra visszalépése után világos a helyzet. Aki le akarja váltani Gyurcsányt és Karácsonyt, Vitézy Dávidra szavaz. Aki erős jobboldali képviseletet akar a Fővárosi Közgyűlésben, listán a Fidesz-KDNP-re szavaz.

Összegezve: rég volt ilyen mozgalmas és felkavaró a magyar belpolitika, vasárnap pedig következik a lényeg, maga a választás.

Bár nem parlamenti jelöltek mellé húzhatjuk az ikszet, a tét rég volt ilyen nagy, különösen is a háború felé araszoló Európa viszonyait illetően. Irány a szavazóurnák!

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. június 09. 19:41
ORBÁN nagy sikert ért el Szlovákiában, Nemzetmegosztó poIitikája eredményeképp a Magyar Szövetség nem érte el a magyar képviselő kijuttatásához szükséges 5 százalékos küszöböt, 57 350 vokssal mindössze 3,88 százalékot szerzett. FICÓ viszont nagyot bukott
Tommaso
2024. június 09. 10:13
"A MAGYAR JOBBOLDAL, amikor csak teheti, RÚTUL RÁTÖR SAJÁT NÉPÉRE, NEMZETÉRE" is 80 éve a normális, szabadságszerető, békepárti világ összefogott a náci agresszor ellen. Csak a csatlósok, köztük a JOBBOLDALI Horthy támogatta Hitlert. Jelenleg a normális, szuverenitáspárti, békeszerető világ összefog a ruszki agresszor ellen. Csak a JOBBOLDALI CSATLÓS ORBÁN támogatja a háborús Putyint. ----------------------------- Magyarország érdeke az Ienne, hogy a ruszki hadsereg minéI messzebb Iegyen tőlünk Mondjuk egy Ukrajna-távoIságra, ami kb 1200 km A JOBBOLDALI ORBÁN és FIDESZ ezzeI gyökeresen eIIentétesen cseIexik, és poIitizáI. Elárulja a magyar haza fő érdekeit.
orrban
2024. június 09. 08:33
PÁVATOLLAL A SEGGÉBEN!!:DDDDDDDDDDDDDDD A Budapest Pride szervezői örülnek Vitézy Dávid reakciójának Az idei Pride-on nem lesz ott, viszont a 2025-ösön igen, ha megválasztják.
orrban
2024. június 09. 08:25
AZT MÁR TUDJUK, HOGY DÁVIDKÁRA MEG A FELESÉGÉRE AZ UNGÁRPETIKÉRE CSAK A BUZIK SZAVAZNAK!:DDDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!