Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

„Ez még mindig nem Hollywood!” – ezt kérik a segítséget nyújtóktól a mentők

2024. június 10. 14:59

A szívószállal végrehajtott gégemetszés vagy a sérült végtagok falhoz lökése „maradjon meg a fikciónak” – hangsúlyozták közösségi oldalukon.

2024. június 10. 14:59

Nyitókép: OMSZ Facebook-oldala

A mentők bejegyzésükben arra hívták fel a figyelmet, hogy érdemes megtanulni az elsősegélynyújtás helyes lépéseit, ahelyett, hogy különböző filmekből és sorozatokból szerzett tudásunkat próbálnánk kamatoztatni baj esetén.

Hivatalos közösségi oldalukon számoltak be arról, hogy máig számos olyan esettel találkoznak, amikor a jószándékú segítségnyújtó orvosi diplomáját a Vészhelyzet, vagy a Dr. House nézésével szerezte. 

Mint írták, előfordult már, hogy 

szívószállal próbáltak gégemetszést végrehajtani egy ittas fiatalember ellátása érdekében, 

de arra is volt példa, hogy egy film hatására az otthoni varrókészlet segítségével szerették volna ellátni egy idős hölgy sebeit. Mint megjegyezték, nem meglepő módon az említett beavatkozások egyike sem járt sikerrel. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ha kell, négy keréken, ha kell, a levegőből érkezik a segítség – mentőorvost kérdeztünk

Videó

„Hivatás az életért!” Ez az OMSZ mottója, amelyet minden, a szolgálat kötelékébe tartozó bajtárs magáénak érez. Ki alkalmas a mentő hivatásra? Milyen múltra tekint vissza idehaza a légimentés, illetve kik és mi módon működtek közre a három hónapos csecsemő újraélesztésében? Többek között ezekről kérdeztük Constantinovits Miklós mentőorvost. Interjú

„A fikció maradjon a szórakozásé”

Majd ismertettek egy napokban történt esetet, mikor hasonlóan járt egy húsz év körüli férfi is a napokban, aki labdázás közben sérült meg. Egy barátja felajánlotta a sérültnek, hogy helyrehozza kificamodott vállát, hiszen pontosan tudja hogyan kell csinálni. A perceken át tartó próbálkozással – amely a sérült végtag ütésével, rángatásával és többszöri falhoz lökésével járt – azonban még több sérülést és rengeteg fájdalmat okozott barátjának, így végül inkább mentőt hívtak. 

„Helyszínre érkező bajtársaink megvizsgálták, ellátták és stabil állapotban kórházba szállították a férfit. A segítőkész barát az életmentők kérdésére, hogy mégis honnan szerezte bizonygatott »szaktudását«, azt válaszolta, hogy a Halálos fegyver című filmből, Mel Gibsontól tanulta az eljárást” – idézték fel az esetet.

A mentők posztjuk végén leszögezték: 

a fikció maradjon a szórakozásé, valós gyakorlati tudásért pedig gyere el a mentők Hősképzőjére!”

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:01
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­e­­l­­d­ ­­­a­­ ­­s­z­­e­­x­i­­ ­­­p­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Gullwing
2024. június 10. 17:25
Ugyan már annyi, meg annyi MacGyver él a világban.... 🤣
lauderstenonis-2
2024. június 10. 17:04
Már a mentőkhöz is betették a lábukat a migráncsok?
törölt felhasználó
2024. június 10. 15:47 Szerkesztve
Ugyan már. Az orvosokat se kell félteni, ha szégyent akarnak hozni a képző intézményükre. Láttam már olyan ambuláns lapot, amin a magas láz okozta tudatzavart a pszichiátriai betegségekhez tartozó személyiségzavarként, a börtöntöltelékekre jellemző "disszociális személyiségzavarként" diagnosztizálta a kedves "doktornéni". Szegény 20+ éve települt át Ukrajnából, de ennyi idő alatt se sikerült megtanulnia az anyanyelvét olyan szinten, hogy ne csináljon magából komplett hülyét a kollégái előtt. .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!