Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

A levitézlett pártok végjátéka

2024. június 05. 10:23

A pártok végnapjai kapcsán a hazai közgazdasági szakirodalom arra figyelmeztet, hogy az Orbán-kormány már kétszer volt recesszióban – 2012-ben és 2020-ban -, de ilyen mély gazdasági és társadalmi válsággal még nem találkozott a rezsim, mint 2023-ban.

2024. június 05. 10:23
null
Ágh Attila
Ágh Attila
Népszava

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

„A magyar pártrendszer mindenképpen átalakul a vasárnapi választások után. mivel a nagyobb pártok már kiüresedtek belülről és hitelvesztést szenvedtek el kívülről, a kispártok pedig eljelentéktelenedtek és a megszűnés határára sodródtak. Jellegzetes eset, hogy az LMP elnöke a Fidesz csalogánya szerepét alakítja, mindig más fáról és másként csicsereg, amikor megénekli a Fidesz átmentését a mai válságból a következő válságba. De sajna, ennek az ára az LMP hitelvesztése a környezetvédelem ügyében.

A pártok végnapjai kapcsán a hazai közgazdasági szakirodalom arra figyelmeztet, hogy az Orbán-kormány már kétszer volt recesszióban – 2012-ben és 2020-ban -, de ilyen mély gazdasági és társadalmi válsággal még nem találkozott a rezsim, mint 2023-ban. A nemzetközi viszonyokra való kitekintés pedig arra emlékeztet, hogy Orbán már évek óta az EU peremén táncol, és egy ponton megeshet, hogy nem kávézni fogják kiküldeni. Különösen akkor, ha nagyon visszaél a soros magyar uniós elnökség lehetőségeivel.

Így azán mindenképpen lesz radikális átalakulás 2026-ig, beleértve a pártrendszer megújulását, legalábbis keserves európaizálódását és valamilyen szintű részvételi demokrácia kialakulását.

Ez a már megkezdődött radikális átalakulás arra kényszeríti a pártokat, hogy megvegyék Brüsszel térképét, és valamelyest megtanuljanak tájékozódni az uniós intézmények között, beleértve a Régiók Tanácsát is.

A nagy talány persze az, hogy mi lesz a választások után a »Tisza áradásával«, azaz sikerül-e európai típusú új párttá szervezni Magyar Péter mozgalmát a hazai pártrendszer egészének megújulásához szükséges innovációkkal. Ideje lenne végre feltalálni a valódi pártot hazánkban is a jelenlegi pártimitációk helyett, és nyugdíjba küldeni az alkalmatlanságukat már többször bebizonyító politikusokat.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szendreila-0
2024. június 07. 06:44
Tegnap vásárolta vissza a repülőteret Orbán kormánya, amit sok egyébbel egyetemben Gyurcsány, és csatolt részei adtak adtak el idegeneknek. Micsoda válság!!!
2024. június 07. 06:06 Szerkesztve
Attila !!! Vénségedre agyadra ment a történelmi materializmus meg a pálinka keveréke. Hogy mijapicháért nem vagy képes te is inkább gondtalanul élvezni az egyébként kimagasló méretű kommunista nyugdíjadat, felfoghatatlan....
ringwoodite
2024. június 06. 04:47
Már indulhatsz is arra nyugatra, nyitva a határ...
No comment no cry
2024. június 06. 00:16
A vén ateista szocik a legnagyobb csodavárók. Mind úgy várja a pillanatot, amikor évtizedes ráolvasás után végre kiszakadhat belőle az "én megmondtam!" De hát, csak a "Nem értem, Olga, nem értem" jut újra és újra. Ágh, Csillag, Kéri, Lengyel, etc.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!