A héten végre irtani kezdik a vérszívókat

2024. június 24. 19:44

A földről és a levegőből is felveszik a harcot a szúnyogokkal.

2024. június 24. 19:44

Fotó: GettyImages

 

Tizenhárom vármegyében és Budapesten, összesen 84 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat a héten a szakemberek – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

A Duna árterületén biológiai lárvagyérítés várható, a kifejlett szúnyogokat pedig a Szigetközben, Komárom térségében, a Dunakanyar településein, Budapest hat kerületében, a Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja és Mohács térségében irtják.

Gyérítés lesz a Rába mentén, a Balatonnál, Baranya, Csongrád-Csanád, Somogy és Vas vármegyében is; a munkálatok az ország 380 települését érintik.

Ahogy az OKF írta: 

a Dunán levonult árhullám miatt a folyó mentén elhúzódó szúnyogártalomra lehet számítani, mivel az áradás a folyam mentén olyan tenyészőhelyeket hozott létre, amelyek kedveznek a lárvák fejlődésének. 

A korábbi esőzések és a kisebb folyók áradása, majd az azt követő meleg időjárás miatt a Dunántúl több pontján is nagy számban jelentek meg a vérszívók.
A katasztrófavédelem által koordinált központi szúnyoggyérítés keretében az árterületeken földről végeznek biológiai lárvagyérítést, a mélyebben fekvő, gyalogosan nem elérhető helyeken pedig repülőről.

Ennek során olyan granulátumot szórnak a vízbe, ami képes áthatolni a fák lombozatán, így a módszer az ártéri erdőkben is alkalmazható. Természetvédelmi területeken viszont biológiai lárvagyérítés sem végezhető. A már kikelt szúnyogok ellen a települések belterületén, a lakóövezetekben kell védekezni, a kezelések platós gépjárművekre szerelt permetező berendezésekkel zajlanak. 

 

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000062
2024. szeptember 06. 16:33
🍓 ️ ­­É­­­r­t­é­k­e­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­­­z­­e­x­­­i­­ ­­p­u­­­n­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Stingary76
2024. június 24. 23:47
Hát nem tudom, mifelénk nincs is szúnyog. Talán tegnap volt 1 darab, ahogy zúgott. Csodálkoztam is, hogy nédda.. egy szúnyog. Régebben sokkal több volt felénk.
sersem
2024. június 24. 22:38
Ez a cím nem antiszemitizmus?
Búvár Kund
2024. június 24. 22:05
Nálunk a faluban már 2x is volt szúnyogirtás az idén!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!