Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

„Te Jóisten, ez valami rettenetes, rémálom!” – Puzsér is teljesen kiakadt a Nádas-ügyön

2024. május 23. 09:26

A publicista szerint „ez a civilizációnk egyértelmű a zsákutcája”.

2024. május 23. 09:26

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

Ahogy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Nádas Péter a bőrszíne és neme miatt csúszott le egy rangos német díjról. Erről az elismerést odaítélő zsűri két tagja számolt be egy cikkben.

Ezt is ajánljuk a témában

„Te Jóisten, ez valami rettenetes, rémálom” – kommentálta a hírt az Önkényes mérvadó című műsorban Puzsér Róbert, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a „szerző diverzitása” alapján ítélnek oda egy díjat, nem pedig az alapján, hogy milyen minőségű az irodalom. 

Ez a civilizációnknak egyértelműen a zsákutcája, semmi kétség nincsen effelől

 (...) És döbbenetes, mert kinyilvánítják azt, hogy gyengébb minőségű irodalmat művel, ennek ellenére ő kapja a díjat és bevállalják, hogy politikailag a rosszabb irodalmat kell választani a jobb helyett” – fogalmazott a publicista. 

„Ez nyílt rasszizmus”

Puzsér szerint arról van szó, hogy ez egy feminizmusverseny és egyben egy szexuális-etnikai diverzitásverseny, nem pedig irodalomverseny. 

Mariette Navarro irodalmát az sem mentette meg, hogy ő nő, hiszen fehér a bőre”

– fejtegette, majd arról beszélt, hogy ez nem más, mint nyílt rasszizmus. „És elméletileg ők az irodalmi elit, ők diktálnák azt a szellemet, hogy az irodalomnak nincs bőrszíne, nincs pénisze és nincs vaginája. Hogy az irodalom fölötte áll annak, hogy mi a fizikai meghatározottsága a szerzőnek” –  fogalmazott. Puzsér szerint ha Nádas Péter választott volna egy sötét bőrű nőnemű avatárt, 

aki azt hazudta volna, hogy a Nádas Péter irodalmát ő írta, akkor megkaphatta volna ezt a díjat. 

„Az etnikai diverzitást feketeként és cigányként tudod jól teljesíteni, a szexuális diverzitást már nőként is egy alapszinten hozod csak, nyilvánvaló, hogy homoszexuálisként vagy leszbikusként egy magasabb szinten hozod, és transzneműként pedig über magas szinten hozod. Ez alapján vagy jó író, vagy jó énekes” – jelentette ki a műsorban Puzsér Róbert.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:16
🍓 ️ ­­­É­­r­t­­­é­­­k­­­e­l­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­e­x­­i­­ ­p­u­n­­­c­­­i­­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
Tokaji-0
2024. június 02. 02:15
Puzsér! Puzsér! Mi ez az álnaív süketelés?! Csak nem Te is a Nobel-díjra gyúrsz?! Mit mondd a tarokk? Lehet, hogy beelőzhetnéd a Nádast? Oh, hát az valóban borzasztó precedens lenne: még bele is halhatna ebbe a példátlan nagy mellőzöttségébe és méltánytalanságba a "mi nagy magyar írónk"! Robikám! Már bő negyven éve felgyorsult iramban értéktelenedik a Szó! A díjak devalválódtak! A szellemi súlytalanság korában fuldoklunk. De Te csak kiabálj tovább a médiacirkuszban! Aztán pihenésképp tarokkozz tovább, s végül szundikálj szépen vissza! Nyugi, nyugi! Nem maradsz le semmiről! Még az a Díj is összejöhet, hiszen épp most világosodtál meg, hogy még irodalom sem kell hozzá, sőt, az kifejezetten ellenjavalt! Jó szórakozást, szép álmokat!
xerxesz
2024. május 23. 21:41
na, kezd ébredezni a sétálómaci is... jó reggelt!
vizesnyolcas
2024. május 23. 21:37
A Telexen Bódis Krisztina, pszichológus írt terjedelmes cikket a másokat felháborító eljárás védelmében. Bódis módszere: Megpróbálja elterelni a figyelmet a lényegről, a zsűri döntésében és indoklásában rejlő üzenetről; irreleváns érvek sorával próbálja hitelteleníteni a zsűri eljárását szóvá tevő cikkek íróit. (Pl. Hogyan veszik a bátorságot az eseten való felháborodásra olyanok, akik nem is tartják Nádast jó írónak?) Aztán felhozza, hogy "az esztétikai kritériumok társadalmi konstrukciók", tehát nincs abszolút igazság. Csakhogy a történet szerint a zsűri relatív igazsága szerint sem a díjazott mű volt a legjobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!