Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Mindjárt ellepik Magyarországot a személyzet nélküli boltok, azonban több helyen már csődöt mondtak

2024. május 18. 12:00

Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban már több helyen próbálkoztak a bevezetésével, de nem volt osztatlan a siker.

2024. május 18. 12:00
null
Bokor Gábor
Bokor Gábor

Nyitókép: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

A Piac és Profit magazin számolt be arról elsőként a múlt hét végén, hogy nemsokára hazánkban is megjelenhetnek, mi több, ellephetik az olyan boltok, ahol már nem lesznek pénztárosok. Bár a PR-anyagokban rendszeresen az szerepel, hogy a technológiai újítás lényege, hogy a kedves vásárló minél kevesebb időt vesztegessen el a pénztárnál várakozásnál és a pultra való fel-, majd az onnan való lepakolással és fizetéssel, a valóság ennél árnyaltabb: nem kell az áruházláncoknak pénztárost fizetniük. 

Nem hiába a kapitalista világ fellegvárában jelent meg elsőként az ilyen üzlet: az Egyesült Államokban több kisebb-nagyobb boltban vezettek be kísérleti jelleggel hasonlót, amit átvett sokszor Nyugat-Európa is.

Ezt is ajánljuk a témában

A Piac és Profit azt írta, a technológia lehetővé teszi, hogy a hagyományos üzletek átalakítása után a személyzet nélkül is nyitva lehessenek, akár 24/7-es üzemmódban. Itthon a Laurel Kft. az úttörő a témában, amely Csehországban már sikeresen bevezetett egy úgynevezett vegyes modellt, amit itthon is alkalmazna. Bessenyei István, a Laurel Kft. tulajdonosa szerint a kereskedelem legnagyobb szereplői is keresik, hogyan lehet minél jobban automatizálni a boltokat. 

Nyolc éve próbálkoznak

Először a világ egyik leggazdagabb embere, Jeff Bezos tulajdonában lévő óriáscég, az Amazon jelentette be 2016-ban, belekezdtek egy pénztáros-mentes bolt fejlesztésébe, az AmazonGo-ba. Az első üzlet 2018-ban nyílt meg, amelyet az évek során még több tucat követett, Európában egyedül Londonban volt belőle, ám ott egyből húsz darab egység Amazon Fresh néven. A projektet azonban nem lehet egyértelmű sikernek nevezni: az első viharfelhők kora tavasszal jelentek meg az Amazon Go felett, mikor is a cég bejelentette, New Yorkban és San Franciscóban több üzletüket is bezárja. A hivatalos kommüniké szerint egy új, a korábbinál sikeresebb formátumot vezetnek majd be. Tavaly az egyik londoni üzletüket is bezárták, ugyanis elmaradtak a korábban elvárt számoktól. 

A következő pofon 2023 őszén következett be, amikor is Andy Jassy, az Amazon vezérigazgatója bejelentette, felfüggesztik az Amazon Go és Amazon Fresh üzletek további nyitását, itt is megismételte, olyan módszeren dolgoznak, amellyel vissza tudják csalogatni a vásárlókat. 

Fotó: Sem van der Wal / ANP MAG / ANP via AFP

Bő egy hónapja végül az Amazon a kiszivárgott hírek után elismerte, felfüggeszti a „Just Walk Out” névre keresztelt technológiáját, miután kiderült, nem is volt annyira automatizált, hiszen ezer indiai dolgozó munkája kellett hozzá a háttérből, akik manuálisan ellenőrizték a tranzakciókat. Bár az Amazon azt ígérte, hogy a mesterséges intelligencia és a fejlett, mindenre rálátó kamerarendszer elegendő ahhoz, megbizonyosodjanak arról, mit tesznek a kosarukba a vásárlók, a munkaerőt mégsem iktatták ki teljesen az ügymenetből. 

A vásárlók az indiai munkásokból mit sem vettek észre, ugyanis a boltba menet csak be kellett csipogniuk a profiljukhoz tartozó QR-kódot, ami alapján tudta őket azonosítani a rendszer, majd a végén kisétálhattak a boltból, mert az alkalmazás levonta a számlájukról a bevásárlás összegét. A kritikusok szerint semmi újdonság nem volt az Amazon projektjében, csupán indiai embereket alkalmaztak „pénztárosként”, akik a monitoron keresztül figyelték, ki mit vásárol. 

Több helyen megbukott

Öt évvel ezelőtt az egyik legnagyobb brit áruházlánc, a Sainsbury's megnyitotta első pénztáros-mentes boltját, ám mindössze pár hónap elég volt ahhoz, hogy lehúzzák a rolót, ugyanis a forgalom is elmaradt a várttól, valamint a cég számos panaszt kapott amiatt, hogy a fizetési lehetőségek rendkívül limitáltak voltak. A koronavírus-járvány csúcsán az Aldi angliai szekciója, valamint a Tesco kísérletezett hasonlóval Nagy-Britanniában több-kevesebb sikerrel. Finnországban bár nagy reményekkel indult 2020-ban a Korttelikauppa nevű személyzet-mentes üzletlánc és egy év alatt fél tucat boltot nyitottak Helsinkiben, Espoo-ban, valamint Vantaa-ban, azonban finn lapinformációk szerint tavaly bezárta üzleteit a cég.

Összesen 276 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
survivor
2024. május 22. 13:28
Árú mozgatás, takarítás, reklamáció, segítség, tanács adás.... NUKU...
Janika50
2024. május 19. 07:23
Ahogy Marxs, Engels, Uljanov(Lenin), ... effftáááásak előirták. Mostani helytartóik, Mr és Ms Szorosz meg társaik előirták, előirják. Először a vallásokat kell megszüntetni, jön a vallásossan fanatikus ateizmus, közben a gépesités, meg a tudat teljes visszafejlesztése. Ezért kell a compiuter, a bunkófon és a rászerkesztett programok. Nyitott szemmel kell járni a világban, látni is nem csak nézni. Rögtön feltünő lesz, a bedrótozott generációk viselkedése. Kétlábon járó, már önálló gondolkodásra képtelen tömegemberek lettek. Amit, ha többé kevésbé elfogadjuk az evolúciós elméleteket, az emberi civilizáció évezredek alatt létre hozott a tudatunkban, a kezeinkben, néhány évtized után eltünő félben van. Képtelenek az önálló gondolatokra, cselekedetekre. Egy szelet kenyeret képtelenek szelni, netán megkenni valamivel. A legminimálissabb problémát is un guglizással oldják meg. Mindent fényképerznek, a látnivalót az elménkben tárolni? Naaa azt már nem. A falanszter már itt van.
palicsi-2
2024. május 18. 20:26
Ha nincs pénztáros, akkor ott nem vásárolok! Ez nálam elvi kérdés! Ha majd az üzletlánc fizet legalább nyugdíjjárulékot nekem, amiért helyettük dolgozom, akkor talán. Már hagytam ott, az összeválogatott árukat tartalmazó bevásárlókosarat azért, mert nem volt, csak önfizetős pénztár! Ha így haladunk, nemsokára, csak fizetnem kell és a pénztárgép kiad egy listát, hogy melyik árucikkért, hova kell elmennem, hogy átvehessem azt! Elvégre a logisztika is költség nekik, ami csökkenti a profitjukat!
2024. május 18. 19:49 Szerkesztve
bbb
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!