Elhunyt Shelley Duvall amerikai színésznő
Álmában halt meg a cukorbetegség szövődményei miatt
A dietetikusok a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.
Fotó: GettyImages
Hét napos, stabil vércukorszintet elősegítő ételeket tartalmazó, cukormentes vegetáriánus étkezési tervet készítettek amerikai dietetikusok.
A szakemberek az összeállított étrendből kihagyták a hozzáadott cukrokat, miközben a tápanyagdúsabb összetevőkre, például a teljes értékű gyümölcsökre, zöldségekre és hüvelyesekre helyezték a hangsúlyt.
Az erről szóló cikk szerint
egy átlagos amerikai naponta körülbelül 17 teáskanál hozzáadott cukrot fogyaszt, ami jelentősen meghaladja az American Heart Association által ajánlott napi maximum mennyiséget.
Ez 9 teáskanálnyi cukrot jelent a férfiak és 6 teáskanálnyit a nők esetében.
Az egészséges vércukorszint további támogatása érdekében mérsékelt szénhidrátszintre törekedtek, ugyanakkor nagy figyelmet fordítottak a rostbevitelre is. A rost a szénhidrátok egy olyan típusa, amely nem emeli a vércukorszintet, de a teljes szénhidrátmennyiségbe beleszámít. A rostok a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben és hüvelyesekben találhatók. Ennek a fontos tápanyagnak rengeteg egészségügyi előnye van, és fontos szerepet játszik a stabilabb vércukorszint elősegítésében.
Ugyanakkor a dietetikusok szerint fontos megjegyezni, hogy
nem létezik egységes, mindenki számára ajánlott napi szénhidrátmennyiség,
az egyén teljes szükséglete olyan tényezőktől függ, mint például a napi aktvitás.
Mint megjegyzik, számos okból lehet vegetáriánus étrendet követni, például azért, hogy csökkentsük a környezetre gyakorolt hatásokat vagy hogy támogassuk az állatok jogait. Mindehhez hozzáadhatjuk a vércukorszint javítására tett erőfeszítéseket is. A növényi alapú vegetáriánus étrend követése összefüggésbe hozható
a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának vagy kialakulásának csökkentésével , a vércukorszint javulásával és a vérzsír (koleszterin) szintjének javulásával.
Egyre elterjedtebb nézet, hogy a növényi alapú táplálkozás egészséges. A fogyasztási és étkezési trendek az egészségtudatosság felé mutatnak, amellett, hogy az etikai és környezetvédelmi szempontok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak az étkezésben. Sok fogyasztó hajlandó a vegán vagy vegetáriánus alternatívára váltani, ugyanakkor a legtöbben nem szeretnének kompromisszumot kötni az íz és egyéb érzékszervi tulajdonságok tekintetében. Számos dietetikus fáradozik olyan koncepciók kidolgozásán, melyek a fogyasztók számára hús élményt nyújt mégis növényi alapú az étkezés.
Várhatóan a legtöbb élelmiszeripari vállalat nyitni fog az irányzat felé, hogy kiszolgálják a növekvő igényt.