Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Így, bizony így néznek ki a szavazólapok (GALÉRIA)

2024. május 22. 21:39

Már nyomtatják a szavazólapokat a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok.

2024. május 22. 21:39

Pár hete arról számoltunk be, hogy volt már arra példa, hogy kétféle országos szavazást is tartottak ugyanazon a napon Magyarországon, feltehetően mégis a június 9-i lesz talán bizonyos értelemben az eddigi legbonyolultabb voksolás a választópolgárok számára. 

Az, hogy az adott választópolgár hány szavazólapot kap majd a kezébe, 

elsősorban attól függ, milyen településen szavaz.

Azokon a településeken, ahol a lélekszám nem éri el a 1 ezer főt: az EP-szavazólap mellett a település polgármesterére szavazhatnak az ott lakók, valamint listás rendszerben a helyi képviselőkre. De emellett voksolhatnak a megyei közgyűlés jelöltjeire is.

A 10 ezer főt meghaladó lélekszámú, nem megyei városokban is négy szavazólapot kap a választó: az EP-képviselők mellett itt is a polgármesterre és megyei közgyűlés tagjaira, valamint a helyi képviselőkre szavazhat. A különbség annyi, hogy itt nem az összes önkormányzati képviselőjelöltet tartalmazó listára, hanem az adott egyéni körzet jelöltjeire lehet majd voksolni.

Budapesten pedig valóságos szavazólap-dömping lesz: 

EP-listára, főpolgármesterre, polgármesterre, egyéni önkormányzati képviselőre és fővárosi közgyűlési listára is szavaznak majd a választók.  

Ráadásul a nemzetiségi névjegyzékben szereplők egy adott településen, kerületben a nemzetiségi önkormányzati képviselőkre is szavaznak.

Ezt is ajánljuk a témában

A Nemzeti Választási Iroda lapunknak küldött tájékoztatása szerint minden szavazólap tartalmazza az adott választástípus megnevezését,

a szavazó lapok megkülönböztetését az idei választáson pedig még színes kerettel is segítik.

Az EP-szavazólap kék, a polgármesteri szavazólap sárga, a főpolgármesteri szavazólap rózsaszín, a vármegyei és fővárosi listás szavazólap szürke keretet kap, míg az egyéni képviselői (egyéni listás és egyéni választókerületi) szavazólap nem kap külön keretet, egyszínű fehér lesz.

Valamennyi nemzetiségi szavazólap egyszínű zöld papírra lesz nyomtatva. Ezeket a szavazóknak zöld színű borítékba kell tenniük és le kell zárniuk, különben szavazatuk érvénytelen lesz.

Több mint 10 ezer féle szavazólap

Már nyomtatják a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, nemzetiségi önkormányzati képviselők, valamint az európai parlamenti képviselők június 9-ei választásának szavazólapjait a budapesti ANY Biztonsági Nyomdában, amelynek géptermeiben és csomagolócsarnokaiban szerdán sajtóbejáráson mutatták be, milyen szigorú biztonsági intézkedések mellett készülnek a választási dokumentumok, és miként csomagolják, „dobozolják” azokat szavazóköri bontásban.

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a bejárás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az ANY Biztonsági Nyomdában 

nyomtatják a több mint 33 millió szavazólapot, ebből 24 millió a helyi önkormányzati választásra készül, csaknem 8 millió az EP-választásra, 

és több mint 1,5 millió a nemzetiségi önkormányzati választásra

Összesen több mint 10 ezer féle szavazólapot gyárt le a nyomda: az EP-listás szavazólapból kétfajtát (a magyarországi és a levélben szavazók részére), valamint 3177 polgármesterit, 1 főpolgármesterit, 3012 féle egyéni listás szavazólapot a 10 ezer lakosnál kisebb településekre, a tízezernél több lakosú településekre 1586 egyéni választókerületit, valamint 19 vármegyei listásat, egy fővárosi listásat, 13 országos nemzetiségit, 2150 települési nemzetiségit és 64 területi nemzetiségi szavazólapot.

Biztonsági jelek és pettyek

 Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatója elmondta, a szavazólapok nyomtatása több mint egy hete kezdődött és jelenleg is tart, a szavazólapok gyártására 250 tonna papírt használnak fel. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például a szavazólapon szőnyegszerűen elhelyezett vízjellel (ez Magyarország címerét és a „Magyarország” feliratot mutatja), valamint szőnyegszerűen elhelyezett mikroperforációval, ami Magyarország körvonalát mutatja, közepén "H" betűvel. Ezenkívül a nyomda szabad szemmel nem látható, a papír anyagába kevert biztonsági elemeket is elhelyezett a szavazólapokon, ez az úgynevezett biztonsági pettyezés.

A nyomda a jövő hét végéig készen áll arra, hogy a jelöltek visszalépését figyelembe vegye, 

azaz a visszalépőket leveszik a szavazólapról és új szavazólapot nyomtatnak. Az ezt követően visszalépőket a helyi választási irodákban kell majd „lehúzni” a szavazólapról.

A legkisebb szavazólap A4 méretű, a legnagyobb pedig 420x630 milliméteres nagyságú (több mint négyszerese az A4-es lapnak); ahol 25-nél több jelölt indul, ott két hasábban szerepelnek a jelöltek.

1989 óta az ANY Biztonsági Nyomda, illetve jogelődje, az Állami Nyomda nyomtatja az összes országos választás szavazólapját. A fordulókat is figyelembe több mint harminc választáshoz készített már nyomdai anyagokat.

7,8 millió választópolgár szavazhat június 9-én az ország 3177 településén, 10 119 magyarországi szavazókörben és 147 külképviseleten. Szerdáig 41 ezren jelezték, hogy az EP-választáson nem a lakóhelyükön szavaznak, és 28 ezren az önkormányzati választásra jelentkeztek át tartózkodási helyükre, amellyel már a választás kitűzése előtt 30 nappal rendelkeztek. 14 ezer választópolgár jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, és 18 ezren igényeltek már mozgóurnát. Eltérnek az átjelentkezés szabályai az EP- és az önkormányzati választáson, így aki átjelentkezett az EP-választásra, csak a lakóhelye szerinti szavazókörben voksolhat az önkormányzati szavazáson.

Az átjelentkezési kérelmeket május 31-én 16 óráig lehet beadni, és ekkor zárul a külképviseletre jelentkezés határideje is.

Szavazhat 127 ezer levélszavazó is, akiknek a posta már nagyrészt kézbesítette a szavazólapokat, az ő szavazataikat június 9-én 19 óráig várják vissza az NVI-hez, de le lehet adni a szavazatokat a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyeken is.

 

MTI/Mandiner

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:18
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­é­­­k­e­­l­­­d­­­ ­a­­ ­­s­­z­e­­x­i­ ­p­u­­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
Patika
2024. május 23. 08:13
Remek. Annyira tetszik, hogy egyet el is hozok magammal Ü r e s e n. (igazolva a jövőt, hogy én nem vettem részt ebben)
Uztu
2024. május 23. 07:53
Igazi (többpárti) demokráciában akkor lenne értelme a szavazásnak ha annyi pártra/személyre adhatnánk le a suavazatinkat amennyire szeretnénk. Lehet nekem jó ha akár a fidesz akár a dk kerül kormány, de mivel csak az egyikre dobom a voksom emiatt eltünik a "támogatásom" a másikból. Simán lehet, hogx a szavazók 60% támogatja az egyiket de a szavazók 50% a másikat ami szummában már 110% lenne, de átfedések mindig vannak.
Ehetős Odó
2024. május 23. 06:20
Karácsony szavazólapja rózsaszín, hehe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!