Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Elnézést kért Orbán Viktortól az amerikai sztárelemző, rosszul ítélte meg Magyarországot és a kormányfőt

2024. május 25. 16:26

„Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” – fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke.

2024. május 25. 16:26
ORBÁN Viktor

Nyitókép: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

„Számomra úgy tűnt, mintha az irányítás kicsúszna Orbán kezéből, tekintve, hogy nem volt nyoma annak, hogy ellenállna. Tévedtem, amit erkölcsi kötelességem beismerni” – fogalmazott George Friedman amerikai elemző, a Geopolitical Futures intézet elnöke nemrég egy írásában. Friedman ugyanis ezelőtt nem sokkal még arról írt, hogy az elmúlt időszak magyarországi tüntetései arra engednek következtetni, hogy a magyar miniszterelnök uralma megkérdőjeleződött.

Mint írta, azt a hibát követte el, hogy abból indult ki, Orbán „erős ember”, aki egy megfélemlítéssel kormányzó, elnyomó rendszert működtet.

„A tekintélyelvűek hatalom és félelem által kormányoznak, ezért minden olyan demonstrációt, amely a rezsim gyengeségét sugallhatja, le kell győzni. Egy ilyen kormányzatban, amikor ilyen tüntetésekre kerül sor, a rendőrség közvetlen akciókkal és tömeges letartóztatásokkal igyekszik eltiporni azokat. Orbán nem tett ilyen lépést. Kétlem, hogy nyugodt lenne, de mindent megtett, hogy megmutassa a polgároknak, hogy joguk van tömegesen elmondani a véleményüket” – fogalmazott Friedman.

Az elemző szerint, „Európában és az Egyesült Államokban sokaknak, akik tekintélyelvű vezetőnek tartják őt (Orbán Viktort – a szerk.), talán át kell gondolniuk a helyzetet. 

Én soha nem tekintettem őt annak, de azt vártam tőle, hogy a pánik állapotában, amelyben szerintem lehet, úgy viselkedjen, ahogyan az ember ebben a helyzetben cselekedne”.

Friedman azt is aláhúzta: „Démonok léteznek, de démonizálni valakit, akivel nem értünk egyet, ugyanolyan veszélyes, mint a valódi erős emberek. 

Orbán vonakodása az erő alkalmazásától részben kormánya jellegéből fakad, részben pedig abból, hogy meg akarja mutatni, hogy az Európai Unió félreértelmezte őt – és ami fontos, helyesen teszi, ha Magyarországot kényelmes távolságban tartja az intézménytől (az EU-tól –  a szerk.).

Friedman előző cikkét, melynek tévedéseit ő maga ismerte be és kért elnézést értük, szinte az összes balliberális portál örömmel szemlézte, ám újabb írása, amelyben felülvizsgálta korábbi állításait Magyarországról és Orbán Viktorról, szinte teljesen láthatatlan maradt ezen médiumok számára. Kétségtelen, a HVG például mindkét szerzeményt leszemlézte.

A kapcsolódó X-bejegyzést itt tekintheti meg:

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 380 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Saksafar
2024. május 27. 09:03
Friedman már jóval korábban elmondta, hogy mik az USA geopolitikai céljai. Oroszország és Németország nem lehetnek jóban, mert a német ipar és az orosz nyersanyag veszélyes konstelláció az USA-ra nézve. És akik végképp soha nem lehetnek jóban, azok egyszerre Oroszország, Németország és Kína. Jó reggelt kívánok, szerintem elég jól látható mi zajlik most a világban, az ukrán háború miatt hogyan lett elválasztva Németo. Oroszországtól. Sok melója fekszik benne Amerikának. De a fő ellenség amúgy Kína, ezért akarnak egy újabb világháborút kiprovokálni.
2024. május 26. 14:26
A szokásos péntek reggeli rádiós nagyinterjúban Dr.Orbán elmondta: Ő NEM VISELT SOHA Ú.N. "GOLYÓÁLLÓ MELLÉNYT" ÉS HA RAJTA MÚLIK NEM IS FOG A JÖVÖBEN SEM. Ez a bejelentése számomra 2 lényeges dolgot "mond"--a közlés direkt értelmén felül! i.) Dr.Orbán BÁTOR EMBER, IGAZI FÉRFI!; és ami még ettől is több: ii.) DR.ORBÁN TISZTA LELKIISMERETŰ(!!!) EMBER. PÁRJÁT RITKITÓ MENTALITÁSÚ MAGYAR POLITIKUS EGYÉNISÉG--TISZA ISTVÁN, FERENC FERDINÁND, JOHN F.KENNEDY ÉS ROBERT FICO UTÁN.
catalina11
2024. május 26. 11:39
magyarszo 2024. május 25. 20:16 • Szerkesztve Azon se csodálkoznék, ha Freedmanról valahogy kiderítenék, (ahogy ezt egyébként szokták), hogy kábszeres, strici, tolvaj, Kavar a titkárnőjével és szaxofonozik." ehelyett egy magyar származású zsidó aki az USA-ban megalapította a Statfor politikai elemző műhelyt..
catalina11
2024. május 26. 11:36
kerek-a-perec 2024. május 26. 09:44 A fiatal O1G jól megtanulta a KOMMUNISTA TITKÁR éveiben, természetesen az állandóan helyezkedő, ügyeskedő KOMMUNISTA szülei támogatásával, hogy miért kellett a járási, megyei pártszervezeteknél árulkodni, spicliskedni és hogyan kell ÁLLANDÓAN résen lenni, hogy az alárendelt nép érzelmeit félelmeit a maga javára kiaknázhassa. A szélhámosokra két dolog jellemző. Az egyik, hogy előbb-utóbb mindenkit átvernek, elárulnak. A másik, hogy végül lebuknak." 4x2/3 kerek-a- perec elvtárs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!