Dánia
18:002024. június 20.
Anglia
Spanyolország
21:002024. június 20.
Olaszország

Csak óvatosan: már QR-kóddal is kisöpörhetik a bankszámláját

2024. május 28. 09:38

Újabb internetes csalás áldozatai lehetünk, ha nem figyelünk.

2024. május 28. 09:38

A nyitókép illusztráció. Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

Komoly veszélyre hívta fel a figyelmet hétfőn a rendőrség. Az internetes csalásokkal foglalkozó kibernyomozók arról számolnak be, hogy az elkövetők a kapcsolatfelvétel során

egy csaló QR-kódot is küldhetnek a gyanútlan felhasználóknak, melynek beolvasása automatikusan egy kártyás tranzakciót indít el.

Az androidos készülékek tulajdonosai különösen figyeljenek erre, és gyanús QR-kódokat ne olvassanak be, ha a bankkártyájukat párosították valamilyen mobilfizetési szolgáltatással – írja a rendőrség.

***

***

 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. május 28. 15:45
Aki turista útra indul Európába, nem árt tudni a következőket. A legtöbb európai országban nem kedvelik a bankkártyákat, mert nem biznak meg benne. Szintén bosszantja őket, ha valaki egy újságért vagy egy kávéért előveszi a bankkártyáját, mert 1O eurón alul nekik van transzakció, tehát a pokolba kivánnak bennünekt. Előfordul külföldön vendéglőkben, h. megkérdezik kp fizet vagy bankkártyával. Ha kp. akkor 1O%-os engedményt adnak és nagyon barátságosan üdvözölnek. Vigyázni kell az 5OO v. 2OO eurós banjegyekkel, mert akkor maffiózusnak tartják a turistát, ők szoktak ilyen cimletben kp fizetni. (Vagy bőröndben vinni a jattot.) A nyugati polgárok 5O-es vagy 2O-as cimletekben veszik fel a fizetésük egy részét a bancomatnál. Az nem ad nagy cimleteket ki. Külföldön, ha nem biznak meg a bankszámlánkban, akkor azt mondják, h. sajnos NINCS vagy NEM MŰKÖDIK "POS"-uk, az a szerkentyű, amivel kártyával lehet fizetni.
auditorium
2024. május 28. 15:33 Szerkesztve
Manapság már nem törnek be a bankokba, inkább hackerek próbálkoznak lenullázni a bankbetéteket. Ügyesek az albánok, délolaszok, románok. Sajnos sok esetben sikerrel, mert nagyon kifinomult módszerekkel próbálják rávenni a bankszámla tulajdonost, hogy adja meg a különböző kódokat, mert "a bankjában csalás történt és a számláját is feltörte az egyik banktisztviselő." (Megtörtént esetet idézek). A gyanútlan, főleg idősebb emberek, idegesen beveszik a mesét, mert előfordul, hogy még a betett összeget is ismerik a csalók és megadják a kért adatokat telefonon vagy email-en. ilyenkor rövid időn belül lenullázódik a bankbetét. A bankok pedig NEM vállalnak felelősséget, nem téritenek vissza semmit, ha az ügyfél megadta - mitsem sejtve - a kért adatokat. Az idősebbek visszasirják a takarékbetétkönyvet és a régi bankokat, ahol tisztviselőkkel értekezhettek és nem mint most , automatákkal v. online küszködhetnek, elég egy számot melléütni és oda a pénz.
tetx
2024. május 28. 12:13
Azt a bankot, ami ezt így technikailag megengedi azért nem kicsit kellene megbüntetni.
Obsitos Technikus
2024. május 28. 11:56
Kíváncsi lennék rá, hogy jóváhagyás nélkül melyik banknál megy a tranzakció...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!