Megkezdődhet az otthon-korszerűsítés

2024. április 10. 22:40

Jelentősen felbolydulhat az építőipar és a lakáspiac az új otthonfelújítási program hatására. Mutatjuk a várhatóan júniusban induló, uniós forrásokból finanszírozandó támogatás eddig ismert részleteit.

2024. április 10. 22:40
null
Szalai Laura

 

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Megkezdődhet az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítése, a kormány júniusban 108 milliárd forintos keretösszegű otthonfelújítási programot indít. Fontos részleteket ismertetett a kabinet a múlt héten, például hogy a beruházásoknak minimum 30 százalékos energiamegtakarítást kell eredményezniük, amit energetikai tanúsítvánnyal kell majd igazolnia az igénylőnek.

A támogatást szigetelésre, nyílászárócserére, használati melegvíz-rendszer és fűtésrendszer korszerűsítésére – gáz­kazáncsere és kapcsolódó kéménybélelés – 7 millió forintos beruházási keret mellett lehet igénybe venni, s ehhez 1 millió forint önrészt kell felmutatnia a tulajdonosnak. A maradék 6 millió forint megoszlik a vissza nem térítendő támogatás és a kedvezményes hitel között– ezek mértéke 2,5 és 3,5 millió forint között szóródhat; minél magasabb egy járásban a jövedelem, annál kisebb lesz az ott élők vissza nem térítendő támogatásának az összege, és annál nagyobb a felvehető hitel. Utóbbit nyolc éven belül kell visszafizetni, a törlesztőrészlet 25 és 36 ezer forint között lesz majd.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:16
🍓 ️ ­I­­­g­­a­­z­i n­­i­­­m­­f­o­­m­á­n­i­­á­­k­­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!