Államtitkár: Hiába riogatott a baloldal, ismét vonzó lett a tanári pálya

2024. április 03. 10:13

A sikeres életpályamodellnek és a történelmi léptékű béremelésnek köszönhetően egyre többen választják a pedagógusi pályát a köznevelési államtitkár szerint.

2024. április 03. 10:13

Nyitókép. Maruzsa Zoltán szerint már látni a sikeres pedagógusi életpályamodell jótékony hatásait. Fotó: MTI-archív/Hegedüs Róbert

Maruzsa Zoltán a Magyar Nemzetnek adott hosszabb lélegzetű interjújában elmondta, már most látható, hogy a jelentős tanárbéremelés új jövőképet adott a hivatásnak: „A január 1-jétől megvalósított, átlagosan 32 százalékos tanárbéremelés, a 2025-ös béremelés tervei és a 2030-ig tartó távlatos perspektíva világossá tette mindenkinek, hogy itt valóban többéves, történelmi mértékű béremelés kezdődött el.”

Maruzsa Zoltán úgy fogalmazott, a szakszervezetek és a dollármédia sokáig azzal riogatott, hogy minden tanár csak a minimumemelést kapja meg, éppen ezért így sokan kellemesen csalódtak a fizetési papírjukra pillantva. 

A tankerületi intézményekben a tanárok 65 százaléka kapott több mint 32,2 százalékos emelést” 

– tette hozzá Maruzsa Zoltán, aki azt is elmondta a lapnak, a béremelésnek és az életpályamodellnek köszönhetően kedvező tendenciákat látnak a pedagógusok létszámában is: 

„A pedagógus foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozók létszáma növekedésnek indult, a felsőoktatási felvételi jelentkezéseken pedig a második legnépszerűbb terület lett a pedagógusképzés. Minden szakon emelkedett a jelentkezők száma, több az óvodapedagógus, a gyógypedagógus, a tanító és a tanár, beleértve a természettudományos területet is.” Maruzsa Zoltán azt is hangsúlyozta, a 2025-re tervezett újabb béremeléssel a tanárok átlagbére eléri a diplomás átlagbér nyolcvan százalékát, amelyre a rendszerváltozás óta nem volt példa. 

Maruzsa Zoltán szerint a hazai baloldal mindent megtesz, hogy Magyarország ne jusson hozzá a neki járó európai uniós pénzekhez. 
Fotó: MTI-archív/Kovács Tamás

Ezt is ajánljuk a témában

A köznevelési államtitkár arról is beszélt, a baloldali politikusok továbbra is azon dolgoznak, hogy Magyarország ne kapja meg a neki járó európai uniós forrásokat. 

Okkal feltételezzük, hogy Dobrev Klára, Donáth Anna, Cseh Katalin és a többiek az elmúlt hetekben is ezen dolgoztak az Európai Parlamentben, amely éppen most perelte be a kifizetett források miatt az Európai Bizottságot. 

Felháborító, ha azt akarják elérni, hogy visszavegyék a tanárok és óvónők már megemelt bérének a fedezetét, és ezzel képesek lennének konkrét kárt is okozni Magyarországnak, a magyar tanároknak és óvónőknek” – fogalmazott Maruzsa Zoltán. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:14
🍓 ️ ­­A­­­ ­­d­ö­­­g­­ö­­s­­­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­­k­ ­v­á­­r­n­­­a­­­k­­­ ­r­­á­­d­­­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­𝗨­­𝗡
Ad majorem Dei gloriam
2024. április 04. 12:32
A cikk két napott késett.
Ez D-dúr és e-moll
2024. április 03. 11:40
Hiába népszerű a tanár pálya, ha olyanokat vesznek fel a tanárképzésbe, akik nem tudják azt elvégezni. Olyannyira lecsökkentették a felvételi ponthatárokat, hogy gyakorlatilag bárki bekerülhet tanárszakokon az egyetemre. Egy tanár rokonom mesélte, hogy neki az egyik enyhe fokban szellemi fogyatékos tanítványát (akit kollégáival sok figyelemmel és megértéssel juttattak el az érettségiig), is felvették tanárszakra; nem akarta elhinni, amikor a gyerek felhívta és beszámolt felvételi sikeréről. Nyilván, hogy nem fog diplomát szerezni, de ha szerezne is, akkor hogyan tudna tanítani?
Parittyás
2024. április 03. 11:38
Szarházi! A vidéki önkormányzati fenntartású óvodákban 90%-ban csak a minimumot adták oda! Rohadék!!! Mesterpedagógus 10-15%-ot kapott! Rohadnátok meg rakásra!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!