Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Már itt is? Vallási érzékenység miatt vetetnék le a magyar Operaház egyik előadását

2024. március 28. 10:56

Közleményben reagált az intézmény.

2024. március 28. 10:56

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

A Universal Society of Hinduism elnöke, Rajan Zed felszólította a Magyar Állami Operaházat, hogy vonja vissza a 2025 júniusban bemutatandó A bajadér című balettet a keleti vallási és kulturális hagyományok bagatellizálása miatti aggodalmakra hivatkozva – írja a Blikk.

A vezető szerint a magyar intézménynek tartózkodnia kellene a hagyományok kisajátításától és egész közösségek nevetségessé tételétől. Szerinte a balett „egy gazdag civilizáció durva lekicsinylése”.

Rajan Zed írásában sürgette az Operaházat, hogy a válogatása során mutasson érettséget, illetve kerülje az etnikai sztereotípiákat és a hamis ábrázolást fenntartó baletteket, továbbá kérjen bocsánatot a helytelen válogatásért.

A hindu vezető felszólította az Operaház főigazgatóját, Ókovács Szilvesztert, Solymosi Tamás balettigazgatót és Almási-Tóth András művészeti igazgatót, hogy értékeljék át az eljárásaikat, és biztosítsanak kulturális érzékenyítő képzést a vezetőiknek.

Az Operaház az alábbi közleménnyel reagált a vádakra:

„A nevadai vallási vezető, akinek Universal Society of Hinduism elnevezésű szervezete kb. ezer követőt számlál a legnépszerűbb közösségi oldalon és több mint tíz éve posztolt utoljára, az elmúlt években A bajadér minden meghirdetett produkciója kapcsán megfogalmazta kifogásait, így tett korábban a londoni Royal Ballet, a Párizsi Opera, a Houston Ballet, a milánói Scala, a Bajor Állami Opera, a drezdai Semperoper, a Boston Ballet, az Ausztrál Balett és még tucatnyi más együttes esetében is. Ezeknek a produkcióknak a létrejöttét és műsoron tartását Rajan Zad megnyilatkozásai érdemben nem befolyásolták. Mivel a szerző nem kereste meg a Magyar Állami Operaházat, feltételezhető, hogy közleményét sem elsősorban dalszínházunknak szánta. A Magyar Állami Operaház mindent megtesz annak érdekében, hogy produkciói nézőit ne sértsék meg kultúrájukban, hitükben, vallásukban vagy etnikumukban. Ezt szem előtt tartva bízunk abban, hogy ha a klasszikus balettirodalom egyik gyöngyszemének számító Bajadér bemutatóit olyan multikulturális fellegvárakban sem kísérik botrányok, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália vagy Franciaország, akkor a Magyar Állami Operaház hagyománytisztelő produkciója sem válik konfliktusok forrásává.”

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 07:50
🍓 ️ ­­­É­­­r­­­t­­­é­­­k­e­­l­d­­ ­­­a­­ ­s­­z­e­­­x­­i­­ ­­­p­u­­n­c­­i­m­­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
PeterWeber
2024. március 28. 18:34
Javaslom a hindu csókának, hogy Marius Petipa-nál szíveskedjen reklamálni...
KBA98
2024. március 28. 16:31
Minden hülye hozzánk csapódik?
Dixtroy
2024. március 28. 15:28
Ki az a Zed, Butch??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!