Jön az újabb magyar-ukrán egyeztetés

2024. március 15. 14:55

A külügyminisztérium tájékoztatása szerint videókonferencia lesz a két kormány kijelölt munkacsoportjai között.

2024. március 15. 14:55

Nyitókép: Ukranian Foreign Ministry / Anadolu via AFP

Frissítés:

Paczolay Máté külügyi szóvivő a sajtóban megjelent információk alapján szerkesztőségünket az alábbiakról tájékoztatta:

Nem személyes találkozó, hanem 

videókonferencia lesz a két kormány kijelölt munkacsoportjai között, a külügyminiszterek legutóbbi ungvári tárgyalásainak nyomán.

 

Az ukrán elnöki hivatal pénteken közleményében jelentette be,

ismét találkozóra kerül sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmitro Kuleba között

– értesült az Index

„Az ukrán elnöki hivatal vezetője és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megállapodott abban, hogy a jövő héten kétoldalú kormányszintű találkozót tartanak” – írták a kommünikében, melyben kiemelték, hogy „Andrij Jermak és Szijjártó Péter hangsúlyozták a személyes kapcsolat fontosságát, és reményüket fejezték ki, hogy 

kölcsönösen előnyös megoldásokat találnak a kétoldalú, napirenden lévő legnehezebb kérdésekre.”

„A folyamatban lévő párbeszéd keretében Ukrajna Elnöki Hivatalának vezetője és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere megállapodott abban, hogy rendszeresen tartják a kapcsolatot” – hangsúlyozta az ukrán fél.

Az Index az újabb találkozó részletei kapcsán kereste, a Külgazdasági és Külügyminisztériumot. Cikkünk írásának pillanatakor (14:47) még nem kaptak választ kérdéseikre.

Új határátkelőhely megnyitásáról egyeztetett Szijjártó Péter

Szijjártó Péter külügyminiszter csütörtökön arról írt közösségi oldalán, hogy „korábbi, ungvári találkozónkat követően telefonon egyeztettünk Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. 

Megerősítettük arra vonatkozó szándékunkat, hogy folytassuk az egyeztetéseket a kárpátaljai magyar közösség jogainak helyreállítása érdekében”.  

A tárcavezető ismertette, hogy „mivel a lengyel-ukrán határon kialakult feszültségek miatt egyre nő a forgalom a magyar-ukrán határon, jó hír, hogy sikerült megállapodnunk Nagyhódos és Nagypalád között egy új határátkelőhely megnyitásáról valamint lehetővé tesszük a kamionforgalmat a beregsurányi átkelőn. Az erről szóló egyezmény szövegét véglegesítettünk, így hamarosan alá is tudjuk írni”.

A vonatkozó bejegyzést alább tekintheti meg:

Mint ismert, a magyar diplomácia vezetője legutóbb január végén találkozott Ungváron Dmitro Kulebával Ungváron. Szijjártó Péter akkor tizenegy pontban mutatta be, hogy mit vár el az ukrán kormánytól.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:21
🍓 ️ ­A­­ ­­­d­­­ö­g­­ö­­­s­­ ­l­­­á­­n­­y­­o­k­­ ­­v­á­r­­­n­­­a­­k­­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­.­­­𝗖­𝗨­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
alexandrosz-2
2024. március 18. 20:54
A zsideszes geci csicskák megint leszopják a magyargyilkos hohol zsidó gazdáikat! Heti rutinná válik?
herceg-3
2024. március 15. 19:13
Mi a büdös Isten faszát kell foglalkozni Ukrajnával...? Ukrajna nem más, mint Magyarország jelenlegi legnagyobb ellensége! Pont!
tölgy
2024. március 15. 18:24
Az újabb határátkelők megnyitása (hadd ömöljön az ukronáci fekália) nem Magyarország érdeke! Hacsak... hacsak nem ez az ellentételezése a Barátság vezeték működőképességének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!