Orbán Viktor és az unokák elkészültek a sonkával (VIDEÓ)
A rövid videóból kiderül, hogyan zajlik a sonkafőzés Orbánéknál.
Ami biztos: a legtöbb családnál nincs húsvét sonka, fonott kalács, sárga túró, különféle pogácsák és hidegtálak nélkül. Összeállításunk.
Nyitókép: MTI/Balázs Attila. Belső kép: Pixabay/pasja1000
Bár még javában benne járunk a böjtben, amikor sokan megvonják maguktól a finom falatokat, de sok előrelátó háziasszony már ilyenkor javában azon gondolkozik, hogy milyen fogások kerüljenek az ünnepi asztalra. Ami biztos, hogy a legtöbb családnál nincs húsvét sonka, fonott kalács, sárga túró, különféle pogácsák és hidegtálak nélkül. Sokaknál a járt utat a járatlanért el ne hagyj elv érvényesül: azaz
ragaszkodnak azokhoz az ízekhez, amelyeket gyerekkorukból jól ismernek.
A mindmegette.hu évről évre egy csokornyi recepttel készül erre az időszakra. Ezek között bukkanhatunk rá a sós fonott kalács receptjére, amelynek elkészítését Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi A Pék mutatja lépésről lépésre az alábbi videóban. Ez a sós finomság természetesen leginkább a húsvéti sonkához passzol, de akár kiválthatja az ebben az időszakban felkapott zsúrkenyeret is.
Húsvétkor a sonka mellé általában tojás és torma társul. Szerencsére a tojásos ételeket lehet jócskán cifrázni. Az egyik legfelkapottabb recept a kaszinótojás, amelyet már az ókoriak is fogyasztottak. Angolul devileggnek, azaz ördögtojásnak hívják, amely talán arra utalhat, hogy „pokolian” finom tud lenne. A kaszinótojás mellé köretként jól illik a franciasaláta, melynek érdemes egy kis savanykás ízt adni almával és némi citromlével.
De az ünnepi asztal igazi kuriózuma lehet a zsidó- vagy más néven lengyeltojás, amely nem más, mint egy tojáskrém, amibe libazsír és máj is kerül a hagyma és a pirospaprika mellett. A hagyomány szerint a libát a lengyelországi zsidók ismertették meg a magyarokkal a 19. században, ennek is állít egyfajta emléket ezen étel elnevezése.
Érdekesség, hogy a húsvét hagyománya messze túl nyúlik a kereszténységen. Időszámításunk előtt a tél végét, és a tavasz érkezését, azaz a megújulást ünnepelték a napéjegyenlőség napján. A kereszténység legnagyobb ünnepének tartott húsvét, – amikor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük – ehhez hasonlóan, a megújulás ünnepe.
A húsvét angol elnevezése az easter a kelta kultúrkörhöz tartozó Ostara istennő nevéből származik, aki a tavasz, a zöldellő erdők és a mezők istennője volt.
A kereszténység előtti idők lenyomata a tojás jelenlétében is tetten érhető. A tojás ugyanis ősi termékenységszimbólum: a születés, a teremtés, és a megújulás jelképe. A finnek Kalevalája például úgy tartja, hogy a világ egy récetojásból keletkezett.
S nem szabad megfeledkezni a sárga túróról sem, melynek elkészítése bár kicsit időigényes lehet, de az íze, és az elismerő pillantásokért megéri!
A böjt végével pedig ismét „bűnözhetünk” is egy kicsit. Népszerű édesség húsvétkor többek között az omlós, lekváros linzer, a csokis kalács, más néven a babka vagy az ünnep másik szimbólumát, a nyulat megidézve, a répatorta. Ezek után az üreges vagy töltött, nyuszit vagy csibét formázó csokik csak grátiszok lehetnek!
Orbán Viktor miniszterelnök is újabban minden évben feltárja követőinek, hogy miként készül az ünnepre. Pár éve kiderült, hogy az Orbán-fél sonka a szabad ég alatt fő, egy már-már kőbe vésett receptúrát követve. Tavaly a munkálatokba még az unokái is beszálltak, akik elkísérték nagypapájukat kolbászt vásárolni, sőt „sonkamesterekké” is előléptek.
Ezt is ajánljuk a témában
A rövid videóból kiderül, hogyan zajlik a sonkafőzés Orbánéknál.
A kormányfő korábban ugyancsak közösségi oldalán elárulta, hogy a húsvéti sonka akkor lesz igazán jó, ha főzés után hagyják a levében kihűlni.
Ezt is ajánljuk a témában
Újra előkerült az a videó, amelyben a miniszterelnök megosztotta követőivel, hogy náluk miként készül a húsvéri sonka.
Sőt, 2023-ban a Mandiner olvasói még Németh Szilárd konyhájába is beleshettek. A politikus egy komplett menüsort osztott meg velünk tavaly, és még egy bónuszrecepttel is kedveskedett.
Ezt is ajánljuk a témában
Exkluzív, ünnepi menüajánlat és egy bónuszrecept a Mandiner olvasóinak.