Ezek nélkül a hagyományos húsvéti ételek nélkül nem ünnep az ünnep

2024. március 31. 10:56

Ami biztos: a legtöbb családnál nincs húsvét sonka, fonott kalács, sárga túró, különféle pogácsák és hidegtálak nélkül. Összeállításunk.

2024. március 31. 10:56

Nyitókép: MTI/Balázs Attila. Belső kép: Pixabay/pasja1000

Bár még javában benne járunk a böjtben, amikor sokan megvonják maguktól a finom falatokat, de sok előrelátó háziasszony már ilyenkor javában azon gondolkozik, hogy milyen fogások kerüljenek az ünnepi asztalra. Ami biztos, hogy a legtöbb családnál nincs húsvét sonka, fonott kalács, sárga túró, különféle pogácsák és hidegtálak nélkül. Sokaknál a járt utat a járatlanért el ne hagyj elv érvényesül: azaz 

ragaszkodnak azokhoz az ízekhez, amelyeket gyerekkorukból jól ismernek. 

A mindmegette.hu évről évre egy csokornyi recepttel készül erre az időszakra. Ezek között bukkanhatunk rá a sós fonott kalács receptjére, amelynek elkészítését Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi A Pék mutatja lépésről lépésre az alábbi videóban. Ez a sós finomság természetesen leginkább a húsvéti sonkához passzol, de akár kiválthatja az ebben az időszakban felkapott zsúrkenyeret is.

Húsvétkor a sonka mellé általában tojás és torma társul. Szerencsére a tojásos ételeket lehet jócskán cifrázni. Az egyik legfelkapottabb recept a kaszinótojás, amelyet már az ókoriak is fogyasztottak. Angolul devileggnek, azaz ördögtojásnak hívják, amely talán arra utalhat, hogy „pokolian” finom tud lenne. A kaszinótojás mellé köretként jól illik a franciasaláta, melynek érdemes egy kis savanykás ízt adni almával és némi citromlével.

De az ünnepi asztal igazi kuriózuma lehet a zsidó- vagy más néven lengyeltojás, amely nem más, mint egy tojáskrém, amibe libazsír és máj is kerül a hagyma és a pirospaprika mellett. A hagyomány szerint a libát a lengyelországi zsidók ismertették meg a magyarokkal a 19. században, ennek is állít egyfajta emléket ezen étel elnevezése.

Érdekesség, hogy a húsvét hagyománya messze túl nyúlik a kereszténységen. Időszámításunk előtt a tél végét, és a tavasz érkezését, azaz a megújulást ünnepelték a napéjegyenlőség napján. A kereszténység legnagyobb ünnepének tartott húsvét, – amikor Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük – ehhez hasonlóan, a megújulás ünnepe.

A húsvét angol elnevezése az easter a kelta kultúrkörhöz tartozó Ostara istennő nevéből származik, aki a tavasz,  a zöldellő erdők és a mezők istennője volt.

A kereszténység előtti idők lenyomata a tojás jelenlétében is tetten érhető. A tojás ugyanis ősi termékenységszimbólum: a születés, a teremtés, és a megújulás jelképe. A finnek Kalevalája például úgy tartja, hogy a világ egy récetojásból keletkezett.
 

S nem szabad megfeledkezni a sárga túróról sem, melynek elkészítése bár kicsit időigényes lehet, de az íze, és az elismerő pillantásokért megéri!

A csokinyuszi csak ráadás

A böjt végével pedig ismét „bűnözhetünk” is egy kicsit. Népszerű édesség húsvétkor többek között az omlós, lekváros linzer, a csokis kalács, más néven a babka vagy az ünnep másik szimbólumát, a nyulat megidézve, a répatorta. Ezek után az üreges vagy töltött, nyuszit vagy csibét formázó csokik csak grátiszok lehetnek!

Képünk illusztráció. Fotó: 

Orbán Viktor szerint ez a jó sonka titka

Orbán Viktor miniszterelnök is újabban minden évben feltárja követőinek, hogy miként készül az ünnepre. Pár éve kiderült, hogy az Orbán-fél sonka a szabad ég alatt fő, egy már-már kőbe vésett receptúrát követve. Tavaly a munkálatokba még az unokái is beszálltak, akik elkísérték nagypapájukat kolbászt vásárolni, sőt „sonkamesterekké” is előléptek. 

Ezt is ajánljuk a témában

A kormányfő korábban ugyancsak közösségi oldalán elárulta, hogy a húsvéti sonka akkor lesz igazán jó, ha főzés után hagyják a levében kihűlni.

Ezt is ajánljuk a témában

Így főz sonkát Orbán Viktor

Újra előkerült az a videó, amelyben a miniszterelnök megosztotta követőivel, hogy náluk miként készül a húsvéri sonka.

Sőt, 2023-ban a Mandiner olvasói még Németh Szilárd konyhájába is beleshettek. A politikus egy komplett menüsort osztott meg velünk tavaly, és még egy bónuszrecepttel is kedveskedett. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:52
🍓 ️ ­­A­ ­­d­­­ö­­g­ö­s­­­ ­l­­­á­n­y­o­­­k­­­ ­v­­­á­r­n­a­k­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
Csomorkany
2024. március 31. 13:29
Én meg azt hittem, a Feltámadás hitén múlik...
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. március 31. 11:48
Életemben nem ettem sárga túrót. Mint ahogy sárga havat sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!