Véget ért a tél? – meteorológust kérdeztünk

2024. február 07. 10:01

Sokan várják a tavaszt, főleg, hogy napok óta kellemes napsütésben lehet részünk. Németh Lajos meteorológus viszont már azt is sejti, mikor jön az igazi jó idő.

2024. február 07. 10:01

Meddig marad a februárban szokatlan, kellemes időjárás? Ennek járt utána a Mandiner Németh Lajos meteorológusnál, aki a következőt válaszolta: „Észak-Európában nagy mennyiségű hideg, sarkvidéki levegő halmozódott fel, amely már dél felé vette az irányt. A jövő hét első felében gyengített formában, de eléri a Kárpát-medencét is, ami annyit tesz, hogy

 ismét februári időjárás lesz februárban és nem az, amit most tapasztalunk. 

A hőmérséklet nappal plusz öt fok körül alakul majd, éjszakánként viszont fagyok és néhol mínusz 5 fok is előfordulhat” – fogalmazott Németh Lajos.

Február második felében visszatér a télies időjárás
Fotó: MTI-archív/Varga György

A meteorológus a további forgatókönyvet is elárulta, amelyből kiderül, sajnos odébb van még a várva várt tavasz: „Február második felében érkezik egy keményebb hideghullám, éjszakai fagyokkal, de azt még nem tudni, hogy lesz- e havazás, ám az biztos, télies lesz az időjárás. Hogy mikor jön a tavasz? Sok éves megfigyelések alapján mondom, hogy 

amikor enyhe periódusok akadtnak január és február tájékán, akkor általában lassan tavaszodik, 

így várhatóan márciusban és április elején ritkán lesz plusz 20 fok körül a hőmérséklet. A kellemes, igazi tavaszra a megfigyelések alapján április második felében számíthatunk” – összegzett Németh Lajos.

Nyitókép: MTI-archív/Katona Gábor

 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2024. február 09. 12:04
Hol van Németh Lajos hidege? A "keményebb hideghullám"?
Oldalkosár
2024. február 07. 17:50
Legyen úgy, jöjjön a hideg! Jó sok, hosszú téli hideghatást igénylő magvetést kellett hűtőbe menekítenem a mostani tavaszias idő elől.
Swansea2688
2024. február 07. 11:46
A tél véget éréséhez tél is kellett volna. Ez a lagymatag időjárás, ami az utóbbi években november vége és március eleje között tapasztalható, a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető télnek.
Ugandai Bubu
2024. február 07. 11:36
Köszönjük, klímaváltozás, köszönjük, El Niño. Lesz ez még így se.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!