Tévedés, nem metafizika: Puzsér Róbert agymenéseiről

2024. február 26. 22:00

Jobb lett volna, ha Puzsér több metafizikát olvas, és nem ír.

2024. február 26. 22:00
Szilvay Gergely
Facebook

„Kezembe került Puzsér Róbert Metafizika című könyve, ami amúgy röpke 15 ezer forintba kerül. Gondoltam, írok róla kritikát, de igazából felesleges.
Van egy hatalmas könyv, fekete, tele ezoterikus gondolatokkal és ezoterikus képekkel. Egy baj van vele: nem az van benne, ami rá van írva.
Bele-bele néztem Puzsér könyvébe, aztán mellé tettem Bolberitz Pál Általános metafizika jegyzetét, 1980, kissé lerobbant, írógépes külcsín, erős beltartalom. Nézegettem a kettőt, olvastam ezt, olvastam azt, és arra jutottam: Puzsér könyvével nem az a baj, hogy nem éri utól Arisztotelész vagy Bolberitz Pál vagy bármelyik másik filozófus Metafizikáját.

Hanem az vele a baj, hogy a szerző félreklasszifikálta. Kapsz egy könyvet 15 ezerért, tele Puzsér agymenéseivel, amiben persze gondolkodik a létről, meg ilyesmik, de ez egyszerűen nem metafizika.

A dolog rendben volna, ha Puzsér azt a címet adta volna a kötetének, hogy például Gondolataim. Vagy: Össze-vissza elmélkedések mindenről. Vagy akár: Létfejtés. És akkor nem szól bele egy másik céh dolgába. Persze kívülállóként is bele lehet szólni egy másik céh dolgába, de akkor azt jól érdemes csinálni. Puzsér gondolatai a fekete könyvben nagyon mélynek vannak szánva, de igazából nem azok.

Nem minden létről való gondolkodás metafizika. A metafizika a filozófia alegysége, nehéz művelni, olvasni is. Művelni nehezebb. Jobb lett volna, ha Puzsér több metafizikát olvas, és nem ír. Jobb lett volna, ha nem címezi félre a könyvét. Azaz a kisebb ambíció több elismerést hozott volna. Ez így téves besorolás. Kellemetlen. Az ivászat és keleti dolgok közben született nagyon mélynek szánt meglátásaink nem alkotnak metafizikát.
Puzsér összeírta, mit gondol bizonyos fontos dolgokról. Aki metafizikát szeretne olvasni, az olvasson inkább Arisztotelészt meg Bolberitz Pált. Nehezebbek, szárazabbak, de nincsenek félrecímezve. Nincs wtf-érzésed, mint Puzsérnál.”

Nyitókép: Földházi Árpád

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Banned310
2024. március 01. 16:43
Ezek szerint szilvay Gergely nem érti, hogy mit jelent a metafizika. Most a magas lóról ír egy cikket, hogy legyen a könyv neve gondolataim, mintha ez nem lehetne bármilyen filozófia mű címe. Meglehetősen buta cikk, mert a metafizikának nincs pontos meghatározása és amikrol Puzsér ír, pontosan beleillik a metafizika körébe.
simonpali
2024. február 29. 15:54
Puzsér az agressziv, téged izomból leordito zsidó prototípusa. Vannak értékes, megfontolandó gondolatai szép számmal, de utána mond valami méretes baromságot, orbánozást, stb és azzal nagyjából el is felejted, mit mondott előtte.
simonpali
2024. február 29. 15:46
Metafizikai elmélkedésekhez ajánlom Rudolf Steiner gondolatait életröl- halálról. Yt-on ingyér is elérhető magyarul-angolul. A minap 6 ezer ftot adtam egy Petöfi összegért. Ezek után adnék 15 ezret Puzsér könyvéért? A választ mindenki kitalálhatja. Eleve Puzsérnak egy DVD -t kellene kiadnia, ami az agressziv kirohanasait, dühkitöréseit tartalmazza.
johannsebastian
2024. február 28. 00:33 Szerkesztve
Iskolás metafizikához Weissmahr Bélát; költői metafizikához Hamvas Bélát ajánlom. Amúgy meg minden érdeklődő olvasson Molnár Tamást - aktuálisabb mint valaha, és ízig-vérig metafizikus gondolkodó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!