Schiffer: Sulyok megválasztása üzenet Brüsszelnek is

2024. február 23. 09:38

Az ügyvéd szerint az Ab jelenlegi elnökének jelölésével Orbán Viktor miniszterelnök Sólyom László és Mádl Ferenc karakteréhez nyúl vissza.

2024. február 23. 09:38

Schiffer András ügyvéd, korábbi országgyűlési képviselő volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége, akit Sulyok Tamás államfői jelöléséről is kérdeztek.

Schiffer egyebek mellett arról beszélt, egyáltalán nem rendhagyó, ha valaki az Alkotmánybíróság éléről vagy főbírói székből átülve lesz köztársasági elnök. „Bőven volt arra példa számos európai országban, hogy alkotmánybíróság vagy más magas bírói testület vezetője lesz az államfő" – mondta. 

Az egykori politikus szerint 

Sulyok Tamás kiválasztásával Orbán Viktor tudatosan visszanyúl, ha nem is Sólyom László szellemiségéhez, de ahhoz a karakterhez, amit Sólyom és Mádl Ferenc testesített meg.

„Orbánnak nem kell azzal szembetalálkoznia, hogy Sulyok egy kemény ellensúly lesz, mint Sólyom volt, ez távol áll a habitusától, a karakterétől is, ugyanakkor, ahogy Mádlnak volt egy autonómiája Orbánnal szemben, neki is van” – húzta alá Schiffer. Hozzátette: akik bírálják a tevékenységét, akik ellenszenveznek vele, nem mondhatják azt, hogy ő a Fidesz kitartottja. „Konkrétan Sulyok Tamás nem volt tudomásom szerint soha egyetlen pártnak se tagja még egy röpke időre sem” – húzta alá. 

Schiffer úgy látja: 

önmagában az ő megválasztása üzenet a brüsszeli központ felé, hogy azért ez mégsem egy a diktatúra posványában elsüllyedt ország, 

hiszen egy európai jogot is tudományos szinten művelő, oktató ember, egy alkotmányjogász, az Alkotmánybíróság elnöke lesz az államfő.

„Valami ilyesmi üzenete ennek lehet, és egész biztos, hogy miközben Novák Katalin belépőjénél a különböző diplomáciai szalonokban meg a külhatalmi központokban nem nagyon láttak mást bele, mint amit a narancssárga fülbevalója üzent, Sulyok Tamásnál az első percepció radikálisan más lesz” – fogalmazott Schiffer.

Az LMP egykori elnöke annak kapcsán, hogy az államfőnek a nemzet egységét kell megtestesítenie, azt mondta: „Remélem, Sulyok Tamás arra alkalmas lesz, hogy azt, ami közös bennünk, megpróbálja igenis időről időre akkor is felszínre hozni, ha ez nem érdeke egyik vagy másik politikai irányzatnak, éppenséggel a kormánynak.”

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

 

Összesen 162 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2024. február 24. 13:04
Box Hill 2024. február 23. 17:33 Sólyom kommunista gyilkosok, rablók, kínzásban résztvevők, gyermekek kínzásában és a kisemmizésében közreműködők ezreinek adott kegyelmet az igazságtétel megfúrásával." pontosan, de hát nem csoda, a családjában volt ilyen figura, ha jól emlékszem talán az apósa..
Lajoss
2024. február 24. 00:25
Ugyan,Bandi...ezt te sem hiszed el...😉
B_kanya
2024. február 23. 17:55
Latrina 2024. február 23. 10:33 "bár normális sajtót a biztonság kedvéért nem fogyasztotok," Mutatnál egy példát a "normális" sajtóra? :)))
Box Hill
2024. február 23. 17:33
Sólyom kommunista gyilkosok, rablók, kínzásban résztvevők, gyermekek kínzásában és a kisemmizésében közreműködők ezreinek adott kegyelmet az igazságtétel megfúrásával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!