Reagált a legfőbb ügyész a Soros-szervezet korrupciós felmérésére

2024. február 26. 09:09

Helyretette Vadai Ágnes baloldali képviselőt Polt Péter legfőbb ügyész, aki részletesen bemutatta, miért nem objektív és miért nem érdemes figyelembe venni a Transparency International véleményeken alapuló korrupciós mutatóját.

2024. február 26. 09:09

Nem az objektív valóságot tükröző és igazolható tény, hanem a Transparency International véleménye a szervezet Korrupciós Érzékelési Indexe (CPI), amely a tudományos alapokat nélkülöző módszertan miatt még csak nem is ellenőrizhető, ezért nem alkalmas a korrupció magyarországi helyzetének bemutatására – válaszolta Polt Péter Vadai Ágnes képviselő írásbeli kérdésére.

A legfőbb ügyész kiemelte: az ügyészség figyelemmel kísér minden olyan kimutatást, elemzést, amely alkalmas lehet a korrupció magyarországi helyzetének minél teljesebb bemutatására. Polt Péter ugyanakkor arra figyelmeztette a képviselőt, 

a Transparency International CPI – ahogy a nevében is szerepel – úgynevezett percepciós mutató, vagyis az összeállító szervezet véleményét tükrözi és nem objektív adatok alapján rangsorolja az országokat.

A legfőbb ügyész arra is felhívta Vadai Ágnes figyelmét, hogy a nemzetközi mérési módszerek – így például a korrupciós, versenyképességi és hitelminősítői rangsorok – megbízhatóságáról az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel együttműködve rendezett korábban tudományos konferenciát. Emellett az ÁSZ közpénzügyi folyóiratában is megjelent egy tanulmány arról, hogy 

a nemzetközi korrupciós rangsorok nem alkalmasak sem az egyes országok összehasonlítására, sem a tudományos következtetések levonására.

Polt Péter jelezte, ha Vadai Ágnes nem kizárólag a sajtóból kíván tájékozódni a korrupcióról, hanem érdekli olyan felmérés, ami nem egyetlen közvetett mérőszámban, hanem saját közvetlen megkérdezés alapján, ellenőrizhető módon méri az uniós tagállamokat, akkor használja az Európai Bizottság közvéleménykutató szervezete, az Eurobarometer rendszeresen közzétett korrupciós érzékelési felmérését. Ebből kiderül, a korrupciós helyzet közel sem annyira kedvezőtlen Magyarországon, mint amennyire a csak a Transparency mutatójából tájékozódók vélhetik.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Syr Wullam
2024. február 26. 12:58
A Korrupciós Érzékelési Indexről mindig az jut eszembe, amikor a medikától megkérdezi a professzor anatómia-vizsgán, hogy van-e a faszban csont. Persze, válaszolja a medika. Mire a professzor: Azt magácska csak úgy érzi. 🤭
nemecsek-3
2024. február 26. 12:33
Az Eurobarométer akkor lenne igazán bátor és korrekt, ha nem csak az országhatárok szerint mérne, hanem a közigazgatás és azok irányítói szerint arányosítaná is az értékeket.
nyugalom
2024. február 26. 11:46
A pufajkas vadai!
istvanpeter
2024. február 26. 11:45
Hát persze, csupán a háttérhatalmi maffia információs terrorhálózatának a gyalázkodásáról és a rágalomhadjáratáról van szó, ami már egy régóta bevett fegyver és módszer. A korrupció elburjánzása egyébként is totál pénzügyi és költségvetési csődöt okozna, ami például, a Gyurcsány kormányok idején meg is történt, vagy Budapest esetében ma is világosan látható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!