Kövér Lászlóhoz fordult Varju László ügyében Tényi István

2024. február 24. 17:28

A DK-s képviselőnek vállalnia kell a felelősséget.

2024. február 24. 17:28

Ahogy a Mandiner is beszámolt róla, február 22-én a Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is bűnösnek mondta ki a DK-s Varju Lászlót az ellene felhozott vádakban. A táblabíróság a garázdaság és választás rendje elleni bűntett mellett az országgyűlési képviselőt testi sértés miatt is elítélte. 

Ezzel az üggyel kapcsolatban fordult Kövér Lászlóhoz a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István. 

Tényi azt kérte a házelnöktől, hogy az Országgyűlési törvény 91. szakaszának (2) bekezdése, továbbá a Házszabályi Rendelkezések (HHSZ) 149. § (5) és (7) bekezdése alapján

az összeférhetetlenség vizsgálata érdekében terjesszen elő képviselői indítványt a Mentelmi, Összeférhetetlenségi, Fegyelmi és Mandátumvizsgáló Bizottságnak.

Tényi a bejelentésében az Országgyűlési törvény 88. szakaszára hivatkozott, amely kimondja: „Ki kell mondani az összeférhetetlenségét annak a képviselőnek, akit – képviselői megbízatásának ideje alatt – bűntett miatt jogerősen elítéltek, kivéve ha a közügyek gyakorlásától eltiltották.”

Korábban portálunknak Varju László ügyével kapcsolatban Szikra Levente, az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy összegezte a helyzetet, hogy habár a törvény alapján nem kell lemondania Varjunak, ez erkölcsi okokból indokolt lenne. A törvény azt írja elő, hogy maga az Országgyűlés mondja ki a bűntett miatt jogerősen elítélt képviselő összeférhetetlenségét. Tehát, ha Varju László saját magától nem érzi át, hogy méltatlanná vált mandátumára, akkor majd a parlament megvonja tőle a mandátumot.

Szikra Levente megerősítette: három vádpontban találta bűnösnek a másodfokú bíróság a képviselőt, ebből kettő pontban jogerős az ítélet. A két jogerős pontból az egyik, a választás rendje elleni bűncselekmény minősül bűntettnek (a garázdaság csak vétség).

Mindezt persze a DK-s politikus megelőzheti azzal, ha vállalja a felelősséget, és lemond. Ha ezt nem teszi meg, az is mandátuma elvesztésével jár, de akkor Szikra Levente szerint újabb bizonyítékot nyer az az állítás, hogy a baloldalon a bűnöknek sincs következménye, míg a jobboldalon a hibáknak is van.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Mandiner / Ficsor Márton

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 25. 16:02
Szikra Levente Ez az ember, akiről a Szikra Mozgalmat elnevezték? És ahogy ment előre a dolog lett Tűzfal Csoport is? Ez túró,nem jog! Ott van az esküben, Betartok a Törvényeteknek. Nyilván így értette. Ha nem, akkor hopp, nem képviselő! Mit kell ezen lamentálni. Megmondta Gyöngyösi AB OVO!
atti64
2024. február 24. 22:46
BE NE MERD TENNI A LÁBAD A PARLAMENTBE!!!!!!!!!!!!! ÉN NEM LENNÉK OLYAN ELNÉZÖ MINT A BIZTONSÁGI ÖRÖK.
alexandrosz-2
2024. február 24. 20:01 Szerkesztve
A zsideszben nincs egy normális jogász se. Szegény Tényit használják pofozógépnek, akit a szemkilövők és a vérügyészek némi altatás után mindig lepattintanak. A politikai maffia - oldaltól függetlenül - vèdett. Ezért van szabadlábon a szemkilövető, degeszdemszkij, kunczekucu, surányi, simor és a bandájuk. Is. Ezert nem került egy zsidó kommunista patkány se börtönbe.
llnnhegyi
2024. február 24. 19:39
A Fidelitas a téli álmát alussza! Ébresztő!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!