Fontos változás történt Orbán Viktor környezetében

2024. február 29. 21:05

Nemzetbiztonsági főtanácsadója lesz a kormányfőnek.

2024. február 29. 21:05
Orbán Viktor

Hosszabb cikket közölt az Index.hu arról, miként teremtették meg a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója tisztség létrehozásához szükséges jogi alapokat.

Mint írták, a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül eddig is volt nemzetbiztonsági főtanácsadó, mégpedig Kovács József nemzeti információs államtitkár személyében. A törvény eggyel magasabb polcra helyezi a tisztséget, mégpedig a politikai felsővezetők szintjére.

A hét jogszabályt érintő salátatörvény indoklásában olvasható, a kormányfő nemzetbiztonsági főtanácsadója a kormányfő politikai igazgatójához hasonló jogállást tölt be. A főtanácsadó saját kabinetet és titkárságot működtethet.

„A miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója

a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység, rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok, valamint honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, valamint a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését”

– fogalmaz a törvény.

A tisztségre a miniszterelnök nevezi ki az általa alkalmasnak tartott személyt, a kormányfő határozza meg a nemzetbiztonsági főtanácsadó illetményét.

A főtanácsadó, aki jogosult lesz diplomata útlevélre, feladata lesz a Védelmi Igazgatási Hivatal („az általános politikai koordinációért felelős miniszter irányítása alá tartozó költségvetési szerv”) irányítása.

A titokvédelem körében is egy kimondottan erős jogosítványt kap: elrendelheti, felülbírálhatja, megszüntetheti, illetve módosíthatja egy adat minősítését.

 

Az Index.hu nemzetközi kitekintést is tett

 

Jelezték, az Egyesült Államok mindenkori elnökét például már 1953 óta segíti nemzetbiztonsági tanácsadó. Az elmúlt hetven évben összesen 31 nemzetbiztonsági tanácsadó fordult meg a Fehér Ház nyugati szárnyában található irodában, közöttük Henry Kissinger, Zbigniew Brzezinski, Colin Powell, Condoleezza Rice vagy napjainkban Jake Sullivan.

 

Nyitóképen: Orbán Viktor miniszterelnök (k) a Honvéd Vezérkar Összhaderőnemi Műveleti Vezetési Irányító Központnál Székesfehérváron, mellette Ruszin-Szendi Romulusz a Honvéd Vezérkar főnöke (b2), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (b) és Kovács József, nemzeti információs államtitkár nemzetbiztonsági fõtanácsadó (j), 2023. március 6-án (Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:14
🍓 ️ ­­A­­ ­­d­ö­g­ö­s­ ­­­l­­á­­­n­­y­­o­­k­ ­v­­á­­r­­­n­­a­­k­­ ­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­𝗠𝟰­.­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Nasi12
2024. március 03. 22:21
Trump konform lesz a miniszterelnökünk a közeli találkozójukra.
chief Bromden
2024. március 01. 10:27
A főnök elkezdte vagdosni a szárnytollakat?
csapláros
2024. március 01. 09:53 Szerkesztve
Lajoss 2024. március 01. 05:01 ..."Hú,de kemény…tiszta Amerika…😂😂😂"... EZÉRT próbálkoztok 2010 óta sikertelenül megdönteni, a guruló dollárok milliárdjait veszítve, hogy most már nemcsak tüske a körmötök alatt, de egyre kétségbeesettek vagytok, hogy Sorosék valamit visszakasmartyoljanak a veszteségeikből...Egyszer az ő türelmének is vége, és akkor mi lesz - VELETEK!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!