Erőteljes vendégéjszakaszám-növelés a cél

2024. február 01. 22:51

Ha a teljes vendégéjszakaszámot nézzük, a magyar turizmus már csak egy hajszálnyira van a 2019-es, a háború és járvány előtti rekordév eredményétől. Interjú.

2024. február 01. 22:51
null
Könnyid László
Könnyid László
turizmus.com

„Másfél éves kihagyás után tért vissza a Magyar Turisztikai Ügynökséghez, immár vezérigazgató pozícióba. Miért döntött a visszatérés mellett?

Stratégiai szinten segíteni az ágazatot olyan szakmai kihívás, amire igennel tudtam csak felelni, ráadásul a lehetőség találkozik a jövőképemmel is. Amikor 2019-ben az MTÜ-höz csatlakoztam Guller Zoltán helyetteseként, éppen csak elindítottuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központot (NTAK), amely mára lehetővé teszi az adatvezérelt ágazatirányítást, már a napi munka részeként tudom hasznosítani a szervezet operatív vezetése közben. 2024 a növekedés éve lesz a nemzetgazdaság egészében, amihez a több mint 11,5 százalékos teljes GDP-hozzájárulással rendelkező turizmuságazat sokat tehet hozzá. A turisztikai kereslet belföldi élénkítése hatékonyan ki tudja venni a részét a lakossági fogyasztás növeléséből, míg az ágazat a foglalkoztatottság erősítésében vállalhat szerepet.

Mit tart az elmúlt év legfontosabb eredményének a turizmusban?

Ha a teljes vendégéjszakaszámot nézzük, a magyar turizmus már csak egy hajszálnyira van a 2019-es, a háború és járvány előtti rekordév eredményétől. A 2023-as esztendő a beutazások ütemes visszaépüléséről szólt, ami különösen a fővárosban volt látványos, ahol közel 20 százalékkal nőtt a külföldiek szálláshelyi forgalma. Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy a szomszédunkban zajló fegyveres konfliktus mellett az októberi terrortámadás az izraeli beutazóforgalmat szinte lenullázta, ami főként Budapestet érintette érzékenyen, hiszen ez az ország egyike a magyar főváros fő küldőpiacainak. A belföldi turizmus az elmúlt évben már felülmúlta a 2019-es bázisév eredményeit, és több olyan hónap is akadt, amikor a 2022-es év eleve nagyon magas értékeit is meghaladta.

Ezeknek a folyamatoknak köszönhetően a szálláshelyi bevételek az előző évhez képest 23 százalékkal – azaz infláció feletti mértékben – nőttek, és elérték a 859,5 milliárd forintot. Az ágazat kiváló teljesítményének köszönhetően a szolgáltatás-külkereskedelem 2023. harmadik negyedévi tetemes, 3,3 milliárd eurós aktívumához a turizmus egymaga rekordméretű, 1,4 milliárd euróval járult hozzá.

Az új esztendő jelentős szervezeti átalakításokkal indult a Magyar Turisztikai Ügynökségnél. Mi indokolta a változást?

A nemzetközi példákat megvizsgálva a magas szintű stratégiai irányítás, valamint a marketing- és értékesítési eredmények maximalizálása érdekében indult el a folyamat. A Magyar Turisztikai Ügynökség a turizmus kormányzati csúcsszerveként a szorosabban vett stratégiai irányvonalak meghatározására, a szabályozások előkészítésére és menedzselésére fókuszál, és a leányvállalatok felügyeletével foglalkozik a jövőben.Míg a Visit Hungary a meglévő turisztikai fejlesztésekre építve, még intenzívebb marketingkommunikációs fókusszal, a nemzetközi turisztikai marketingszervezetek logikáját követve hatékony média- és üzleti együttműködésekkel, valamint kutató-elemző és digitális innovációs háttérrel működik majd.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mandiner444hu
2024. február 02. 15:34 Szerkesztve
Budapesti gyógyfürdőkben hétvégeken annyian vannak ami már közegészségügyi és biztonsági kockázatot hordoz. Lényegesen nagyobb tömegeket engednek be mint ( az ukránok és nem a turisták duzzasztották fel) amit a jogszabályok lehetővé tesznek. Ha most ez van, főszezonban borítékolható a katasztrófa. Az talán végre valós tettekre sarkalja a hatóságokat. Sajnálatos hogy amíg nincs baj addig szemet hunynak a hatóságok a kirívó szabálytalanságoknak.
survivor
2024. február 02. 00:29
A szállasadas QRVA NEHEZ KENYÉR volt mindig is. Csináltam vagy 20 évig.... :-(( Kádári airbnb....
Kozmosz
2024. február 02. 00:01
Nem rossz. Lepukkadt évek után visszatérni tölteni a leapadt zsebeket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!