Demeter Szilárd: Beszéltem Orbán Viktorral és Csák Jánossal

2024. február 29. 08:08

A szakember március 6-tól lesz a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

2024. február 29. 08:08

Mint arról beszámoltunk, Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázatát. Az eredményt kedden Csák János kulturális és innovációs miniszter jelentette be.

Ezt is ajánljuk a témában

Demeter interjút adott az Indexnek, amelyben kijelentette: „Volt egy beszélgetés hatszemközt a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök úr, Csák János miniszter úr és közöttem, amikor azt is világossá tettem, hogy ha olyan embert keresnek, aki az intézmény jelenlegi állapotában képes arra, hogy rendbe tegye a Magyar Nemzeti Múzeumot, akkor az nem én vagyok”.

A Magyar Nemzeti Múzeum leendő és a Petőfi Irodalmi Múzeum szolgálatban lévő főigazgatója elárulta, milyen feltételnek kellett teljesülnie, hogy elvállalja a jelenlegi megbízatását.

Azzal a feltétellel vállaltam a második PIM-es ciklust, hogy a kollégáimtól kértem egy olvasófotelt, mert a heti öt munkanapból egyet szerettem volna végre olvasással tölteni a saját szórakozásomra.

Az olvasófotel megérkezett, boldogan bele is ültem, aztán elindult a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pályázata...”

A szakember a nyugati kultúrában elkezdődött identitáspolitikai őrületről is szót ejtett a beszélgetésben.

„Különböző áldozati csoportok a '68-as európai generáció eszmeisége alapján identitáspolitikai térfoglalásba kezdtek, gondoljunk a cancel culture, a BLM vagy a Dead White Men mozgalomra. Tehát elindult egy olyan identitáspolitikai őrület, ami nem vitaképes – ez a legnagyobb probléma vele. A politikafilozófusok már elég régóta mondják, hogy az identitáspolitikai állítások nem vitaképes állítások.

Ha te azt mondod, hogy férfi vagy, én nem vonhatom kétségbe. Nem azért, mert jogod van hozzá, hanem azért, mert ha ezt kétségbe vonom, akkor az egzisztenciádban támadlak meg.

Az a típusú, jó értelemben vett racionalitás, ami a nyugati kultúrát világformáló erővé tette, megszűnt. Nem tudunk vitatkozni identitáspolitikai állításokkal, ezért az egyetlen értelmes válaszunk az, ha a nemzeti kulturális identitást erősítjük meg” – fogalmazott Demeter, aki azt is hozzátette:

„Jelen pillanatban az az állás, hogy 2024. március 6-tól a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója leszek, a Petőfi Irodalmi Múzeumot pedig átveszi egy megbízott főigazgató, akit a miniszter úr nevez ki. Időközben elkezdjük összerakni a Széchényi Ferenc Kulturális Közgyűjteményi Központot, aminek van egy adminisztratív, bürokratikus törvényhozási folyamata, és miután létrejön a központ, akkor a miniszter úr valakit kinevez a vezetőjének” – jelentette ki a főigazgató.

Fotó: Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 23:08
🍓 ️ ­A­­ ­­d­ö­g­ö­­­s­­­ ­­l­á­­n­­y­­­o­k­­­ ­v­á­­r­­n­a­k­ ­­­r­á­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­𝗪­­­.­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­𝗡
ekeke1
2024. február 29. 18:17
Világosodik a kép: Nagyon okos, intelligens, erős stratégiai alapvetés, ami abszolút támogatható . Baán László, a Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója egy csütörtöki háttérbeszélgetésen ekként értékelte, hogy hat kulturális intézmény integrációjával, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) jelenlegi főigazgatója, Demeter Szilárd vezetésével létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ. Csák János az M5 Ez itt a kérdés… című műsorában jelentette be, hogy Demeter Szilárd nyerte a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) főigazgatói pályázatát, és létrejön a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ, amely holdingként hat kulturális intézményt integrál, az MNM-et, a PIM-et, az Országos Széchényi Könyvtárat, a Természettudományi Múzeumot, az Iparművészeti Múzeumot és a Vendéglátóipari Múzeumot. A miniszter a műsorban elmondta: az MNM főigazgatójának kiválasztásában Baán László, valamint a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Cseri Miklós segítette tanácsadóként.
manitowoc
2024. február 29. 12:16
oberon 2024. február 29. 09:13 NAGYON IGAZAD VAN! Megnéztem, milyen végzettségű emberek voltak 1945-től a Nemzeti Múzeum főigazgatói: művészettörténész, régész, muzeológus, történész, történész-levéltáros diplomával rendelkező szakemberek, akik főigazgatói kinevezésük ELŐTT múzeum(ok)ban hosszú évekig dolgoztak, különböző beosztásokban. Na, utánuk jött - előbb ez az L. Simon, akinek némi köze a történelemhez a magyar-történelem szakos diplomája volt, - most meg ez a Demeter Szilárd, aki filozófus diplomával (és basszusgitárosi tapasztalattal) került a PIM élére onnan meg a Nemzeti Múzeum főigazgatói székébe... (:-(((
csuti-torpe
2024. február 29. 11:20
"Demeter Szilárd: Beszéltem Orbán Viktorral és Csák Jánossal" Utana oblogettem, es beborogattam a tedemet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!