Lehet rühellni Orbánt, de a magyar érdekkel szembemenni erkölcsileg a legalja – politikailag pedig önsorsrontó húzás

2024. január 23. 04:49

Röviden még egyszer a kormány és az ellenzék Európa-politikájáról.

2024. január 23. 04:49
null
Kacsoh Dániel
Mandiner

Mostanában ismét többször kerültem olyan vitaszituációba, ahol az elmúlt hetek, hónapok európai történései kapcsán a balliberális térfél politikusai és megmondóemberei részéről újfent elhangzott a „mindent elsöprő érv” a kormánnyal szemben: azzal, hogy bizonyos döntéseknél különvéleményt fogalmaz meg,

Orbán Viktor kisodorja országát az európai közösségből. Különösen az Ukrajnával kapcsolatos kérdések miatt.

A „túloldal” szinte egybehangzó véleménye szerint, s kifejezetten igaz a mostanság Kajdi Csabával „támadó” Momentumra és persze az Európai Egyesült Államok gondolatát tüntetőleg felvállaló Demokratikus Koalícióra: amit az uniós intézmények és/vagy a mainstream nemzetközi sajtó összegezhető véleményként fogalmaz meg, illetve vár el Magyarországtól, annak kritika nélküli elfogadása a feltétele a Nyugathoz való tartozásunk demonstrálásának. Nincs ebben újdonság, ám az elmúlt időszak ismét felszínre hozta ezt a jelenséget.

Arról, hogy a nyugati szövetségi rendszerhez való tartozásunk, európaiságunk, illetve ennek előzményei és történelmi keretezése mennyire evidens, egyúttal sérelmekkel terhelt valami, már korábban értekeztünk. És persze megtették ezt mások is. A konnektivitás elmélete pedig a kormányzás és a diplomáciai irányok kijelöléséhez adott muníciót.

Ezt is ajánljuk a témában

Ám néha akadnak igen bonyolult konfliktusok, amik bár természetüknél fogva összetettek, mégis leegyszerűsíthetők. S miután a külpolitika az új belpolitika, érdemes talán ebben az esetben is olykor ilyen módszert alkalmazni.

Elöljáróban még annyit érdemes leszögezni, hogy

e sorok írója szerint a kormány nem akar kilépni az Európai Unióból, nem akarja lecserélni a nyugati szövetséget egy keleti konglomerátumra,

s pláne nem óhajt kikerülni a NATO kötelékéből. Ha úgy tetszik, Európáért, s nem Európa ellen fogalmazza meg néha engesztelhetetlennek tűnő kritikáját. Kibeszél a klubból? Olykor igen, de véleményem szerint nem a bomlasztás szándékával.

A már említett viták során persze tapasztaltam, hogy ez korántsem evidencia. Ettől még lehet igaz.

Na de jöjjön az egyszerűsítés!

Mit mond, javasol, szorgalmaz a kormány az egyelőre láthatóan kisebbségben lévő álláspontjával Európával kapcsolatban?

Röviden és tömören: az EU találjon önmagára, köteleződjön el a növekedés és a gazdasági szuverenitás mellett, ne számolja fel a tagállamok szuverenitását és ne vágja el magát amerikai kérésre a világ keleti felétől kereskedelmi szempontból!

Alapvetően ne bevándorlókkal, hanem a hagyományos családok és a gyermekvállalás támogatásával próbálja legyűrni a demográfiai krízist! Ja, és mondjon nemet az elfajult genderideológiára!

Nem elhanyagolható eleme ugyanakkor a magyar álláspontnak, hogy az mindig a magyar nemzeti érdekhez igazodik. Legalábbis arra hivatkozik, azt tekinti alapnak. Vagyis minden, amit Európával kapcsolatban akar, a kormány szerint egyúttal Magyarországnak is jó. Bizonyos önszervezési jogokhoz pedig körömszakadtáig ragaszkodik.

Ezzel szemben mit mond az ellenzék, egész pontosan annak egy jó része? Mi az ajánlat ezen a téren összességében a regnáló hatalommal szemben?

Az első és a legfontosabb: amit Nyugaton és/vagy Brüsszelben akarnak, az a norma. Hogy az ettől az alapvetéstől való eltérés milyen következményekkel járhat, azt jól mutatja, amit az ellenzéki oldalon esetlegesen megjelenő EU-kritikus hangok gazdái kapnak, például Ungár Péter vagy korábban Schiffer András.

Elvtársak, ilyet nem lehet!

Az Európai Bizottság és intézménytársai, így a kissé elszabadult Parlament döntései kvázi megfellebbezhetetlen, támadhatatlan, kifogást nem tűrő aktusok – legalábbis erre a következtetésre juthat az, aki mondjuk a DK vagy a Momentum megnyilvánulásait tekinti át a témában. Szó se róla, az sem igaz, hogy Brüsszelben csak rossz döntések születnek, ám hadd ne soroljuk már bármiféle kifogás nélkül a jók közé az összeset!

Ezt is ajánljuk a témában

És ha már leegyszerűsítés: a választási eredmények és a felmérések is azt igazolják, a magyar társadalom java közelebb áll a kormányzati irányvonalhoz. Sőt, a bevándorlás vagy a gyermekvédelmi törvény esetében a támogatás mértéke bőven túlmutat a Fidesz-táboron.

Persze, ilyenkor jön, hogy az Orbán csak meg akar felelni a népakaratnak, kutatások alapján kormányoz. Máskor meg ugyebár antidemokratikus. Mindegy.

Elvitathatatlan körülmény egyébként, hogy a honi ellenzéknek szimpatikus lehet, ahogy Guy Verhofstadt, Daniel Freund, Vera Jourová vagy akár az Európai Parlamentnek a politikai túlélése érdekében udvarló, sms-bajnok Ursula von der Leyen beszél, jóleshet odakint ilyeneket hallgatni. Ekkor még az itthon a körükben hiánycikknek számító többséghez tartozás érzése is megadatik. Az eddigi választási eredmények alapján mégsem kifizetődő magatartás ez, hiába, nem az EP szavaz a saját képviselőiről, ha így lenne, a Momentum bizonyosan jobban állna.

Ezt is ajánljuk a témában

És még valami. Amikor a bécsi cukrászda ígéretével és a rendszerváltozás utáni csalódás érzésével a magyarok bizalmat szavaztak az uniós csatlakozásnak, arról nem volt szó, hogy innentől kezdve mindenben egyet fogunk érteni. Csak pár példa: akkor a nemváltás állami elismerése, de még a melegházasság sem számított közös európai értéknek, a tömeges bevándorlás támogatása pedig az EU-források feltételének.

No és akkor azt is hadd lehessen már firtatni, hogy megfontolt döntés-e úgy csinálni, mintha fel akarnánk venni az EU-ba Ukrajnát, miközben csuriban van a kezünk, illetve nem teljesen tisztázott keretek között küldeni nekik 50 milliárd eurót, akkor is, ha egyébként nem vagyunk Nyugat-ellenesek. Nem is beszélve arról az egyre szürreálisabb, egyúttal szinte kötelező hevületről, ami szerint Ukrajna még bárhogyan legyőzheti Oroszországot!

Az pedig legyen minimum, legalábbis a magyar pártok esetében, hogy nem szavazunk meg olyan döntést, amivel kizárjuk az Erasmus-programból a magyar hallgatókat, a magyar vállalkozókat és a tanárokat pedig a nekünk járó forrásokból!

Lehet rühellni Orbánt, de a magyar érdekkel szemben immorális, politikailag pedig önsorsrontó húzás szembemenni. Ez ilyen egyszerű!

Nyitókép: François WALSCHAERTS / AFP

*

 

Összesen 250 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dios1968
2024. január 24. 21:25
Erről van szó!! De baroméknak modhatod nem értik. Mert ők a szupiomosék. Nem baj!! Amég ők nem értik nekünk addig a legjobb mert kérhetünk egy kávét
leho52
2024. január 24. 13:53
A cikk ismeretlen szerzőjének. Maga azt várja el az ellenzéki politikusoktól,szavazóktól,hogy bármilyen disznóságot követ el a kormány azokkal szemben,akik nem értenek egyet a politikai irányvonallal,akkor is támogassák a ezt a diktatórikus rendszert! Nóóórmááális?
polárüveg
2024. január 23. 14:08
A kedves nyugati politikusok ideológiai elvakultságukban egyre inkább vakká válnak. Nem veszik észre, hogy a rágalmazott, szidott, ütött-vágott Magyarország nem botránykő, hanem szegletkő! Aki a szegletkőbe rúg, az összetörik, akire a szegletkő esik, az összetörik. A nyugati politikusok Magyarország támadásával leleplezték kétszínűségüket, a valódi bekötöttségüket, népellenességüket, idegen érdekek szolgálatát, a korrumpálhatóságukat, stb. Mindezek fényre kerülése kellő anyagot szolgáltat egy a népek által indított felelősségre vonásnál. Elvakult, korlátolt ember nem lát a holnapután messzebb. Nem veszik számba, hogy a kerék az forogni szokott: a hopp után jöhet a kopp. A fejlődés kereke el szokta taposni azt, aki meg akarja állítani, vagy félre akarja lökni.
pesszimista
2024. január 23. 12:58
Ugandai Bubu-nak Hiába kérlelték Önt a jóakarói, nem hallgatott rájuk, kimaradt a kisegítő iskola ötödik osztályából. Fölösleges Gyurcsányhoz meg Dobrevhez járni továbbképzésre, mert attól csak még butább lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!