Kárókatonákat lőttek halomra Békés vármegyében

2024. január 19. 18:15

A kormorán-irtásra azért volt szükség, mert a tekintélyt parancsoló madarak az utóbbi évtizedekben annyira elszaporodtak a hazai folyók mentén, hogy táplálkozásukkal komoly károkat okoznak a halászati szövetkezeteknek.

2024. január 19. 18:15
null

Halőreink kedden a Sebes-, Berettyó- és Kettős-Körös felső szakaszán, szerdán a  Kettős-Körös középső szakaszán kárókatonát riasztottak és gyérítettek – számol be a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a Facebook-oldalán, képeket is csatolva az akcióról.

A kormorán-irtásra azért volt szükség, tekintélyt parancsoló madarak az utóbbi évtizedekben annyira elszaporodtak a hazai folyók mentén, hogy táplálkozásukkal komoly károkat okoznak a halászati szövetkezeteknek.

A kiképzett halőrök engedély birtokában, sörétes fegyverekkel végezték el a ritkítást, amelynek közlésük szerint összesen 25 kárókatona esett áldozatul.

Mint azonban írták, tovább fogják folytatni a vízi madarak ritkítását a következő napokban. A szakirodalom szerint a kárókatona naponta fél kiló halat fogyaszt el. A kárókatona sok esetben csak megsebzi a halakat, a pórul járt állatok így később a sérülés miatt pusztulnak el.

Nyitókép: Facebook

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rockercicc
2024. január 20. 00:58
A legkártékonyabb faj az ember, és mégsem ritkítják...
Tommaso
2024. január 19. 19:42
Az biztos, hogy a vak kormoránok és komondorok súlyos károkat tudnak okozni, ha a károkat onáknak nem is.
Tommaso
2024. január 19. 19:40
Román katonáknak Békés megyében nem esett bajuk
pesszimista
2024. január 19. 19:33
A cím buta és pontatlan, a halas tavak magántulajdonban vannak, a horgásztavak többsége is. Egy részüket bérelhetik , horgász egyesületek is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!