Harag és elfogultság nélkül

2024. január 11. 08:27

2024. január 11. 08:27
Gali Máté
Gali Máté

A modern kori magyar (had)történelem iránt érdeklődő olvasóközönség egy rendkívül alapos és olvasmányos kötetet vehetett kézbe 2023 végén Szakály Sándor Széchenyi-díjas történész tollából. A Veritas Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatójának, a Károli Gáspár Református Egyetem kutatóprofesszorának Múltunkról a mából című könyve lényegében véve a 2021-ben megjelent, 2022-ben másodszor is kiadott Talpra állás Trianon után című művének folytatása.

Megbocsátani lehet, felejteni szabad, de emlékezni kötelességünk!”

A kiadványban a jeles hadtörténész 2021 szeptembere és 2023 szeptembere között megjelent tanulmányai, forrásközlései, esszéi és életrajzi írásai olvashatók egységes egészbe rendezve. Szerzői előszavában Szakály leszögezi, hogy a múltbéli események és személyek kutatása során részéről „sajátos sorvezető és erkölcsi mérce” volt a történészek számára évszázadok óta kötelező, harag és elfogultság nélküli szakmai hozzáállás. Ez pedig műve lapjairól is visszaköszön, hiszen mindvégig tárgyilagosan közelít írásai témáihoz, legyen szó a Magyarországi Tanácsköztársaság Vörös Hadseregének tisztikaráról, a Nemzeti Hadsereg vagy a Magyar Királyi Honvédség magas beosztású tagjairól, a két világháború közötti korszakunk névadójáról, Horthy Miklósról vagy éppenséggel a trianoni békeszerződésről.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!