Érdekes, az ugyanezen rendezvényen megjelenő szovjet egyenruhák, képek és szimbólumok még soha senkit nem zavartak

2024. január 30. 21:18

Ezekre hivatkozva idehaza még soha, sehol nem határolódtak el vagy tiltottak be semmit.

2024. január 30. 21:18
Lipták Tamás
Lipták Tamás
Telegram

„Az úgynevezett rendszerváltás után 30 évvel tehát még mindig ott tartunk, hogy ahol megjelenik egy második világháborús német vagy magyar katonai vagy politikai jelkép, ott azonnal társul mellé az elhatárolódás és a törlés. Mint az most, a Kitörés 60 emlék és teljesítmény túra esetében történt.

Érdekes, az ugyanezen rendezvényen megjelenő szovjet egyenruhák, képek és szimbólumok még soha, senkit nem zavartak. Ezekre hivatkozva idehaza még soha, sehol nem határolódtak el vagy tiltottak be semmit, és nem csak februárban. Még az úgynevezett »jobboldalon« sem szokott gond lenni a szovjet (lmbtq, blm, stb) cuccokból, amennyiben a megnevezés alatt a kormányközeli melegkonzervatív köröket értjük.

Oké, nem is akarom ezzel, mármint a »van ott szovjet is!« felkiáltással mentegetni az egészet. Hiszen azért az köztudott, hogy a rendezvény nem a szovjetnek állít emléket. Hanem a hősiesnek, a heroikusnak, az önfeláldozónak – a német és a magyar katonák példamutató hozzáállásának, vállalásának, harcának és kitartásának. Ezért indul a Várból, és pedig nem oda érkezik.

Ezért lehetséges, hogy az elmúlt évek, évtizedek tiltásai, elhatárolódásai, mocskolódásai oda vezettek, hogy az esemény Magyarország egyik legismertebb, széles körben elismert és több ezer embert megmozgató megemlékezésévé nőtte ki magát a túrával együtt. Valamint talán a legőszintébb rendezvénysorozattá. Nincsenek a »kötelező körök« a beszédekben politikusoktól, iskolaigazgatóktól, üres lelkű médiaszemélyiségektől és celebektől.

Csak a fáklyaként kitartóan lobogó tűz lángja ég, amelyet immár generációk adnak egymásnak Buda szűk utcáin és erdei ösvényein, valódi fénnyel töltve meg a körülöttünk lévő egyre nagyobb sötétséget.
Ez a kitörést választók és abban résztvevők igazi diadala.”

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

***

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2024. január 31. 17:39
A megemlékezés helyénvaló. Ennyi.
Hang
2024. január 31. 15:31
A parancsnokok, döntéshozók felelőssége nem kérdés. De a kényszersorozott kiskatonák miben felelősek ? Nekik mire volt lehetőségük? Választhattak? Dönthettek volna másképp? Na ugye. Viszont ők is emberek voltak. Gyermekek, apák, testvérek, férjek, barátok. Tényleg nem érdemelnek meg egy rövid megemlékezést? Tényleg csak az számít embernek, csak annak az élete érték, aki utólag a győztes oldalra került? Tényleg ennyire primitív szinten létezünk? Elkeserítő. . . . .
Chardonnay99
2024. január 31. 12:00
Vajon mennyire tekinthető szövetségesnek az, aki megszállja az országot, 1944. március 19. után Németország már nem szövetséges, hiszen megszálltak minket. Erről is szól a Szabadság téri emlékmű. Gondoljunk csak napjainkra, vajon mennyire örülnénk, ha egy NATO ország hadereje bevonulna, hogy "megvédjen az oroszoktól"?
Mich99
2024. január 31. 11:15
Hülyeség az egész! De az igaznak látszik, hogy ezt hülyeséget a résztvevőkkel szemben felkorbácsolt gyűlölet és agresszivitás tartja életben.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!